Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.07.2018

Робота із захисту прав і свобод дітей перебуває на особливому контролі органів прокуратури

Прокурорами Черкащини постійно вживаються заходи щодо охорони дитинства, на постійному контролі перебуває стан дотримання вимог чинного законодавства України під час забезпечення прав неповнолітніх.

Поточного року органами прокуратури області внесено 81 позовну заяву у сфері охорони дитинства на загальну суму 35 455 тис. грн. На цей час розглянуто та задоволено 34 позовні заяви на суму 1 193 тис. грн.

Завдяки вжитим заходам представницького характеру державі повернуто майна та коштів на суму 1,7 млн. грн. За фактами розкрадання бюджетних коштів, незаконного використання майна закладів освіти розпочато та розслідується 19 кримінальних проваджень.

Органами прокуратури області вжито заходів до припинення незаконної ліквідації, відчуження та користування майном 19 закладів освіти вартістю 3,8 млн. грн. Крім того, прокурорами ініційовано питання про забезпечення 8 органами місцевого самоврядування безкоштовним харчуванням понад 60 дітей пільгових категорій, що відвідують дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади.

З метою попередження незаконного витрачання понад 4 млн. грн. бюджетних коштів внесено 12 позовних заяв у сфері здійснення територіальними відділами освіти закупівель за державні кошти товарів, робіт і послуг для дітей.

На цей час судами області розглядаються 7 позовних заяв прокурорів щодо  попередження незаконного вибуття із сфери управління освіти майна та землі навчальних закладів вартістю понад 24 млн. грн. площею 80 га.  

З метою забезпечення своєчасного та повного виконання рішень судів прокурорами внесено 23 скарги на незаконні дії та бездіяльність органів державної виконавчої служби при організації примусового виконання рішень судів, які наразі розглянуто та задоволено.

Окремо увагу прокурорів зосереджено на забезпеченні ефективного розслідування кримінальних проваджень стосовно неповнолітніх та захисту прав дітей, які потрапили у конфлікт із законом. Так, забезпечено процесуальне керівництво у 171 кримінальному провадженні стосовно неповнолітніх, у яких надано більш як 80 вказівок, спрямованих на швидке, повне та неупереджене досудове розслідування, скасовано 23 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень. У 22 кримінальних провадженнях зазначеної категорії закінчено розслідування, за участі прокурорів ухвалено 45 рішень.

Реагуючи на порушення прав неповнолітніх при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, прокурорами внесено 18 вказівок, за результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 19 посадових осіб органів поліції, пробації, слідчого ізолятора.

Робота на вказаному напрямі триває.

 

Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1859