Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.08.2019

Прокуратура повідомляє про хід розслідування кримінальних справ, по’язаних з незаконним привласненням коштів громадян кредитними спілками

За останні роки від шахрайства та банкрутства небанківських фінансових установ, насамперед, кредитних спілок, постраждали тисячі людей. Організації, які начебто легко позичають кошти та залучають їх під високі відсотки, можуть стати для українців пасткою, адже чимало з них припинили свою діяльність, не повернувши вкладникам гроші. Кілька резонансних випадків шахрайських дій та сумнівних схем кредитних спілок, які користувалися довірою людей та відсутністю державного фінансового контролю, мали місце і в м. Черкаси. Як наслідок, малоконтрольовані небанківські установи порушили права та законні інтереси її членів і завдали жителям Черкащини матеріальні збитки.

На превеликий жаль, люди не можуть зрозуміти, що отримувати надприбутки з високими відсотками, які їм обіцяють, просто нереально. Однак жителі Черкащини вірили, брали кредити в банках, закладаючи під них свої квартири, квартири родичів, земельні ділянки та інше майно. При цьому, вкладники в більшості випадків не наполягали на документальному підтвердженні того, куди саме вкладені їхні гроші, а сліпо вірили сумнівним структурам, які мали великі можливості для зловживань: розтрати грошей, підроблення  рішень позачергових Загальних зборів кредитної спілки щодо зміни керівництва, внесення посадовими особами недостовірних відомостей до протоколу Загальних зборів спілки, тощо.

Тож, з приводу незаконної діяльності кредитних спілок «Імперія», «Експресія», «Альянс», «Добрі гроші», «Капітал», «Лідер-Плюс», «Федерація», «Фортеця», «Благо» та «Рушник» зареєстровано кілька кримінальних проваджень, у більшості з яких досудове розслідування закінчено з направленням справ до суду (є кілька обвинувальних вироків) або перебуває на стадії завершення.

Так, слідчим відділом прокуратури області розслідувалась кримінальна справа за обвинуваченням 3 службових осіб кредитної спілки «Капітал» у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч.ч. 3, 4 ст. 358, ч. 2 ст. 200, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 209 КК України, яка за результатами досудового слідства з обвинувальним висновком у порядку ст. 232 КПК України (в редакції 1960 року) направлена до Придніпровського районного суду м. Черкаси для розгляду.

Стосовно указаних вище службових осіб Придніпровським районним судом м. Черкаси постановлено обвинувальний вирок з призначенням відповідних покарань.

Також слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Черкаській області закінчено досудове розслідування у ряді кримінальних проваджень направленням обвинувальних актів до суду стосовно засновника кредитних спілок «Рушник» та «Благо» за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 358 КК України, 2 службових осіб кредитної спілки «Фортеця» за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України, та 2 службових осіб кредитної спілки «Лідер-Плюс» за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України.

Також указаним органом досудового розслідування закінчено слідство в кримінальному провадженні за підозрою 6 службових осіб кредитних спілок «Рушник» та «Благо» у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України. На цей час виконуються вимоги ст. 290 КПК України (надання доступу до матеріалів досудового розслідування) та найближчим часом справу скерують до суду.

Крім того, слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Черкаській області здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою голови правління кредитної спілки «Добрі гроші» у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.122, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України.

У зв’язку з переховуванням підозрюваного від органів слідства досудове розслідування зупинено на підставі п. 2 ч. 1 ст. 280 КПК України. На цей час вживаються заходи щодо розшуку останнього.

Також у провадженні зазначеного органу досудового розслідування перебуває 2 кримінальних провадження за фактом привласнення службовими особами кредитних спілок «Імперія» та «Експресія» грошових коштів, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191 КК України, та кредитної спілки «Федерація» за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Разом з тим, слідчим відділом Черкаського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області здійснюється досудове розслідування в 3 кримінальних провадженнях стосовно службових осіб кредитної спілки «Альянс» за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ст. 356 та ч. 2 ст. 382 КК України, кредитної спілки «Капітал» за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України, а також службових осіб кредитних спілок «Рушник» та «Благо» за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190 КК України.

На цей час досудове розслідування триває, проводяться необхідні слідчі (розшукові) та процесуальних дії, спрямовані на всебічне, повне і неупереджене дослідження обставин вчинення кримінальних правопорушень, а також прийняття законних і обґрунтованих процесуальних рішень.

Хочемо наголосити, що масовість порушень в сфері діяльності небанківських установ була наслідком недостаньої нормативної урегульованості та відсутності запобіжників від корисливих дій їх керівництва та засновників, що і призвело до великої кількості ошуканих довірливих громадян.  Прокуратурою та органами поліції проведено значний обсяг роботи з упередження незаконної діяльності нечесних на руки ділків у вказаній сфері та притягнення їх до відповідальності. І, наразі, перші судові вироки вже є й жодний зловмисник не уникне покарання.  

На сьогодні прокуратурою області постійно вживаються відповідні заходи щодо активізації досудового розслідування та підвищення ефективності прокурорського нагляду у формі процесуального керівництва в зазначених вище кримінальних провадженнях.

Прес-служба прокуратури Черкаської області

      

кількість переглядів: 1393