Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.07.2021

У прокуратурі Черкащини підведено підсумки роботи у І півріччі 2021 року (ФОТО)

У середу, 21.07.2021, керівником Черкаської обласної прокуратури Олександром Вороніним проведено оперативну нараду за підсумками роботи органів прокуратури області у І півріччі 2021 року. 

Керівником обласної прокуратури відзначено здобутки і досягнення підпорядкованих працівників на всіх напрямах прокурорської діяльності.

Так, результатом проведеної роботи стала активізація консолідованої діяльності органів прокуратури та правоохоронних органів регіону з викриття, розслідування кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах, вжиття заходів до усунення негативних наслідків від їх вчинення, забезпечення прокурорами дієвої реалізації конституційних функцій органів прокуратури.

Також значну увагу приділено забезпеченню ефективного досудового розслідування кримінальних правопорушень у бюджетній сфері. Як результат,  протягом поточного року до суду скеровано 59 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях зазначеної категорії.

Забезпечено ефективне досудове розслідування кримінальних правопорушень, вчинених організованими групами і злочинними організаціями. До суду скеровано обвинувальні акти у 10 кримінальних провадженнях.
З числа знешкоджених організованих угруповань: 4 – у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, 1 – у сфері незаконного обігу підакцизних товарів, 3 – злочини проти власності, 1 – незаконне використання знаку для товарів, 1 – привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинене у бюджетній сфері з корумпованими зв’язками.

Закінчено шляхом скерування до суду обвинувальних актів 17 кримінальних проваджень у сфері земельних правовідносин. У сфері екології та незаконного використання природніх ресурсів до суду скеровано 47 обвинувальних актів (клопотань). Зокрема активізовано роботу з виявлення кримінальних правопорушень у сфері охорони та використання надр.

Одночасно позитивними тенденціями характеризуються більшість показників злочинності в регіоні.
Зменшилось на 13 % число облікованих кримінальних правопорушень (з 5579 до 4844), у тому числі особливо тяжких (з 173 до 124, на 28 %) та тяжких (з 1971 до 1591, на 19 %) злочинів. Рівень злочинності на 10 тис. населення є нижчим, ніж у державі (41,1 проти 45,7).

Зменшилась кількість кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи (з 653 до 572, на 12 %), у тому числі більше ніж на третину умисних вбивств (з 28 до 18, на 36 %), на чверть – умисних тяжких тілесних ушкоджень (з 30 до 23, на 23 %). Спостерігається зменшення числа кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості (з 11 до 7, на 36 %).

Менше вчинено кримінальних правопорушень проти власності (на 23 %), у тому числі крадіжок (на 30 %), з них крадіжок з квартир (на 19 %), грабежів  (на 59 %), вимагань  (на 50 %). Спостерігається активізація виявлення кримінальних правопорушень щодо ухилення від сплати податків, зборів (з 8 до 11, на 38 %).

Підвищено ефективність викриття кримінальних правопорушень проти довкілля (з 125 до 136, на 9 %), уп’ятеро –  порушень правил охорони або використання надр (з 3 до 15). Зменшилась на третину кількість порушень правил безпеки руху та експлуатації транспорту (з 285 до 189, на 33,7%), у тому числі, що спричинили смерть потерпілого (з 35 до 15, на 57 %), незаконного заволодіння транспортним засобом (з 82 до 36, на 56 %), незаконного заволодіння автомобілями (з 48 до 22, на 54 %).

Активізовано діяльність з викриття кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин  (з 492 до 559, на 14 %), щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів (з 138 до 161, на 17 %), з них збуту (з 58 до 95, на 64 %). Підвищилась ефективність роботи щодо викриття фактів хабарництва (з 32 до 34, на 6 %). Зменшилась питома вага кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми (1,8% проти 1,9%), особами у стані алкогольного сп’яніння (5,7% проти 6,4%).

Заходами представницького характеру забезпечено дієвий судовий захист інтересів держави. Загалом судами області відкрито провадження за 138 позовами прокурорів на суму 1255 млн грн. Задоволено 106 позовів на 790 млн грн. Ще майже 22 млн грн попереджено та 78 млн грн. добровільно відшкодовано за закритими справами. Виконано судових рішень на понад 500 млн грн.

У бюджетній сфері прокурорами пред’явлено 62 позовні заяви на 53 млн грн. Задоволено 44 позови  на 2,2 млн грн. та попереджено витрачання бюджетних коштів на майже 22 млн. грн. Продовжує залишатись одним із пріоритетних напрямів захист інтересів держави у сфері земельних правовідносин, де цього року відкрито провадження за 53 позовами на 868 млн грн. Задоволено 45 позовів на понад 677 млн грн, у тому числі 23 позови щодо земельних ділянок водного фонду вартістю загальною площею понад 5,8 га загальною ринковою вартістю близько 58 млн грн. Добровільно відшкодовано за закритими справами 78 млн грн. Виконано судових рішень на понад 444 млн грн, рівень реального виконання 90%. Повернуто 416 га земель.

У поточному році органами прокуратури області підвищену увагу приділено організації та здійсненню представницької діяльності у сфері охорони навколишнього природного середовища.
Вжиті заходи мали певні позитивні результати: на цей час відкрито провадження за 13 позовами на 166 млн грн. Задоволено 7 позовів на 4,7 млн грн.

З метою захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства пред’явлено 64 позови на загальну суму 167,7 млн гривень. Задоволено  30 позовів на суму 41,1 млн гривень. Попереджено вибуття з державної (комунальної) власності майна (коштів) на 5,1 млн грн, добровільно відшкодовано на закритими справами 10,4 млн гривень. Реально виконано рішень судів на 39,1 млн. грн. з 51,1 млн. грн., що підлягають виконанню. Площа повернутих земель та незаконне надання яких попереджено – 12 га.

Окрім того, учасниками наради обговорено проблемні питання та шляхи їх вирішення, зокрема покращення стану відшкодування збитків, завданих кримінальними правопорушеннями, вирішення питань, пов’язаних із тривалим судовим розглядом та неефективним підтриманням обвинувачення.

Наданий аналіз роботі окружних прокуратур засвідчив, що не всі вони зробили однаково ефективний внесок у спільні здобутки органів прокуратури області, а тому заслухано звіти та пояснення керівництва та окремих прокурорів окружних прокуратур.

Підбиваючи підсумки Олександр Воронін звернувся до працівників органів прокуратури області:  «Ми не зупиняємося на досягненому результаті, наша щоденна діяльність повинна бути спрямована на самовіддане виконання службових обов’язків, бо основне наше завдання – вжиття всіх можливих заходів для забезпечення законності та правопорядку, захисту прав і свобод людини і громадянина, інтересів держави і суспільства, і як результат підвищення рівня довіри громадськості до органів прокуратури». За результатами проведеної наради прийнято відповідне рішення з визначенням низки заходів, які необхідно реалізувати.  

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

   

     

   

кількість переглядів: 1235