Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.01.2019

Робота із захисту прав і свобод дітей перебуває на особливому контролі органів прокуратури

Прокурорами Черкащини постійно вживаються заходи щодо охорони дитинства, на постійному контролі перебуває стан дотримання вимог чинного законодавства України під час забезпечення прав неповнолітніх.

Упродовж 2018 року органами прокуратури області внесено 104 позовних заяв у сфері охорони дитинства на загальну суму понад 38 млн. грн. На цей час задоволено 64 позовні заяви на суму майже 25 млн. грн.

Завдяки вжитим заходам представницького характеру державі повернуто майна та коштів на загальну суму 17,3 млн. грн.

Так, органами прокуратури області встановлено факти незаконної передачі майна, земельних ділянок навчальних закладів комерційним суб’єктам господарювання для здійснення підприємницької діяльності з метою отримання прибутку. Для повернення вказаних об’єктів у користування навчальним закладам прокурорами внесено 26 позовних заяв на суму 6,1 млн. грн.    

З метою недопущення вибуття з комунальної власності нерухомого майна закладів освіти пред’явлено 4 позовні заяви на суму близько 23 млн. грн.

Виявлено низку порушень під час здійснення публічних закупівель товарів, робіт та послуг для дітей. У вказаній сфері пред’явлено 18 позовних заяв щодо  попередження незаконного витрачання бюджетних коштів на суму понад 4,5 млн. грн. Крім того, за 30 позовними заявами до бюджету підлягає стягненню майже 2 млн. грн.

Задля створення безпечних умов для проведення дітьми дозвілля та забезпечення навчального процесу органами прокуратури області до суду скеровано 30  позовних заяв, що задоволені.

За фактами розкрадання бюджетних коштів, порушення прав дітей розпочато та розслідується 37 кримінальних проваджень, з яких на цей час кожне третє скеровано до суду.

З метою забезпечення своєчасного та повного виконання рішень судів прокурорами внесено 40 скарг на незаконні дії та бездіяльність органів державної виконавчої служби при організації примусового виконання рішень судів, що розглянуті та задоволені. За фактами невиконання рішень судів боржниками до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про 2 кримінальні правопорушення.

Окремо увагу прокурорів зосереджено на забезпеченні ефективного розслідування кримінальних проваджень стосовно неповнолітніх та захисту прав дітей, які потрапили у конфлікт із законом. Зокрема, забезпечено процесуальне керівництво у 338 кримінальних провадженнях стосовно неповнолітніх.

Скасовано 42 незаконні постанови про закриття кримінальних проваджень. Закінчено розслідування у 263 кримінальних провадженнях, направлено до суду обвинувальні акти у 81 провадженні, за участі прокурорів у вказаних кримінальних провадженнях ухвалено 84 рішення.

Реагуючи на порушення прав дітей, які утримуються в місцях несвободи, та при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях стосовно неповнолітніх прокурорами внесено 39 вказівок, ініційовано притягнення до дисциплінарної відповідальності 21 службової особи органів Національної поліції та пробації.

Робота на вказаному напрямі триває.

Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1471