Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.12.2017

Напередодні Дня працівників прокуратури України в прокуратурі Черкаської області підсумували результати роботи

Останній час відмічений підвищеною відповідальністю, новими викликами та зростаючим навантаженням. Органи прокуратури орієнтовано на якісне виконання своїх обов’язків у сфері забезпечення прав та свобод громадян, захисту інтересів держави. Прокуратурою Черкащини вживалися послідовні заходи координації зусиль правоохоронних органів задля забезпечення законності й правопорядку в регіоні, під постійним контролем залишалося питання дотримання законодавства та боротьби з проявами корупції.
Упродовж поточного року органам прокуратури Черкаської області вдалося досягнути суттєвих результатів щодо зміцнення стану законності на Черкащині та ефективності реалізації функцій прокуратури.
Завдяки наполегливій щоденній роботі кожного прокурора та вжитим у взаємодії з іншими правоохоронними органами заходам вдалося зміцнити стан законності в регіоні, стабілізувати криміногенну ситуацію, як наслідок – зменшення числа скоєних особливо тяжких злочинів, проти життя та здоров’я особи, злочинів проти власності (крадіжки, у тому числі вчинені з квартир, грабежі, розбої, вимагання, шахрайства). Зменшилася кількість випадків незаконних заволодінь транспортними засобами.
Приділено увагу попередженню правопорушень у сфері дорожнього руху. Зважаючи, що нерідко причинами дорожньо-транспортних пригод стають невідремонтовані дороги, прокурором області під особистий контроль взято стан досудового розслідування в провадженнях за фактами розкрадання бюджетних коштів, виділених на ремонт дорожнього покриття, а також притягнення винних осіб до відповідальності за порушення правил, норм і стандартів, що стосується убезпечення дорожнього руху.
Як наслідок, поточного року Смілянською місцевою прокуратурою до суду скеровано обвинувальний акт за ч. 5 ст. 191 КК України стосовно директора одного з підприємств, який під час виконання ремонту доріг в м. Сміла використав на 500 тонн асфальту менше, ніж визначено кошторисною документацією та актами виконаних робіт, що призвело до неякісного виконання робіт та заподіяло збитки державі в особливо великих розмірах на загальну суму 1,4 млн. грн.
Також місцевою прокуратурою розпочато досудове розслідування в кримінальному провадженні за ст. 288 КК України за фактом порушення службовими особами одного із товариств правил, норм і стандартів, що стосуються убезпечення дорожнього руху під час виконання ремонтних робіт та часткового зняття асфальтобетонного покриття дороги,  що призвело до дорожньо-транспортної пригоди та смерті потерпілого.                                                    
Стан протидії організованій злочинності
Одним із основних завдань поточного року стала протидія організованій злочинності.
Завдяки спільним злагодженим зусиллям прокуратури області та правоохоронних органів регіону викрито діяльність 9 організованих груп у складі 34 осіб, у всіх цих провадженнях завершено досудове розслідування та до суду скеровано обвинувальні акти. Серед них стосовно:
- 6 колишніх та нинішніх посадовців (керівництво Черкаської РДА, ГУ Держземагентства в області), які протиправно виділили земельні ділянки площею 8 га під дачне будівництво окремих громадян у межах прибережної захисної смуги, чим завдано збитків на суму понад 5 млн. грн.;
- керівника одного із департаментів Черкаської міської ради та 2 підприємців, які незаконно заволоділи бюджетними коштами, виділеними для проведення ремонтних робіт зливової каналізації по місту Черкаси, чим завдали збитків державі на суму понад 800 тис. грн.;
- 3 осіб, які вчиняли крадіжки майна суб’єктів господарювання, завдані збитки становлять майже 0,5 млн. грн.;
-  5 осіб (у 2 провадженнях), які здійснювали незаконне виготовлення, зберігання та збут алкогольних напоїв;
- 4 осіб, які за допомогою комп’ютерної техніки незаконно виготовляли та збували відеопродукції порнографічного характеру;
- 7 осіб (у 2 провадженнях), які займались незаконним придбанням, зберіганням з метою збуту та збутом психотропної речовини – амфетаміну, та наркотичного засобу - метадону та опію ацетильованого;
- 2 осіб, які у складі злочинної організації з 8 осіб вчинили викрадення та умисне вбивство особи.
Принциповою є позиція державних обвинувачів у судах щодо членів організованих груп. Як результат, 6 осіб засуджено до реальної міри покарання у вигляді позбавлення волі.
Стан протидії корупції
Правоохоронними органами спільно з прокуратурою області  значно активізовано викриття корупційних кримінальних правопорушень.  Вже за 10 місяців поточного року таких правопорушень викрито вдвічі більше, ніж минулого року. За результатами розслідування до суду з обвинувальним актом скеровано 80 кримінальних проваджень про корупційні діяння стосовно 63 осіб, і це майже втричі краще у порівнянні з  минулорічними результатами роботи. Серед них:
- 2 посадовці Черкасирибоохорони, які вимагали та одержали неправомірну вигоду в розмірі 5 тис. дол. США за повернення знарядь лову, непритягнення осіб до адміністративної відповідальності, та у подальшому забезпечення безперешкодного вилову останніми риби;
- 9 членів організованих груп, які здійснювали протиправну діяльність у бюджетній та земельних сферах. Сума заподіяних збитків майже 7 млн. грн., з яких 5,6 млн. грн. відшкодовано, накладено арешт на майно на суму 566 тис. грн.; пред’явлено цивільний позов на суму 885 тис. грн.;
- начальник районного відділу державної виконавчої служби, сума неправомірної вигоди 30 тис. грн.;
- начальник районного відділу державної виконавчої служби, сума неправомірної вигоди 30 тис. грн.;
- голова ЛКК КЗ «Городищенське районне територіальне медичне об’єднання», сума неправомірної вигоди 35 тис. грн.;
- керівник КП «Аеропорт Черкаси», сума неправомірної вигоди 50 тис. грн.
 
