Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.02.2020

Щодо розслідування кримінальних проваджень за фактами завідомо неправдивих повідомлень про замінування

У зв’язку з тим, що під час пресконференції, яка відбулася 06.02.2020 у приміщенні прокуратури області, журналісти цікавилися питанням щодо розслідування фактів надходження до органів Нацполіції неправдивих повідомлень про замінування окремих житлових будинків та об’єктів соціальної інфраструктури м. Черкаси, вважаємо за необхідне поінформувати про роботу правоохоронців по розслідуванню справ цієї категорії.

Так, упродовж 2019-поточного періоду 2020 років до Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області надійшло 45 повідомлень про замінування різних приміщень, зокрема: ТЦ «Кооператор», ТЦ «Гранд на Митниці», бази «Єврострой», ТЦ «Гранд Маркет», ТРЦ «Дніпро-плаза», ТРЦ «Хрещатик-Сіті», ТРЦ «Любава», ТРЦ «Депот», ТЦ «Плазма»,ТЦ «Будинок торгівлі», ресторану «Алладін», навчальних закладів, лікарень і пологових будинків.

За вказаними фактами розпочато досудове розслідування в кримінальному провадженні за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258 (терористичний акт), ч. 1 ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху) Кримінального кодексу України.

Установлено, що погрози надходили на електронну пошту «Прозорість» ГУНП в Черкаській області та викладалися в електронних листах невстановленою особою. За результатами перевірок, які здійснювалися слідчо-оперативними групами Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області, з виїздом на кожне місце події,  викладені в зверненнях погрози про вибухи не підтвердилися.

Досудове розслідування триває, проводяться слідчі дії, спрямовані на повне, всебічне та неупереджене з’ясування всіх обставин події, а також  встановлення особи, яка здійснювала завідомо неправдиві повідомлення.

Одночасно повідомляємо, що за результатом досудового розслідування Черкаською місцевою прокуратурою до суду направлено обвинувальний акт стосовно місцевого жителя, який 29.06.2019 неправдиво повідомив про замінування Черкаського залізничного вокзалу. Вироком Соснівського районного суду м. Черкаси від 13.08.2019 обвинуваченого визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 259 КК України, та призначено покарання у вигляді 4 років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування покарання з випробуванням на 2 роки. 

Крім того, Черкаською місцевою прокуратурою затверджено та до суду скеровано обвинувальний акт стосовно жителя м. Черкаси, який 12.08.2019 завідомо неправдиво повідомив про замінування будинку по вул. Гоголя, 315 у м. Черкаси. Вироком Придніпровського районного суду м. Черкаси від 06.12.2019 зловмисника визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 259 КК України, та призначено покарання у вигляді 4 років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування покарання з випробуванням на 2 роки. 

Пресслужба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1640