Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.09.2021

За втручання прокурора попереджене позаконкурентне надання в користування понад 40 га земель

Захищаючи інтереси держави у земельних правовідносинах, органи прокуратури як безпосередньо звертаються до судів з позовними заявами з метою припинення фактів незаконного розпорядження та користування земельними ділянками державної та комунальної власності, так і забезпечують захист цих інтересів у справах про земельні спори між іншими суб’єктами.


Так, нещодавно за активної позиції прокурора, господарським судом Черкаської області ухвалено рішення на користь держави у 2 справах, що стосувались поновлення договорів оренди земельних ділянок у Звенигородському та колишньому Маньківському районах області.


Зокрема, залишено без розгляду позов товариства до органу Держгеокадастру стосовно земельної ділянки історико-культурного призначення площею близько 30 га.


За відсутності правових підстав для передачі в оренду для товарного сільськогосподарського виробництва земельної ділянки вказаної категорії без зміни її цільового призначення, що здійснюється за погодженням з Кабінетом Міністрів України, прокурор принципово заперечував можливість поновлення договору.  


Також  господарським судом задоволено позов прокурора у подібних правовідносинах та скасовано рішення селищної ради про поновлення договору оренди земельної ділянки, прийняте з порушенням встановленого порядку, що мало наслідком отримання землі поза конкурсом.


Таким чином у вищевказаних справах завдяки втручанню прокуратури вдалось запобігти незаконному наданню в користування понад 40 га земель.


Усього за результатами представницької діяльності прокурорів на території області цього року повернуто, попереджене незаконне надання у користування та скасовано речові права на понад 1300 гектарів земель усіх категорій.  

                                                                                                 Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1099