Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.09.2018

На Черкащині органи прокуратури сприяють надходженню додаткових коштів до місцевого бюджету

Прокуратура Черкаської області захистила інтереси держави в сфері земельних відносин та принципово відстояла в суді апеляційної інстанції позицію щодо отримання місцевим бюджетом орендної плати за землю, яка відповідає її реальній вартості.

Так, на початку вересня Київським апеляційним господарським судом залишено без задоволення апеляційну скаргу фізичної особи-підприємця на рішення господарського суду Черкаської області про задоволення позову прокурора, згідно з яким вирішено змінити умови договору оренди земельної ділянки водного фонду для риборозведення у смт. Лисянка площею понад 9 га, збільшивши її нормативно-грошову оцінку із 106 тисяч гривень, встановлених у 2007 році, до 1,5 млн грн., що відповідає актуальній технічній документації.

Відповідно розмір орендної плати за вказану ділянку збільшено з 1,6 до 45 тис. грн. у рік, які є надходженнями Лисянського селищного бюджету.

Одночасно повідомляємо, що прокуратурою виявляються непоодинокі випадки, коли орендна плата сплачувалася орендарями в розмірах, встановлених більше 10 років тому, що жодним чином не відповідало актуальній нормативно-грошовій оцінці орендованих земельних ділянок і, в свою чергу, порушувало державні інтереси в частині ефективного розпорядження землею.

На вказані факти прокурори реагують шляхом пред’явлення до суду позовів про внесення змін до договорів оренди землі в частині її нормативної грошової оцінки та розміру орендної плати.

Таким чином, завдяки вжитим прокуратурою заходам представницького характеру до місцевого бюджету територіальних громад щорічно надходять додаткові грошові кошти.

 

Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1750