Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.08.2022

Прокуратура через суд повертатиме земельні ділянки, отримані злочинним шляхом

З огляду на сільськогосподарську спрямованість товаровиробництва регіону, злочинні схеми, спрямовані на протиправне отримання земель для сільськогосподарського обробітку, є непоодинокими.

Виявляючи такі факти, органи прокуратури мають на меті не лише покарати винних осіб, а й поновити порушені інтереси держави чи територіальних громад, яких було неправомірно позбавлено належних їм земель.

Як приклад, за результатами досудового розслідування кримінального провадження встановлено факт вибуття з комунальної власності однієї з  територіальних громад на Шполянщині 27 земельних ділянок, по 2 гектари кожна, за підробленими Державними актами на право приватної власності.

У подальшому вказаний масив земельних ділянок передано в оренду фермерському господарству, яке таким чином уникло конкурсної процедури  набуття права оренди на землі на земельних торгах.

З метою повернення територіальній громаді понад 50 гектарів протиправно вилучених земель прокуратурою скеровано до суду позовні заяви про їх витребування з чужого незаконного володіння та користування.
У справах за вказаними позовами розпочато судовий розгляд.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1071