Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.04.2019

У прокуратурі Черкаської області підведено підсумки роботи за І квартал 2019 року (ФОТО)

У прокуратурі Черкаської області 17.04.2019 відбулася нарада під головуванням прокурора області, під час якої обговорено стан виконання органами прокуратури області покладених завдань та функцій у І кварталі 2019 року.

У роботі наради взяли участь перший заступник і заступники прокурора області, керівники структурних підрозділів, прокурорсько-слідчі працівники прокуратури області, керівники місцевих прокуратур, їх заступники та начальники територіальних відділів місцевих прокуратур.

Під час наради прокурор області Сергій Овчаренко зазначив, що поточного року органами прокуратури області здійснювалися системні організаційно-практичні, навчально-методичні й кадрові заходи з метою підвищення ефективності виконання покладених функцій та завдань відповідно до сучасних вимог.

Завдячуючи цій системній роботі за підсумками І кварталу поточного року деякі позитивні зрушення відбулися на напрямі протидії злочинності.

Рівень кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення зменшився та становить 35,4 проти 45 минулого року. Знизився рівень вчинення тяжких злочинів, на 31% зменшилася кількість вчинених умисних вбивств. Загалом продовжує зберігатися тенденція до зменшення кількості злочинів проти власності (-32%, у тому числі крадіжок -50%, грабежів -11%, шахрайств -26%).

Покращена робота правоохоронних органів області й на пріоритетних напрямах. Так, територіальними органами поліції області до суду скеровано 31 обвинувальний акт проти 8 у 2018 році в бюджетній сфері, у тому числі 3 – у кримінальних провадженнях за фактами розтрати або привласнення бюджетних коштів виділених на будівництво, утримання та ремонт автомобільних доріг, 19 – про корупційні кримінальні правопорушення.

Активізовано роботу СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області. Продовжується тенденція до зменшення кількості кримінальних проваджень у залишку. Так, на кінець кварталу залишок зменшився з 35 до 29, тобто на 17,1%. Збільшилася питома вага кримінальних проваджень направлених до суду, що складає 63,6% (проти 53,8%). Закінчено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт за фактом вчинення злочину в складі організованої групи.

За результатами досудового розслідування слідчих СВ УСБУ в Черкаській області до суду скеровано 6 обвинувальних актів стосовно 6 осіб, у тому числі викрито незаконну діяльність 2 осіб у кримінальному провадженні за фактом контрабанди. У 3 кримінальних провадженнях постановлено обвинувальні вироки щодо 2 осіб та 1 особу звільнено від кримінальної відповідальності. Одну особу засуджено до позбавлення волі за сприяння та участь в діяльності терористичної організації за ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Зважаючи на законодавчі зміни, в грудні 2018 року створено відділ процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, у складі 11 осіб, до якого увійшли частина працівників слідчого відділу прокуратури області та відділу процесуального керівництва.

Прокурорами новоутвореного відділу упродовж І кварталу 2019 року здійснювалось процесуальне керівництво у 83 кримінальних провадженнях, із яких у 19 завершено досудове розслідування, 3 обвинувальних акти скеровано до суду, 1 з них з угодою про визнання винуватості.

Завдяки належній координаційній ролі прокурорів продовжено протидію організованій злочинності правоохоронцями регіону. Так, до суду скеровано 4 обвинувальних акти про правопорушення, вчинені 15 членами організованих злочинних угруповань (щодо збуту наркотичних засобів, незаконного виготовлення та збуту підакцизних товарів, таємного викрадення чужого майна).

Завдяки належній взаємодії органів прокуратури та УЗЕ в Черкаській області, якісному забезпеченню прокурорами участі у судах на 45% збільшилася кількість осіб, притягнутих судами до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за правопорушення, пов’язані з корупцією, - з 20 осіб за І квартал минулого року до 36 у поточному.

Забезпечено належну ефективність апеляційного (91,2%) та касаційного (71,4%) реагування прокурорів на незаконні судові рішення у кримінальних провадженнях.

У ході представницької діяльності на захист інтересів держави пред’явлено позовних заяв з майновими вимогами на суму понад 330 млн. грн.  (5 місце по державі). Судами задоволено позовів на суму майже 200 млн. грн.  (5 місце по державі). Виконано судових рішень на суму 177 млн. грн.

У сфері охорони дитинства всього упродовж І кварталу 2019 року органами прокуратури області заявлено 47 позовних заяв (І місце по Україні) в інтересах держави в сфері охорони дитинства на загальну суму понад 32 млн. грн. (ІІ місце по Україні).

На постійному контролі органів прокуратури області перебуває стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру. З метою забезпечення реального стану законності у піднаглядних органах та установах органами прокуратури області внесено 66 документів прокурорського реагування, за результатами їх розгляду до відповідальності притягнуто 58 службових осіб.

Зменшено кількість невиконаних постанов судів про застосування адміністративних стягнень у виді адміністративного арешту з 78 станом на І квартал 2018 до 19 у поточному році.

Завдяки вжитим заходам органами прокуратури області упродовж 2019 року відсутні випадки катування або нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження або покарання.

Зважаючи на впровадження в промислову експлуатацію та забезпечення функціонування інформаційної системи «Система електронного документообігу органів прокуратури України», реалізовано практичні кроки щодо запровадження зазначеної системи електронного документообігу.

На нараді також розглянуто проблемні питання у роботі органів прокуратури.

Прокурором області наголошено, що забезпечення додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні є першочерговим завданням кожного прокурора.

Сергій Овчаренко попередив прокурорів, що факти неналежного виконання службових обов’язків, які спричинятимуть незаконні кримінальні переслідування громадян та бізнесу, отримуватимуть безкомпромісну оцінку у вигляді вжиття заходів дисциплінарного впливу.

Також під час наради відмічено, що за будь-яких політичних, соціально-економічних умов у державі протидія корупції залишається першочерговим завданням. А критерієм ефективності його виконання є кількість корупціонерів, які відповідно до вироків суду реально понесли покарання.

Тому, керівник регіональної прокуратури підсумував, що пріоритетом у роботі залишається питання боротьби з корупцією, організованою злочинністю та розкраданням бюджетних коштів.

Про результати діяльності прокуратури на окремих напрямах діяльності поінформували на нараді  перший заступник, заступники прокурора області, також заслухано пояснення керівників місцевих прокуратур.

Під час наради керівники прокуратури області вимагали у підпорядкованих прокурорів максимально вжити дієвих заходів, спрямованих на підвищення ефективності реалізації прокурорських повноважень, окремих з них попереджено про притягнення до відповідальності у разі неналежного виконання своїх посадових обов’язків у подальшому.

За результатами проведеної наради прийнято відповідне рішення з визначенням низки заходів, які необхідно реалізувати.  

Прес-служба  прокуратури Черкаської області

   

   

  

 

кількість переглядів: 1598