Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.10.2017

Прокуратура Черкащини продовжує системну роботу із захисту прав і свобод дітей

Прокурорами Черкащини постійно вживаються заходи щодо охорони дитинства, на постійному контролі перебуває стан дотримання вимог чинного законодавства України під час забезпечення прав неповнолітніх.
Поточного року органами прокуратури області внесено 77 позовних заяв у сфері охорони дитинства на загальну суму 5,3 млн. грн. На цей час задоволено 45 позовів на суму 1 340 тис. грн. За фактами розкрадання бюджетних коштів, порушення прав дітей розпочато та розслідується 24 кримінальних провадження.
Так, органами прокуратури області вжито заходів до припинення незаконної ліквідації, відчуження та користування майном 17 закладів освіти вартістю 2600 тис. грн., площею понад 1700 кв.м.
У судовому порядку оскаржено 2 договори про спільну діяльність, за якими професійно-технічними навчальними закладами фактично безоплатно передано суб’єктам господарювання в користування 2 земельні ділянки площею 80 га.
Поновлено права 8 дітей на спадкове майно вартістю 400 тис. грн.
Внесено 17 скарг на незаконні дії та бездіяльність органів державної виконавчої служби в ході організації примусового виконання рішень судів, постановлених за позовними заявами прокурора, які розглянуто та задоволено.
Забезпечено процесуальне керівництво в 176 кримінальних провадженнях стосовно неповнолітніх, у яких надано більш як 100 вказівок, спрямованих на швидке, повне та неупереджене досудове розслідування, скасовано 10 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень, у 128 кримінальних провадженнях закінчено розслідування, в яких за участі прокурорів ухвалено 74 рішення. Активно впроваджується процедура відновного судочинства, на підставі угод про примирення та визнання винуватості ухвалено 16 вироків.
Реагуючи на порушення прав неповнолітніх, які утримуються в місцях несвободи, прокурорами внесено 18 вказівок, ініційовано притягнення до дисциплінарної відповідальності 9 службових осіб органів Національної поліції, державної пенітенціарної служби.
За результатами розгляду документа реагування прокуратури області створено належні умови медичного забезпечення для неповнолітніх, які утримуються в ДУ «Черкаський слідчий ізолятор», винних осіб притягнуто до передбаченої законом відповідальності.
Робота на вказаному напрямі триває.

 

Прес-служба прокуратури Черкаської області
кількість переглядів: 1754