Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.07.2019

Органами прокуратури постійно вживаються заходи щодо захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства

У поточному році органами прокуратури області вжито належних заходів представницького характеру щодо охорони дитинства.

Загалом прокурорами в сфері охорони дитинства до суду скеровано 74 позовних заяви на суму 100 млн. грн. Порушення вимог чинного законодавства виявлялись при виділенні коштів на функціонування закладів освіти, забезпеченні навчального процесу, використанні майна, призначеного для роботи з дітьми.

Так, органами прокуратури області вжито заходів до припинення незаконної ліквідації, відчуження та користування майном 7 закладів для дітей вартістю 74 млн. грн.

Зокрема, за позовом Уманської місцевої прокуратури підлягає звільненню приміщення дитячого танцювального майданчика площею понад 1500 кв.м., що не повертає у комунальну власність недобросовісний орендар.

Золотоніською місцевою прокуратурою витребовується із незаконного володіння п’ятиповерхове приміщення гуртожитку навчального закладу, площею понад 2 628 кв. м., що вибуло із державної власності поза волею уповноваженого Міністерства.

За позовними заявами Чорнобаївськго відділу Золотоніської місцевої прокуратури, Шполянського відділу Смілянської місцевої прокуратури, Уманської місцевої прокуратури та її Жашківського відділу судами області визнано недійсними 4 договори оренди приміщень навальних закладів, що використовуються суб’єктами господарювання у цілях не пов’язаних з освітнім процесом. Аналогічного змісту 2 позовні заяви пред’явлено Черкаською місцевою прокуратурою, що перебувають у провадженні суду.

Ініційовано питання про забезпечення 11 органами місцевого самоврядування безкоштовним харчуванням понад  200  дітей пільгових категорій, що відвідують дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади.

Зокрема, задоволено позовну заяву відділу ювенальної юстиції прокуратури області та визнано протиправною бездіяльність Звенигородської районної ради щодо стягнення плати за харчування із 80 дітей із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям».

Черкаським окружним адміністративним судом задоволено позов Звенигородської місцевої прокуратури про визнання незаконним рішення Корсунь – Шевченківської міської ради в частині встановлення дискримінаційних умов незвільнення від плати за харчування дітей, які не проживають та не зареєстровані на території м. Корсунь-Шевченківського, с. Гарбузин та с. Саморідні. Проте, бажаючи стягувати плату з дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою і виховуються в сім'ях, дітей-інвалідів, дітей, батьки яких є учасниками бойових дій, інваліди війни, які проживають поза межами вказаних населених пунктів та відвідують дошкільні заклади м. Корсунь-Шевченківський, міською радою оскаржено вказане рішення до суду апеляційної інстанції.

У бюджетній сфері пред’явлено 30 позовних заяв на загальну суму 3 048 тис. грн., з них у сфері здійснення публічних закупівель 15.

Так, прокуратурою області оскаржено додаткові угоди до договору про закупівлю газу для навчальних закладів Тальнівщини. Останніми безпідставно збільшено ціну за одиницю товару на 85% та виплачено з місцевого бюджету кошти у сумі понад 400 тис. грн. Справа, на даний час, перебуває у провадженні господарського суду Черкаської області.

Судами області розглядаються 9 позовних заяв прокурорів щодо  попередження незаконного вибуття із сфери управління освіти землі навчальних закладів вартістю понад 23 млн. грн., площею 75 га. 

Завдяки вжитим заходам задоволено та закрито провадження у зв’язку з добровільним відшкодування за 41 позовом на 6 824 тис. грн., попереджено незаконне вибуття із комунальної власності коштів на 1,3 млн. грн.

Виконано рішень судів на суму 8,9 млн. грн. Задоволено 29 скарг на дії державних виконавців при виконанні рішень судів (2 місце по Україні). 

За фактами розкрадання бюджетних коштів, незаконного використання майна закладів освіти розпочато та розслідується 52 кримінальних провадження.

Питання щодо охорони дитинства перебуває на постійному контролі керівництва прокуратури області.

Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1297