Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.09.2018

За втручання прокуратури Черкаської області Верховний Суд визнав незаконною можливість забудови прибережної смуги в мікрорайоні «Митниця»

За принципової позиції прокуратури Черкаської області в суді доведено незаконність рішення щодо зміни цільового призначення земель водного фонду з метою житлової забудови прибережної захисної смуги в мікрорайоні «Митниця».

У ході здійснення представницької діяльності прокуратурою установлено, що забудовник отримав дозвіл на розробку проекту відведення в оренду земельної ділянки водного фонду загальною площею 3,2 га, на розі вулиць Козацька та Героїв Дніпра під розташування готельного комплексу. Але, у подальшому, всупереч положенням земельного законодавства, вирішив зобов’язати  Черкаську міську раду віднести вказані землі до земель житлового та громадського фонду, звернувшись з відповідним позовом до суду.

Соснівським районним судом м. Черкаси позов забудовника задоволено, що залишилося без належного реагування Черкаської міської ради в частині оскарження незаконного судового рішення й сприяло незаконній житловій забудові прибережної захисної смуги.

Зважаючи на те, що вказаним судовим рішенням порушено державні інтереси в сфері земельних відносин, оскільки зобов'язання судом внести певні зміни до рішення міської ради за відсутності відповідного волевиявлення органу є порушенням його виключної компетенції, прокуратура Черкаської обасті звернулася до суду шляхом апеляційного оскарження неправосудного рішення.

Однак, незважаючи на обгрунтованість апеляційної скарги прокурора, Київським апеляційним судом її безпідставно відхилено.

Продовжуючи активно відстоювати правову позицію на захист державних інтересів, прокуратура звернулась з касаційною скаргою до Верховного Суду.

Великою Палатою Верховного Суду 11.09.2018 за результатами розгляду касаційної скарги судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій скасовано й постановлено нове рішення про відмову забудовнику в позові.

Тим часом, зайнявши непослідовну позицію, Черкаська міська рада на виконання рішення суду першої інстанції, що оскаржувалось прокуратурою, змінила основне цільове призначення земель водного фонду на землі житлової та громадської забудови.

Діючи принципово, прокуратура вивчає питання законності цього рішення з метою вжиття заходів прокурорського реагування.

Робота щодо захисту інтересів держави в частині збереження земель водного фонду, дотримання прав громадян на вільний доступ до водойм органами прокуратури Черкащини триває.


Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 2572