Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.12.2019

Захист інтересів держави у сфері охорони дитинства перебуває на контролі органів прокуратури

Прокурорами Черкащини постійно вживаються заходи щодо охорони дитинства, на постійному контролі перебуває стан дотримання вимог чинного законодавства України під час забезпечення прав неповнолітніх.

Так, упродовж 11 місяців 2019 року органами прокуратури області пред’явлено 101 позовну заяву на загальну суму 153,8 млн. грн. Задоволено 51 позовну заяву на суму 42,1 млн. грн.

Прокуратурою вжито заходів щодо припинення незаконної ліквідації, відчуження та користування майном 9 закладів для дітей вартістю 74 млн. грн.

Зокрема, за позовом Уманської місцевої прокуратури недобросовісним орендарем звільнено приміщення дитячого танцювального майданчика площею понад 1500 кв. м, що тривалий час не використовувалося за своїм цільовим призначенням.

На цей час Золотоніською місцевою прокуратурою витребовується із незаконного володіння п’ятиповерхове приміщення гуртожитку навчального закладу площею понад 2 тис. кв. м, що незаконно вибуло із державної власності.

У бюджетній сфері пред’явлено 47 позовних заяв на загальну суму 3,6 млн. грн, з них 29 - у сфері здійснення публічних закупівель.

Так, господарським судом задоволено позовні вимоги прокуратури Черкаської області та визнано недійсними 6 додаткових угод про збільшення ціни за одиницю товару, що постачається до закладів освіти регіону, до місцевого бюджету стягнуто майже 500 тис. грн.

Наразі судами області розглядаються 12 позовних заяв прокурорів щодо  попередження незаконного вибуття із сфери управління освіти землі навчальних закладів вартістю понад 74 млн. грн загальною площею 141 га. 

Ініційовано питання про забезпечення 11 органами місцевого самоврядування безкоштовним харчуванням понад 200 дітей пільгових категорій, що відвідують дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади.

Зокрема, задоволено позовну заяву прокуратури області та визнано протиправною бездіяльність Звенигородської районної ради щодо стягнення плати за харчування з 80 дітей із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям».

З метою створення безпечних умов для організації дозвілля дітей та навчального процесу місцевими прокуратурами пред’явлено 15 позовних заяв, які задоволені.

Робота на вказаному напрямі триває.

Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1309