Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.01.2020

У прокуратурі Черкаської області підведено підсумки роботи за 2019 рік (ФОТО)

У прокуратурі Черкаської області 30.01.2020 відбулася нарада під головуванням прокурора області Олександра Вороніна, під час якої обговорено стан виконання органами прокуратури області покладених завдань і функцій у 2019 році та заходи, спрямовані на підвищення ефективності їх діяльності на наступний період.

У роботі наради взяли участь заступники прокурора області, керівники структурних підрозділів, працівники прокуратури області, керівники місцевих прокуратур, їх заступники та начальники територіальних відділів місцевих прокуратур.

Під час наради відзначено, що завдяки вжитим заходам вдалося дещо зменшити кількість злочинів проти життя та здоров’я, проти власності, а також  ріст повторних кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми.

Активізовано протидію злочинам у сфері наркоторгівлі, задокументовано та до суду скеровано обвинувальні акти стосовно членів 5 організованих груп, які займалися збутом наркотиків і психотропних речовин.

На виконання доручень керівництва держави ведеться протидія гральному бізнесу. На території м. Черкаси та Черкаської області функціонувало 170 гральних закладів і 18 букмекерських контор, діяльність яких припинено.

З метою реалізації завдань керівництва держави та Генерального прокурора щодо протидії діяльності нелегальних автозаправних станцій прокуратурою області розпочато 6 проваджень, здійснення досудового розслідування в яких доручено слідчим СВ УСБУ в Черкаській області.

Завдячуючи належній організації досудового розслідування прокурорами, покращилася результативність роботи слідчих поліції на пріоритетних напрямах.

Зокрема, до суду скеровано обвинувальні акти в 103 кримінальних провадженнях у бюджетній сфері, в тому числі 10 (проти 3 у 2018 році) - за фактами неправомірних посягань при закупівлі робіт (послуг) з будівництва, утримання та ремонту автомобільних шляхів.

Враховуючи аграрну спрямованість регіону докладено зусиль до встановлення осіб, винних у вчиненні кримінальних правопорушень у сфері земельних правовідносин. До суду з обвинувальними актами направлено 23 кримінальних проваджень вказаної категорії.

Прокуратура області займає принципову позицію щодо недопущення рейдерського захоплення підприємств в аграрному секторі. До суду скеровано 2 обвинувальні акти цієї категорії. Встановлені збитки на суму 10 млн грн в повному обсязі відшкодовано в межах досудового розслідування.

Завдяки належній координаційній ролі прокурорів продовжено протидію організованій злочинності правоохоронцями регіону. Так, викрито діяльність 9 організованих груп у складі 38 осіб (за фактами збуту наркотичних засобів, незаконного виготовлення та збуту підакцизних товарів, таємного викрадення чужого майна, ухилення від сплати податків та вчинення злочинів у бюджетній сфері). Обвинувальні акти у цих кримінальних провадженнях скеровано до суду.

Спільними зусиллями правоохоронців ведеться протидія корупції. Упродовж 2019 року правоохоронним органами області до суду скеровано з обвинувальним актом 117 кримінальних правопорушень про корупційні діяння стосовно 84 осіб.

У ході представницької діяльності на захист інтересів держави пред’явлено 231 позовну заяву, в тому числі з майновими вимогами на 1,2 млрд грн. Судами задоволено 132 позови на 337 млн грн., реально виконано судових рішень на суму понад 288 млн грн. Повернуто та попереджено незаконне надання більш як 915 га земель.

У сфері охорони дитинства всього упродовж 2019 року органами прокуратури області заявлено 113 позовних заяв в інтересах держави на загальну суму понад 134 млн грн., реально виконано судових рішень на суму 49,5 млн грн. 

На нараді прокурор Черкаської області Олександр Воронін наголосив, що попри наявність позитивних результатів у діяльності органів прокуратури Черкащини, необхідно більше акцентувати увагу на основних проблемах, конкретних шляхах їх вирішення та нових пріоритетах, які ставить керівництво держави та Офісу Генерального прокурора.

Так, увага усієї правоохоронної системи повинна бути зосереджена на протидії, швидкому та всебічному розслідуванні, притягненні до відповідальності порушників за найтяжчі корупційні злочини та правопорушення, вчинені організованими злочинними угрупованнями (з акцентом на розкриття умисних вбивств, зокрема замовних), виявлення та ефективне розслідування кримінальних правопорушень у бюджетній сфері, з питань земельних правовідносин, у сфері державної та комунальної власності. Не втрачає актуальності протидія кримінальним правопорушенням у лісовій сфері, надання оцінки законності використання землі в межах прибережно-захисної смуги, особливо-цінних категорій земель.

Олександр Воронін категорично вимагав активно протидіяти правопорушенням на вказаних напрямах і попередив прокурорів про безкомпромісну та принципову оцінку їхньої роботи.

Про підсумки діяльності прокуратури на окремих напрямах поінформували на нараді  заступники прокурора області, також заслухано пояснення керівників місцевих прокуратур і окремих прокурорів.

За результатами проведеної наради прийнято відповідне рішення з визначенням низки заходів, які необхідно реалізувати.  
                                            
Прес-служба  прокуратури Черкаської області

   

   

   

кількість переглядів: 1586