Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.06.2019

За касаційною скаргою прокуратури скасовано судові рішення в справі щодо звільнення державної землі в с. Ягубець

Верховним Судом задоволено касаційну скаргу прокуратури області на рішення господарського суду Черкаської області та Північного апеляційного господарського суду про відмову в задоволенні позовної заяви Уманської місцевої прокуратури щодо визнання недійсним договору про спільний обробіток і зобов’язання звільнити 1834 га землі державної власності у с. Ягубець Христинівського району.

У ході представницької діяльності прокурором встановлено, що за спірним договором незаконно передано у володіння та користування товариства з обмеженою відповідальністю землі колишнього державного сільськогосподарського підприємства «Ягубець». Укладеним між товариством і державним підприємством договором про спільну діяльність фактично приховано орендні відносини між сторонами, тоді як надання земель державної форми власності у користування за відсутності зареєстрованого договору оренди землі призводить до необлікованого їх використання. Це, в свою чергу, сприяє тінізації аграрного сектору економіки у зв`язку з уникненням процедури отримання землі в оренду через земельні торги, відповідно до статті 134 Земельного кодексу України, що має наслідком втрату з боку держави контролю над процесами оренди земельних угідь і виробництва сільськогосподарської продукції.

Указані порушення стали підставою для звернення прокурора до суду з відповідною позовною заявою.

За касаційною скаргою прокуратури області Верховним Судом висновки судів попередніх інстанцій щодо необґрунтованості пред’явлених прокурором вимог визнані передчасними та прийнятими за неповного дослідження поданих сторонами доказів, тому їх рішення скасовані.

Справу скеровано до господарського суду Черкаської області на новий судовий розгляд.


Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1423