Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.04.2021

Прокуратура довела в суді, що встановлення плати за харчування для дітей у залежності від місця їх реєстрації є проявом дискримінації

Черкаським окружним адміністративним судом задоволено позов Смілянської окружної прокуратури до однієї із сільських рад Черкаського району щодо визнання протиправним рішення з питань організації харчування дітей у закладах дошкільної освіти.


Зокрема, рішенням органу місцевого самоврядування встановлено розмір плати за харчування для дітей в дошкільних навчальних закладах в залежності від місця реєстрації. Так, за дітей, які зареєстровані поза межами адміністративно-територіальної одиниці, батьки повинні сплачувати удвічі дорожче.


Оскільки це є проявом дискримінації за територіальною ознакою та порушує державні гарантії дитини, визначені ст. 6 Закону України «Про охорону дитинства», окружною прокуратурою ініційовано звернення до суду з вказаною позовною заявою, яку судом задоволено та скасовано незаконне рішення сільської ради.


Крім того, за втручання прокурора Черкаським окружним адміністративним судом скасовано рішення ще однієї сільської ради Черкаського району про встановлення плати за харчування для дітей-сиріт та  дітей із особливими освітніми потребами, які виховуються у дошкільних навчальних закладах комунальної форми власності. Відповідно малолітні пільгової категорії будуть харчуватись безкоштовно.


Загалом органами прокуратури області пред’явлено 7 позовних заяв про визнання протиправними рішень міських і сільських рад щодо безпідставного стягнення плати за харчування учнів та дошкільнят пільгових категорій, які у поточному році розглянуті та задоволені. Як наслідок поновлено права майже 100 дітей Черкаської області на забезпечення пільговими умовами харчування.

                                                         Пресслужба Черкаської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1182