Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.11.2019

Апеляційним судом визнано обґрунтованим звернення прокурора з позовом в інтересах держави

В ході здійснення представницької діяльності Золотоніською місцевою прокуратурою встановлено наявність підстав для представництва інтересів держави у правовідносинах щодо користування товариством земельною ділянкою в  адміністративних межах Вільхівської сільської ради Золотоніського району.

Використовуючи земельну ділянку за договором оренди, товариство упродовж 2018-2019 років утворило заборгованість з орендної плати в розмірі понад 120 тис грн.

При цьому, ані Золотоніська районна державна адміністрація, яка є орендодавцем за договором оренди, ані Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області, яке на даний час є уповноваженим державним органом щодо передачі у власність або у користування земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, ані Вільхівська сільська рада, яка є одержувачем орендної плати за землі, що знаходяться в її адміністративних межах, не вчинили дій щодо стягнення заборгованості з відповідача.

Ураховуючи, що вказане порушення зачіпає інтереси держави у бюджетній сфері, до господарського суду, в порядку, визначеному Законом України «Про прокуратуру»,  звернувся прокурор за стягненням заборгованих місцевому бюджету коштів.

Господарським судом Черкаської області позовну заяву прокурору повернуто через неналежне, на думку суду, обґрунтування підстав для представництва інтересів держави у спірних правовідносинах.

Розглядаючи апеляційну скаргу прокурора на таке рішення, Північний апеляційний господарський суд не погодився з висновком суду першої інстанції та прийшов до висновку, що прокурор навів достатньо суджень і обґрунтувань для звернення до суду за захистом інтересів держави в особі позивачів та, відповідно, розгляду його позовних вимог по суті.

Ухвалу Черкаського господарського суду про повернення позову прокурора скасовано з направленням справи на новий судовий розгляд.

Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1357