Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.08.2018

У прокуратурі області під час брифінгу повідомили про результати роботи щодо представництва інтересів держави в суді (ФОТО)

У прокуратурі Черкаської області 16.08.2018 відбувся спільний брифінг заступника прокурора Черкаської області Юрія Ковтуна та начальника управління представництва інтересів держави в суді прокуратури області Володимира Зубенка щодо результатів роботи прокуратури Черкащини з реалізації конституційної функції прокуратури - представництва на захист інтересів держави поза межами кримінального судочинства, упродовж 2018 року.

Юрій Ковтун повідомив учасникам заходу, що захист в суді державних інтересів у бюджетній сфері, в сфері власності, земельних відносин, а також додержання природоохоронного законодавства, зокрема охорона надр і лісових ресурсів, є важливими та пріоритетними напрямами роботи органів прокуратури Черкаської області.

Заступник прокурора області зазначив, що найбільшим багатством Черкащини є земля, тож переважну кількість позовів прокурорами пред’явлено саме у сфері земельних відносин. Упродовж поточного року прокурорами заявлено 135 позовів у цій сфері на загальну суму більш, як 420 млн. грн., з яких наразі задоволено на 176 млн. грн. Завдяки прокуратурі на користь держави та територіальних громад повернуто понад 1200 га землі.

Досягнуто значних результатів у бюджетній сфері. Здійснюючи представницьку діяльність, органи прокуратури контролюють питання додержання вимог законодавства під час наповнення бюджетів усіх рівнів, зокрема в частині дотримання суб’єктами господарювання області законних вимог щодо пайової участі в розвитку інфраструктури населених пунктів шляхом сплати відповідних внесків до місцевих бюджетів, повної та своєчасної сплати орендної плати за користування землями під нерухомістю,тощо.

На цей час органами прокуратури області пред’явлено 95 позовів в бюджетній сфері на загальну суму майже 15 млн. грн.

Захищаючи інтереси держави в сфері комунальної та державної власності,  органи прокуратури заходами представницького характеру реагують на виявлені порушення в частині неефективного та протиправного використання об’єктів вказаної категорії. Так, прокурорами пред’явлено 121 позов  на суму більш, як 600 млн. грн., з  яких на цей час задоволено позовів на 320 млн. грн.

Начальник управління представництва інтересів держави в суді прокуратури області Володимир Зубенко окремо зупинився на результатах представницької діяльності прокурорів, які вступають у справи за позовами інших осіб, з метою захисту інтересів держави при порушенні державних інтересів. За результатами здійснених вступів до справ за такими позовними заявами судами прийнято рішення, які відповідають державним інтересам, на загальну суму понад 30 млн. грн.

Також висвітлено стан реального виконання судових рішень, якому приділяється суттєва увага. Адже, виконання рішення суду є невід’ємною частиною конституційного права на справедливий суд. Саме реальне виконання судових рішень є однією з основних складових, на яких ґрунтується верховенство права.

Кінцевою стадією реалізації функції представництва інтересів громадянина або держави в суді органами прокуратури є реальне виконання постановлених судами рішень за позовами прокурорів й у справах, де прокурорами здійснено вступ за позовами інших осіб.
На цей час виконано судових рішень за позовами прокурорів на загальну суму понад 140 млн. грн. ( 83%).

Наприкінці зустрічі заступник прокурора області наголосив на важливості  об’єктивного висвітлення результатів роботи органів прокуратури щодо захисту інтересів держави поза межами кримінального судочинства, в цьому контексті висловив сподівання на співпрацю та подякував медійникам за приділений заходу час.

 

Прес-служба  прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 2332