Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.09.2022

Нечистий на руку правоохоронець постане перед судом

Черкаською обласною прокуратурою до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього керівника одного із територіальних підрозділів ГУНП в Черкаській області, який обвинувачується у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем (ч. 2 ст. 191 КК України) та у підбурюванні і пособництві під час внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів (ч.ч. 4, 5 ст. 27 ч. 1 ст. 366   КК України).
За версією слідства обвинувачений попередньо розробив план заволодіння бюджетними коштами у сумі 143 тис. грн, які виділялися на закупівлю паливної деревини для ввіреного йому відділення поліції.
Так, за вказівкою обвинуваченого місцевий житель схилив фізичну особу-підприємця укласти фіктивний договір про постачання дров на опалення зазначеного відділення поліції.
У подальшому, використовуючи надані посадою повноваження, схиляючи  до підробки документу, який мав засвідчував факт постачання товару, дав незаконну вказівку уповноваженому підпорядкованому працівнику поліції засвідчити відповідний документ підписом.
У результаті отримані фізичною особою – підприємцем грошові кошти за нібито виконаний договір останній передав через місцевого мешканця правоохоронцю відповідно до розробленої ним схеми.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Черкасах) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві за матеріалами Черкаського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України.
Працівник поліції, який здійснив службове підроблення, вину у вчиненні злочину визнав в повному обсязі, щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення та за клопотанням колективу територіального підрозділу ГУНП в Черкаській області звільнений судом від кримінальної відповідальності на підставі ст. 47 КК України з передачею на поруки.
Обвинувальні акти щодо фізичної особи – підприємця та місцевого жителя за вказаними фактами перебувають на розгляді в суді.  
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 779