Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.01.2019

Розпочато судовий розгляд у справі за позовом прокуратури до ТОВ «Любава-сіті» про стягнення недоплаченого пайового внеску на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста у сумі понад 10,5 мільйонів гривень

     Господарським судом Черкаської області відкрито провадження за позовом Черкаської місцевої прокуратури до ТОВ «Любава-сіті» про стягнення недоплаченого пайового внеску на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Черкаси у сумі понад 10,5 мільйонів гривень.

    Згідно з вимогами чинного законодавства замовник, який має намір забудови земельної ділянки у відповідному населеному пункті, зобов'язаний взяти пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту, яка полягає у перерахуванні ним коштів до місцевого бюджету до прийняття об'єкта будівництва в експлуатацію.

   Величина пайової участі визначається у договорі, укладеному з органом місцевого самоврядування, з урахуванням загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта, визначеної згідно з будівельними нормами, державними стандартами і правилами.

   Так, прокуратурою у ході розслідування кримінального провадження установлено, що ТОВ «Любава-сіті», побудувавши та ввівши в експлуатацію однойменний торгівельно-розважальний центр, сплатило  до бюджету в якості пайової участі у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста значно меншу суму коштів, ніж визначено законодавством.

   Проведений розрахунок розміру пайового внеску не відповідає вимогам Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», адже кошторисна вартість об’єкту, використана при здійсненні розрахунку, є значно заниженою.

   За належним розрахунком міським бюджетом недоотримано понад 10,5 мільйонів гривень, що не могло залишитися поза увагою прокуратури.

   Оскільки Черкаською міською радою не вжито заходів для правильного розрахунку, стягнення коштів пайової участі та не захищено інтереси держави у спірних правовідносинах щодо наповнення дохідної частини міського бюджету, до суду за поновленням цих інтересів звернувся прокурор.


Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 2047