Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.05.2018

У прокуратурі Черкаської області підведено підсумки роботи за 3 місяці 2018 року

У прокуратурі Черкаської області 19.04.2018 відбулася нарада під головуванням прокурора області, під час якої обговорено стан виконання органами прокуратури області покладених завдань та функцій у І кварталі 2018 року та визначено основні завдання на наступний період.
 
У роботі наради взяли участь перший заступник та заступники прокурора області, керівники структурних підрозділів, прокурорсько-слідчі працівники прокуратури області, керівники місцевих прокуратур та їхні заступники.
 
Під час наради прокурор області зазначив, що в цілому правоохоронна система Черкаського регіону в І кварталі 2018 року досягла певних позитивних результатів. Рівень злочинності на 10 тис. населення склав 45 кримінальних правопорушень, що менше, ніж минулого року – 52,2.
 
У регіоні на 16,7% зменшилася кількість вчинених тяжких злочинів. Спостерігається тенденція до зменшення кількості злочинів проти власності (на 23%), проти безпеки руху та експлуатації транспорту (на 26%), у тому числі незаконних заволодінь транспортними засобами (на 12%), проти громадської безпеки (на 27%). Знижено рівень кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми (на 27%), у стані алкогольного сп’яніння (на 10%). Розкрито 10 умисних вбивств.
 
Відмітив, що суттєву увагу правоохоронцями також приділено протидії організованій злочинності на пріоритетних напрямах і наголосив на необхідності викривати злочинні угруповування в банківській, фінансово-кредитній та бюджетній сферах.
Загалом упродовж поточного року викрито 4 організованих злочинних угруповання у складі 15 осіб, проти 3 груп у складі 11 осіб минулого року. Судами області ухвалено 4 обвинувальних вироки стосовно 14 осіб, з яких 8 - засуджено до реального позбавлення волі.
 
Спільними зусиллями правоохоронців за наслідками викриття корупційних злочинів до суду з обвинувальним актом скеровано 18 кримінальних правопорушень про корупційні діяння стосовно 13 осіб, у тому числі 16 – тяжких та особливо тяжких.
 
На належному рівні спрацювали органи прокуратури області під час реалізації функції представництва інтересів держави в суді. Прокуратура Черкащини посіла друге місце по державі за рівнем реального виконання судових рішень за позовами прокурорів, реально виконано рішень судів на суму 113 млн. грн. (80% при середньодержавному 28%). Сума майнових вимог за позовами прокурорів склала близько 80 млн. грн. Судами задоволено позовів на суму понад 26 млн. грн. За реагування прокурорів втричі більше, ніж торік, повернуто й попереджено незаконне надання понад 400 га земель державної та комунальної власності.
 
На нараді також розглянуто проблемні питання в роботі органів прокуратури та наголошено на необхідності негайного виконання пріоритетних завдань, які на сьогодні ставить перед органами прокуратури керівництво Генеральної прокуратури України.
 
Так, рішучі та наступальні дії необхідно здійснювати у боротьбі з корупцією, зосереджуючи основні зусилля на виявленні фактів зловживань у земельній та бюджетній сферах, зокрема під час освоєння видатків на утримання та розвиток автомобільних доріг і дорожньої інфраструктури, а також у ході закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти. Реагування правоохоронців потребують і незаконні пункти прийому металобрухту й організація грального бізнесу.
 
Прокурор області категорично вимагав активно протидіяти правопорушенням на вказаних напрямах, скоординувати роботу правоохоронців, оперативних підрозділів, із залученням відповідних органів контролю, які мають продемонструвати результати своєї діяльності.
 
Крім того, наголошено на необхідності тримати на контролі розслідування та судовий розгляд актуальних, резонансних, пріоритетних кримінальних проваджень до забезпечення реального виконання вироку або прийняття відповідного законного рішення, адже протидія корупції буде дієвою лише тоді, коли корупціонери отримуватимуть реальну міру покарання.
 
Про результати діяльності прокуратури на окремих напрямах діяльності поінформував на нараді перший заступник, заступники прокурора області, також заслухано керівників місцевих прокуратур.
 
На нараді відмічено, що не всі прокурори спрацювали однаково ефективно, тому очільник відомства, підбиваючи підсумки, черговий раз вимагав від підпорядкованих прокурорів максимально вжити дієвих заходів, спрямованих на підвищення ефективності реалізації прокурорських повноважень, окремих з них попередив про притягення до відповідальності, у разі неналежного виконання своїх посадових обов’язків у подальшому.
 
За результатами проведеної наради прийнято відповідне рішення з визначенням низки заходів, які необхідно реалізувати.    
 
 
Прес-служба  прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1986