Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.02.2020

З 02.03.2020 починається атестація прокурорів регіональної прокуратури Черкаської області

Як було анонсовано на першій пресконференції прокурором Черкаської області Олександром Вороніним, з 02.03.2020 починається атестація прокурорів регіональної прокуратури Черкаської області, що є продовженням реформи, спрямованої на реалізацію запиту суспільства на оновлену прокуратуру, втілення ідеї новочасного прокурора, який буде відповідати критеріям доброчесності, професійності та націленості на результат, а також добору нових працівників з-поза системи, розробки й впровадження нових механізмів роботи прокурорів.

В апараті прокуратури Черкаської області бажання взяти участь у першому етапі атестації та приєднатися до нової прокуратури виявили 108 прокурорів.

Процес атестації буде однаковим для всіх прокурорів і аналогічним процедурі атестації у Офіс Генерального прокурора. Він складатиметься з трьох етапів – тесту на знання законодавства, тесту на загальні здібності та співбесіди з кадровою комісією.

Перший та другий етапи атестації усі прокурори пройдуть у Києві з 2 до 5 березня 2020 року згідно затвердженого графіку, розміщеного на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора (https://www.gp.gov.ua/ua/news?_m=publications&_t=rec&id=267769&fp=50).

Під час проходження першого етапу – тесту на знання та вміння застосовувати законодавство учасникам атестації необхідно буде за допомогою комп’ютерної техніки дати відповідь на запитання. Результат кожного кандидата з’явиться на екрані комп'ютера одразу після завершення тесту.

Прокурори, які набрали потрібну кількість балів (прохідний бал – 70), допускаються до наступного етапу атестації – комп’ютерного тестування на загальні здібності та навички. Ті прокурори, які вдало пройдуть другий етап атестації, будуть допущені до останнього, третього етапу – виконання практичного завдання та співбесіди з кадровою комісією.

До складу кадрових комісій входитимуть працівники Офісу Генерального прокурора, представники міжнародних неурядових організацій, проектів міжнародної технічної допомоги та дипломатичних місій. Такий підхід до створення кадрових комісій унеможливлює їх заангажованість та безперечно робить їх незалежними від зовнішніх і внутрішніх факторів впливу.

Також стосовно прокурорів, які будуть допущені до заключного етапу атестації, здійснюватиметься перевірка на доброчесність, яка включатиме відповідність витрат і майна прокурора та членів його сім’ї, а також близьких осіб задекларованим доходам, відповідність поведінки прокурора вимогам професійної етики. Ці питання будуть обговорюватись з кандидатом під час співбесіди. Для її проведення кадрові комісії мають право отримувати будь-яку необхідну для цілей атестації інформацію про прокурора в усіх органах прокуратури, Ради прокурорів України, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Національного агентства з питань запобігання корупції, інших органів державної влади, а також використовувати публікації у ЗМІ та звернення громадян на адреси кадрових комісій.

Після прийняття кадровою комісією рішення про проходження або не проходження прокурорами співбесіди результати атестації будуть оприлюднені на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора та веб-сайті прокуратури Черкаської області.

Нагадуємо, всього до кадрової служби прокуратури надійшло заяв на проходження атестації від 99% прокурорів Черкащини, які хотіли б працювати в оновлених органах прокуратури.

Варто зазначити, що кінцева мета реформи – створення ефективної незалежної прокуратури, якій довіряє суспільство.

Додаткова інформація: https://www.gp.gov.ua/ua/arp


Найпоширеніші питання-відповіді щодо атестації: https://bit.ly/2VwUbOP

Пресслужба  прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1623