Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.05.2019

На Черкащині за позовом прокуратури державі повернуто землі водного фонду

Черкаським районним судом задоволено позов Черкаської місцевої прокуратури щодо скасування рішення Свидівоцької сільської ради про затвердження технічної документації із землеустрою для розміщення культурно-оздоровчого комплексу та човнового причалу в  с. Свидівок Черкаського району і визнання недійсною державної реєстрації вказаної земельної ділянки.

Спірна земельна ділянка площею 6,5 га містить у своєму складі землі водного фонду (Кременчуцьке водосховище та його прибережна захисна смуга).

Рішенням сільської ради земельну ділянку віднесено до земель рекреаційного призначення, чим порушено порядок зміни цільового призначення земель водного фонду, не встановлено необхідні природоохоронні обмеження тощо.

У подальшому розроблено технічну документацію та здійснено державну реєстрацію земельної ділянки, як земель рекреаційного призначення, для розміщення культурно-оздоровчого комплексу та човнового причалу.

Згідно  зі ст. 61 Земельного кодексу України  прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності, де забороняється, у тому числі будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів.

Натомість розробником землевпорядної документації, в порушення вимог вказаної норми закону, протиправно проігноровано наявні обмеження.

Вказані порушення стали підставою для звернення до суду прокурора, яким доведено факт порушення державних інтересів і обґрунтованість правової позиції щодо скасування незаконного рішення сільської ради та державної реєстрації спірної земельної ділянки. 

Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1702