Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.07.2020

У прокуратурі Черкаської області підведено підсумки роботи за І півріччя 2020 року (ФОТО)

У прокуратурі Черкаської області 29.07.2020 під головуванням прокурора області Олександра Вороніна проведено оперативну нараду за підсумками роботи органів прокуратури області у І півріччі 2020 року.

Прокурор області відмітив загалом ефективну роботу підпорядкованого колективу прокуратури області та місцевих прокуратур і зазначив, що значні зусилля було спрямовано на розкриття корупційних кримінальних правопорушень, що дозволило скерувати до суду 44 обвинувальні акти (проти 36 за аналогічний період минулого року).

Закінчено досудове розслідування шляхом скерування до суду 80 (проти 72) обвинувальних актів у бюджетній сфері, у тому числі 10 (проти 6) у кримінальних провадженнях про злочини в сфері ремонту, будівництва та утримання автомобільних доріг. У 2 провадженнях вказаної категорії кримінальні правопорушення вчинялися у складі організованої злочинної групи.

Завершено досудове розслідування скеруванням до суду 17 (проти 13) обвинувальних актів у земельній сфері.

Загалом позитивними тенденціями характеризуються всі показники злочинності. Суттєво зменшився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року стан злочинності на 10 тис населення.

Досягнуто дієвих результатів заходами представницького характеру. До судів скеровано позовних заяв на загальну суму понад 1 млрд грн, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Судами задоволено позовів на понад 216 млн грн.

Цього року силами ювенальних прокурорів наша область займає одні з перших місць по державі по ефективності реалізації представницьких повноважень у сфері охорони дитинства.

На напрямі протидії адміністративно-караній корупції нарешті вдалося переорієнтувати роботу з кількісного на якісний показник. Так, цього року, хоч кількість скерованих до суду протоколів зменшилася більш ніж вдвічі, кількість притягнутих до відповідальності осіб за результатами їх розгляду збільшилася (з 68 до 76). Поряд з цим, майже на 70% зменшилася кількість протоколів, за результатами розгляду яких судами прийнято рішення про закриття провадження.

Разом з тим, окремі прояви злочинності у Черкаській області потребують невідкладної уваги правоохоронців, зокрема спільні зусилля необхідно спрямувати на зменшення кількості особливо тяжких злочинів проти життя і здоров’я особи, зокрема очевидних умисних вбивств, а також умисних тяжких тілесних ушкоджень, число яких, на жаль, дещо збільшилася.

Керівник регіональної прокуратури наголосив, що обставини та причини вчинення кожного такого кримінального правопорушення мають бути вивчені та стати предметом обговорення на координаційних нарадах.

Також прокурор області заслухав інформації першого заступника та заступників прокурора області про наявні проблемні питання у роботі, навколо вирішення яких слід згуртуватися прокурорам у ІІ півріччі цього року.

Наданий аналіз роботі місцевих прокуратур засвідчив, що не всі вони зробили однаково ефективний внесок у спільні здобутки органів прокуратури області, а тому заслухано звіти та пояснення керівництва й окремих прокурорів місцевих прокуратур.

Наприкінці наради керівник відомства зауважив, що пріоритети у роботі органів прокуратури області у ІІ півріччі залишаються незмінними – це протидія злочинності, у тому числі її організованим проявами, боротьба з корупцією, викриття та ефективне розслідування кримінальних правопорушень у бюджетній, земельній, лісовій сферах, у сфері незаконного обігу наркотичних засобів та ряд інших.

Критеріями оцінки ефективності роботи прокурорів залишаються – розумна середня тривалість строків досудового розслідування кримінальних проваджень, вжиті заходи до відшкодування збитків, їх реальне відшкодування, поновлення порушених інтересів держави, реальні міри покарання для осіб, винних у вчинені злочинів, перш за все корупційних, дотримання конституційних прав громадян та неприпустимість тиску на бізнес.

За результатами проведеної наради прийнято відповідне рішення з визначенням низки заходів, які необхідно реалізувати.  

Прес-служба  прокуратури Черкаської області

      

кількість переглядів: 1576