До реальної міри покарання засуджено 3 хабарників:
- адвоката, який схиляв одного із своїх клієнтів дати неправомірну вигоду судді одного з районних судів та одержав грошові кошти в розмірі 6,2 тис. грн., засуджено до 4 років 2 місяців позбавлення волі з конфіскацією всього майна;
- заступника директора ЧФ Центру ДЗК – начальника управління ДЗК, який прийняв від фізичної особи обіцянку про одержання неправомірної вигоди в сумі 34,3 тис. грн. за вирішення питань про оформлення земельної ділянки та підбурив до надання неправомірної вигоди в.о. начальника ГУ Держгеокадастру в Черкаській області на суму 1,2 млн. грн., засуджено до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна;
- завідувача сектору містобудування та архітектури районної державної адміністрації, який отримав від фізичної особи неправомірну вигоду в сумі 15 тис. грн. за видачу містобудівних умов та обмежень на земельну ділянку, засуджено за ч. 3 ст. 368 КК України до 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади на 3 роки з конфіскацією майна.
 
Для виявлення корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень активно використовувалася система електронного декларування.
До ЄРДР внесено відомості в 60 кримінальних провадженнях за ст. 366-1 КК України. 8 обвинувальних актів скеровано до суду. Складено 58 адміністративних протоколів.
Загалом упродовж поточного року органами поліції до суду скеровано 146 протоколів. До відповідальності притягнуто 62 особи, серед яких суддя, депутати місцевих рад, працівник фіскальної служби, ДБК в області та інші посадовці.
Так, до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто суддю Жашківського районного суду Черкаської області, який несвоєчасно подав декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (всього 5 рішень у державі).
 
Слідство в органах прокуратури
До суду направлено актуальні кримінальні провадження за підозрою:
- державних інспекторів «Черкасирибоохорони», які за посередництва керівника приватної структури одержали неправомірну вигоду у розмірі 5 тис. доларів США за повернення незаконно вилучених знарядь лову та за сприяння у безперешкодному вилові риби в акваторії річки Дніпро;
- 4 працівників патрульної поліції, які в січні поточного року незаконно позбавили громадянина волі та вчинили щодо нього розбійний напад;
- 2 керівників відділень поліції ГУНП в Черкаській області за фактами одержання неправомірної вигоди;
- викрито 2 злочинні групи, у тому числі з корупційними зв’язками у правоохоронних органах, які займалися виготовленням і збутом наркотичних засобів і психотропних речовин. На цей час до суду направлено 6 обвинувальних актів, серед яких щодо 2 працівників поліції.  
 
Стан реагування на неправосудні рішення в кримінальних провадженнях
Постійно проводиться робота щодо ефективного реагування прокурорів на незаконні судові рішення в кримінальних справах та провадженнях.
За апеляційними скаргами прокурорів змінено та скасовано 225 незаконних судових  рішень. 
За результатами апеляційного перегляду прокурорам вдалося скасувати 11 незаконних реабілітуючих рішень, у тому числі 2 - у провадженнях про корупційні правопорушення (ст. 369 КК України). 
 
