Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.12.2018

За активної позиції прокуратури Верховним Судом залишено в силі судові рішення у земельних спорах на користь держави

Здійснюючи представницьку діяльність у сфері земельних відносин, органи прокуратури реагують на виявлені порушення вимог земельного законодавства в частині протиправного використання земельних ділянок після закінчення терміну дії договору їх оренди шляхом звернення до суду з позовними заявами або вступу у справи за позовами інших осіб.

Непоодинокими є випадки, коли орендарі, втративши переважно право на поновлення договору оренди землі, продовжують її безпідставно використовувати, чим порушують інтереси держави та територіальних громад.

Так, Верховним Судом відхилено касаційну скаргу відповідача у справі за позовом Звенигородської місцевої прокуратури про стягнення шкоди, завданої самовільним зайняттям земельної ділянки площею 6 га в Лисянському районі та зобов’язання повернути її на користь держави.

Після закінчення терміну дії договору оренди суб’єкту господарювання у його продовженні райдержадміністрацією обґрунтовано відмовлено, однак земельна ділянка продовжувала використовуватися колишнім орендарем, що стало підставою для звернення прокурора до суду з позовом про її повернення. Господарським судом Черкаської області, рішення якого залишено в силі судами вищестоящих інстанцій, позов прокуратури задоволено.

Крім того, у травні поточного року господарським судом Черкаської області задоволено позов Смілянської місцевої прокуратури про повернення Сердюківській сільській раді земельної ділянки водного фонду вартістю понад 2 млн. грн. під ставком з гідроспорудою.  

Термін дії договору оренди вказаної земельної ділянки вичерпано у березні 2017 року, однак понад рік орендар продовжував його незаконно використовувати, відмовляючись повернути до комунальної власності Сердюківської сільської ради, яка мала наміри виставити її на аукціон.

Одночасно встановлено, що у січні поточного року орендар звернувся до господарського суду Черкаської області з позовом до Сердюківської сільської ради про визнання поновленим вищевказаного договору оренди землі.

До цієї справи прокуратурою області здійснено вступ і зайнято активну позицію на захист державних інтересів.

У задоволенні позовних вимог позивачу судом відмовлено. У грудні поточного року остаточну крапку у справі поставлено Верховним Судом, який відхилив його касаційну скаргу.

Після набрання законної сили рішенням у справі за позовом Смілянської місцевої прокуратури земельна ділянка підлягає поверненню сільській раді для подальшого розпорядження нею на конкурентних засадах. 

Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1332