Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.04.2019

Стан захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства є пріоритетним напрямом роботи органів прокуратури

Прокурорами Черкащини постійно вживаються заходи щодо охорони дитинства, на постійному контролі перебуває стан дотримання вимог чинного законодавства України під час забезпечення прав неповнолітніх.

У поточному році органами прокуратури області до суду внесено 47 позовних заяв у сфері охорони дитинства на суму 32,9 млн. грн. На цей час задоволено 16 позовів, сума за задоволеними позовними заявами та справами, у яких відповідачами добровільно відшкодовано кошти становить 3,2 млн. грн. За фактами розкрадання бюджетних коштів, порушення у сфері публічних закупівель товарів, робіт і послуг для дітей розпочато та розслідується 35 кримінальних проваджень.

Прокурорами ініційовано питання про забезпечення 11 органами місцевого самоврядування та виконавчої влади безкоштовним харчуванням понад 190 дітей пільгових категорій, що відвідують дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади. Оскаржено бездіяльність 10 міських та сільських рад в частині створення безпечних умов для проведення дозвілля дітьми.

Внесено 4 позовні заяви про визнання недійсними договорів оренди майна закладів освіти, за якими поверненню підлягають приміщення вартістю 5,4 млн. грн.

До суду скеровано 9 позовів щодо порушень допущених при закупівлі товарів, робіт та послуг для дітей за державні кошти, за якими підлягають визнанню недійсними угоди на суму 2 млн. грн.

За втручання органів прокуратури області попереджено незаконне розпорядження земельними ділянками загальною вартістю понад 7 млн. грн.

Також задоволено 15 скарг прокурорів на незаконні дії та бездіяльність органів державної виконавчої служби при організації примусового виконання рішень судів, постановлених за позовними заявами прокурора, що розглянуті та задоволені.

Забезпечено процесуальне керівництво у 117 кримінальних провадженнях стосовно неповнолітніх, у яких надано більше 40 вказівок, спрямованих на швидке, повне та неупереджене досудове розслідування, скасовано 15 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень. Закінчено розслідування у 57 кримінальних провадженнях, в яких за участі прокурорів ухвалено 16 рішень. Активно впроваджується процедура відновного судочинства, на підставі угод про примирення та визнання винуватості ухвалено 8 вироків.

Реагуючи на порушення прав неповнолітніх, які утримуються в місцях несвободи, прокурори внесли 10 вказівок, ініціювали притягнення до дисциплінарної відповідальності 7 службових осіб органів поліції та пробації.

За результатами перевірки ДУ «Черкаський слідчий ізолятор» виявлено порушення вимог законодавства України щодо незабезпечення побутових умов неповнолітніх, які утримуються в установі, відповідно відділом ювенальної юстиції прокуратури області внесено 2 документи реагування, з них один розглянутий та задоволений, до відповідальності притягнуто одну посадову особу.

Робота на вказаному напрямі триває.

Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1458