Стан представницької діяльності
Реалізовуючи представницькі функції та захищаючи інтереси держави,  органами прокуратури Черкаської області досягнуто значних результатів.
Вже станом на 01.11.2017 до судів пред’явлено 250 позовних заяв на загальну суму понад 670 млн. грн. Судами задоволено 155 позовів на загальну суму майже 360 млн. грн.
Виконано судових рішень на суму 162 млн. грн. Відсоток реального виконання становить 83%.
Основну увагу зосереджено на пріоритетних напрямах роботи - захисті інтересів держави в бюджетній сфері, державної та комунальної власності, щодо усунення порушень земельного законодавства.
За судовими рішеннями до бюджету стягнуто майже 11 млн. грн. За цим результатом прокуратура області знаходиться в четвірці кращих в Україні.
Прокурори активно реагують на факти несплати до місцевих бюджетів пайових внесків на розвиток інфраструктури населених пунктів, заборгованості за використання комунального майна, у т.ч. землі, стягнення плати за проїзд автомобільними дорогами великоваговим транспортом.
Наприклад, лише після направлення прокурором до суду позову про стягнення до місцевого бюджету несплаченого внеску на розвиток соціальної інфраструктури, ТОВ укладено з органом місцевого самоврядування відповідний договір та в повному обсязі на користь бюджету сплачено пайовий внесок в сумі понад 1,3 млн. грн. за будівництво виробничо-складських приміщень у м. Черкаси, введених в експлуатацію ще у 2013 році.   
Здійснено наступальну роботу щодо захисту державної та комунальної власності, зокрема й у питанні повернення незаконно приватизованого майна. До судів спрямовано позовів вказаної категорії на суму понад 350 млн.грн., у тому числі 3 позови щодо відновлення права державної власності на цілісні майнові комплекси Шполянського, Уманського та Христинівського зернопереробних підприємств, загальною площею понад 110 тис. кв.м., вартістю понад 200 млн. грн., які всупереч рішенню Кабінету Міністрів України про заборону їх приватизації були незаконно відчужені в приватну власність. Всі 3 позови повністю задоволено.
Головним багатством Черкащини є земля. Відтак, найбільшу кількість позовів прокурорами пред’явлено у сфері земельних відносин. Прокурорами порушення закону встановлено щодо земель державної та комунальної власності площею понад 3400 га, вартістю понад 145 млн. грн., у зв’язку з чим забезпечено відповідне реагування заходами представницького характеру. На цей час реально повернуто в розпорядження держави та попереджено незаконне надання близько 800 га земель.
 
Ювенальна юстиція
У сфері охорони дитинства прокурорами заявлено 79 позовних заяв на суму понад 5,3 млн. грн.
За втручання органів прокуратури попереджено незаконне вибуття з комунальної у приватну власність 3 приміщень дошкільних та професійно-технічного навчального закладу загальною вартістю 900 тис. грн.
Ініційовано питання про повернення з незаконного користування 13 об’єктів освіти вартістю понад 1,7 млн. грн. площею понад 1300 кв.м.
 
Нагляд за додержанням законів у місцях несвободи
Вказаний напрям роботи перебуває на постійному контролі прокуратури області.
З метою забезпечення реального стану законності у піднаглядних органах та установах внесено 157 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 151 службову особу.
Також контролюється прокуратурою області стан дотримання законодавства про адміністративні правопорушення в частині застосування заходів, які обмежують свободу громадян. Зокрема, проведено перевірку дотримання цих питань у діяльності Управління патрульної поліції у місті Черкасах, яка дозволила виявити порушення вимог КУпАП у діяльності інспекторів патрульної поліції. Внесено документ реагування, на виконання якого до відповідальності притягнуто 7 працівників.
Перевірено дотримання вимог чинного законодавства під час виконання адміністративного стягнення у вигляді адміністративного арешту.
Виявлено випадки надання порушниками підроблених медичних документів з метою ухилення від відбування вказаного виду стягнення. До ЄРДР внесено відомості за фактами службового підроблення медичних документів та їх використання особами з метою ухилення від відбування адмінстягнення за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 358, ч. 1 ст. 366 КК України.
За результатами перевірок органів державної міграційної служби під час виконання рішень про час примусове повернення та видворення порушено 3 кримінальних провадження за ст. ст. 358, 366 КК України.

 

І це лише частина напрацювань на основних напрямах прокурорської діяльності. Системна та наполеглива робота триває, на працівників прокуратури покладено відповідальне завдання, що потребує самовіддачі й об’єктивності. Адже за кожним рішенням прокурора стоїть доля людини.

 

Прес-служба прокуратури Черкаської області

 

кількість переглядів: 2091