Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.10.2018

Прокуратура Черкащини продовжує системну роботу із захисту прав і свобод дітей

Прокурорами Черкащини постійно вживаються заходи щодо охорони дитинства, на постійному контролі перебуває стан дотримання вимог чинного законодавства України під час забезпечення прав неповнолітніх.

Поточного року органами прокуратури області внесено 94 позовні заяви в сфері охорони дитинства на суму 37,4 млн. грн. На цей час задоволено 52 позовні заяви на загальну суму 24,7 млн. грн.

Завдяки вжитим прокуратурою заходам представницького характеру державі повернуто майна та коштів на суму 4 млн. грн. Так, прокуратурою ініційовано питання про відновлення функціонування 4 закладів для дітей, що надасть змогу забезпечити дошкільною освітою та соціально-культурними послугами більш ніж півтисячі неповнолітніх.

Прокурорами вжито заходів до припинення незаконного відчуження та користування майном 26 закладів освіти вартістю 5,2 млн. грн.
Судами області задоволено 8 позовних заяв прокурорів щодо  попередження незаконного вибуття із сфери управління освіти землі навчальних закладів вартістю понад 24 млн. грн. загальною площею 80 га.  

З метою створення безпечних умов для проведення дітьми дозвілля та забезпечення навчального процесу органами прокуратури області до суду скеровано 19 позовних заяв, 15 з яких розглянуто та задоволено.

За фактами розкрадання бюджетних коштів, порушення прав дітей розпочато та розслідується 25 кримінальних проваджень. На сьогодні кожне друге з них скеровано до суду.

З метою забезпечення своєчасного та повного виконання рішень судів прокурорами внесено 32 скарги на незаконні дії та бездіяльність органів державної виконавчої служби при організації примусового виконання рішень судів, що розглянуті та задоволені.

Окремо увагу прокурорів зосереджено на забезпеченні ефективного розслідування кримінальних проваджень стосовно неповнолітніх й захисту прав дітей, які потрапили в конфлікт із законом. Так, забезпечено процесуальне керівництво у 276 кримінальних провадженнях стосовно неповнолітніх. Скасовано 32 незаконних постанови про закриття кримінальних проваджень. У 176 кримінальних провадженнях розслідування закінчено та до суду скеровано  68 обвинувальних актів. За участі прокурорів ухвалено 63 рішень у вказаних кримінальних провадженнях.

Реагуючи на порушення прав неповнолітніх, які утримуються в місцях несвободи, прокурори внесли 29 вказівок, за допущені порушення вимог законодавства ініційовано притягнення до дисциплінарної відповідальності 20 службових осіб органів Національної поліції та пробації.

За результатами розгляду документа реагування прокуратури області створено належні умови медичного забезпечення для неповнолітніх, які утримуються в ДУ «Черкаський слідчий ізолятор», винних осіб притягнуто до передбаченої законом відповідальності.

Робота на вказаному напрямі триває.

 

Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1687