Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.12.2019

Законність відведення землі неподалік Канівської ГЕС та будівництво на ній споруд перевіряється в межах кримінального провадження

Прокуратурою Черкащини продовжується робота щодо виявлення та припинення на території Черкаської області порушень земельного та водного законодавства.

Внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом самовільного будівництва споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, яким завдано значної шкоди її законному володільцю, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 197-1 (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво) Кримінального кодексу України.

Установлено, що рішеннями Канівської міської ради обслуговуючому кооперативу надано дозвіл на розробку проекту відведення майже півгектара земельної ділянки в оренду під розміщення човнової станції в м. Канів на землях Канівської міської ради водного фонду в прибережній захисній смузі Кременчуцького водосховища. 

Проект відведення земельної ділянки розроблено, але відповідно до підсумкової оцінки результатів експертизи він не відповідав вимогам чинного законодавства України та встановленим нормам і правилам (земля знаходиться в охоронній зоні пам’яток археології, а також у прибережній захисній смузі, де забороняється проведення будівельних робіт), в зв'язку з чим не погоджений та оцінювався негативно.

Будь-які дії, спрямовані на усунення вказаних у державній експертизі зауважень обслуговуючим кооперативом не виконано. Земельна ділянка кооперативом використовується до цього часу.

Більш того, обслуговуючий кооператив на вказаній земельні ділянці побудував комплекс споруд, які належним чином не введені в експлуатацію.

Наразі триває досудове розслідування, яке здійснюється слідчим відділом Канівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області, за процесуального керівництва Золотоніської місцевої прокуратури, працівниками якої надано низку вказівок, спрямованих на встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення та притягнення винних осіб до відповідальності.

Водночас поза межами кримінального провадження прокуратурою вживаються заходи представницького характеру шляхом пред’явлення до суду позову про скасування рішення щодо передачі в оренду землі та в подальшому відшкодування заподіяної шкоди.

Робота щодо захисту інтересів держави в частині збереження земель водного фонду, дотримання прав громадян на вільний доступ до водойм органами прокуратури області триває.

Прес-служба  прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1401