Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.10.2018

Прокуратура Черкащини відповідає на безпідставні звинувачення у спробі рейдерства сільгосппідприємства

У вівторок, 09.10.2018, в мережі Інтернет на сайті Інформаційного агентства «УНІАН» (https://economics.unian.ua/agro/10292361-cherkaskih-prokuroriv-zvinuvachuyut-u-sprobi-reyderstva-silgosppidpriyemstva.html) розміщено публікацію під назвою «Черкаських прокурорів звинувачують у спробі рейдерства сільгосппідприємства» про нібито намагання співробітників Соборного відділу державної виконавчої служби м. Дніпро разом з працівниками «Черкаської міської прокуратури» здійснити рейдерське захоплення майна ТОВ «Білозірське-Агро».

Прокуратура Черкаської області повідомляє, що зазначена інформація, викладена редакцією вказаного агентства, та в подальшому розповсюджена на сторінках інших Інтернет-видань та Інформаційних агентств, не відповідає дійсності, а тому підлягає спростуванню.

Так, ще в 2013 році прокуратурою, за матеріалами перевірки дотримання вимог земельного законодавства колишньою Державною інспекцією сільського господарства у Черкаській області, встановлено  факт самовільного використання ТОВ «Приват-Агро-Білозір’я» земельних ділянок загальною площею більш як 470 га на територіях Черкаського та Городищенського районів.

Збитки державі від самовільного використання земельних ділянок склали понад 600 тис. грн., отже прокурор звернувся до суду за їх примусовим стягненням і повернення землі державі.

Розгляд справи тривав майже 4 роки. За цей час товариство марно намагалося у судовому порядку визнати протиправними дії інспектора Держсільгоспінспекції, а розрахунки розміру нарахованої шкоди - нечинними.

У травні 2017 року позов колишнього прокурора Черкаського району господарським судом Черкаської області задоволено - з ТОВ «Приват-Агро-Білозір’я» стягнуто 600 тис. грн. і зобов’язано товариство повернути самовільно зайняті земельні ділянки. У листопаді минулого року крапку в справі поставлено Вищим господарським судом України, яким судове рішення про стягнення збитків й повернення спірної землі державі залишено в силі.

Наразі заходи щодо примусового виконання вказаного судового рішення вживаються органами державної виконавчої служби Черкаської та Дніпропетровської областей (за місцем реєстрації відповідача). 

У ході примусового виконання зазначеного судового рішення на все майно та кошти боржника накладено арешт.

Враховуючи, що відповідно до загальнодоступної інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно боржником орендується понад 100 земельних ділянок, які знаходяться на території Черкаського та Городищенського районів Черкаської області, державним виконавцем Соборного ВДВС до Черкаського та Городищенського районних відділів ДВС Головного територіального управління юстиції у Черкаській області скеровані відповідні доручення про проведення опису та арешту майна боржника (сільськогосподарської продукції).

Одночасно Черкаським районним відділенням Черкаського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні від 03.05.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 382 КК України, за фактом умисного невиконання ТОВ «Приват-Агро Білозір’я» рішення суду про стягнення коштів на загальну суму 600 тис. грн.

З метою забезпечення виконання вказаного судового рішення, встановлення місця розташування орендованих земельних ділянок й опису посівів сільськогосподарської продукції ТОВ «Приват-Агро Білозір’я», слідчими Національної поліції, із залученням спеціалістів Черкаської регіональної філії Центру Державного земельного кадастру, у вересні проведено огляд земельних ділянок на території Білозірської сільської ради Черкаського району та Хлистунівської сільської ради Городищенського району, під час якого виявлено посіви кукурудзи, сої та соняшнику. Вказане майно визнано речовими доказами.

Лише після того, як стало зрозумілим, що завдяки спільним діям державних органів, рішення суду про стягнення до Державного бюджету України 600 тис. грн. доведеться таки виконати, 04.10.2018 до Соборного ВДВС надійшла заява ТОВ «Білозірське-Агро» (зареєстрованого в жовтні 2017 року зі статутним капіталом 50 тис.грн.), про начебто належність йому описаного врожаю сільськогосподарських культур, що, як зазначалося вище, за загальнодоспупними даними вирощено на земельних ділянках, які орендуються саме ТОВ «Приват-Агро Білозір’я».

При цьому, товариством надано лише копію договору про спільну діяльність, укладену між двома товариствами та договори оренди, суборенди земельних ділянок, які в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровані лише в кінці вересня - на початку жовтня 2018 року.

З указаного вбачається, що за наявності судового рішення про стягнення до Державного бюджету України 600 тис. грн., яке згідно з Конституцією України є обов’язковим до виконання, нечесні на руку суб’єкти господарювання, продовжуючи дії на ухилення від його виконання, безпідставно та зухвало, шляхом брудної інформаційної кампанії, через засоби масової інформації намагаються звинуватити органи прокуратури та державної виконавчої служби у спробах рейдерського захоплення урожаю, що не відповідає дійсності.

Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 2203