Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.04.2017

Об’єднання зусиль прокуратури Черкащини та Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» дають результати в боротьбі з корупцією (ФОТО)

У середу, 19 квітня 2017 року, відбулася прес-конференція прокурора Черкаської області Сергія Овчаренка на тему: «Актуальні питання боротьби з корупцією. Взаємодія органів прокуратури Черкаської області з представниками Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем».
 
 
Захід проведено за участі політолога, координатора Всеукраїнського руху «Під контролем» Сергія Тарана та прокурора прокуратури області з питань організації діяльності у сфері запобігання та протидії корупції Руслана Криворучка.
 
 
Розпочинаючи прес-конференцію, прокурор області акцентував увагу на тому, що органи прокуратури області готові до співпраці з громадськістю, двері відомства відкриті для свідомих людей, які дійсно хочуть навести лад в країні, зокрема в Черкаському регіоні.
 
 
 
«Ми вдячні засобам масової інформації та активістам за їх активну громадянську і професійну позицію щодо відновлення та зміцнення законності на території області та співпрацю з прокуратурою Черкаської області. Адже значна частина нашої роботи – це реакція прокуратури на публікації про порушення закону, вчинені злочини та інші події, які набули суспільного значення та резонансу, розміщені у ЗМІ та виявлені шляхом моніторингу інформаційного простору», - зазначив очільник відомства.
 
 
Аналізуючи результати спільної діяльності правоохоронних органів у запобіганні та протидії злочинності, у тому числі організованим її формам, і корупції, Сергій Овчаренко зауважив, що завдяки реалізації низки скоординованих заходів та об’єднанню зусиль усіх правоохоронців мають місце певні позитивні результати. Зокрема, це стосується протидії кримінально караній корупції на пріоритетних напрямах, викриття корупційних схем у земельній сфері та оборудок у сфері бюджетних відносин.
 
 
 
Загалом упродовж 2016 та поточного років органами прокуратури області скеровано до суду 49 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про корупційні злочини, де 60 особам повідомлено про підозру. Судами до кримінальної відповідальності притягнуто 37 осіб.
 
 
 
Окрім цього, спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції складено 135 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією. На цей час до відповідальності притягнуто 67 осіб.
 
 
 
Керівник прокуратури підкреслив, що виключно плідною стала спільна діяльність прокуратури з представниками Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем». Представники цього руху змінили критику прокуратури на допомогу. Фактично, з жовтня минулого року спільно виявляються ганебні вчинки представників органів місцевого самоврядування та органів влади області.
 
 
Так, за результатами злагодженої роботи прокуратури Черкаської області з громадською організацією Всеукраїнський рух проти політичної корупції «Під контролем» розпочато співпрацю з активістами в ряді кримінальних проваджень, два з яких вже скеровано до суду.
 
 
 
Йдеться про кримінальне провадження за фактом одержання депутатом Канівської районної ради неправомірної вигоди, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України. Тепер хабароодержувачу загрожує кримінальна відповідальність, обвинувальний акт перебуває на розгляді в суді.
 
 
Також результатом співпраці правоохоронних органів і Всеукраїнського руху «Під контролем» стало викриття у корупційних злочинах посадовця органу місцевого самоврядування. Установлено, що керівник одного з управлінь Черкаської міської ради спільно з пособниками - фізичними особами - підприємцями, маючи на меті особисте збагачення, розробили злочинну схему заволодіння бюджетними коштами шляхом підписання та затвердження печаткою ФОП офіційних документів про виконання ремонтних робіт зливової каналізації у місті Черкаси. У подальшому документи передавалися до Головного управління державної казначейської служби у Черкаській області, після чого кошти перераховувались на рахунки одного з підприємців.
 
 
У результаті реалізації вказаної схеми зазначені вище особи у період з липня 2014 року до грудня 2015 року привласнили бюджетні кошти в загальній сумі майже 885 тис. грн., внаслідок чого державі завдано збитки в особливо великих розмірах.
 
 
Обвинувальний акт щодо членів злочинної групи скеровано до суду 15.03.2017. Чиновнику Черкаської міської ради загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.
 
 
 
Крім того, під час прес-конференції прокурором області були прокоментовані інші питання, які становлять інтерес для громадськості, в тому числі про хід розслідування кримінальних проваджень про злочини, пов’язані з подіями Революції Гідності, зокрема про слідство у провадженні за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України, колишнього керівника батальйону патрульної служби обласної міліції, який не припинив дії підлеглих працівників, які застосували фізичне насильство та спецзасоби до активістів і журналіста поблизу Золотоніської дамби 20 лютого 2014 року, а також про хід розслідування в справі про жорстоке вбивство журналіста Василя Сергієнка.
 
 
Поінформував журналістів прокурор області також про результати розслідування у резонансних кримінальних провадженнях, передусім, пов’язаних з випадками хабарництва, організованою злочинністю, про наслідки протидії адміністративним корупційним правопорушенням, представницьку діяльність органів прокуратури області тощо.
 
 
 
Крім того, повідомив, що звертає увагу та стежить за інформаціями із заначених вище тем, що періодично з’являються в ЗМІ, та запевнив журналістів, що виявлені шляхом моніторингу інформаційного простору публікації в ЗМІ, зокрема про порушення закону, скоєні злочини та інші події, які набули суспільного значення та резонансу, ніколи не залишаються поза увагою прокуратури.
 
 
Наприкінці зустрічі Сергій Овчаренко наголосив на важливості  об’єктивно висвітлити результати роботи органів прокуратури, в цьому контексті висловив сподівання на співпрацю та подякував медійникам за приділений заходу час.
 
 
 
Прес-служба прокуратури Черкаської області
 
 
 
До Вашої уваги пропонується більш детальна інформація щодо стану боротьби з корупцією упродовж 2016 та поточного років.
 
 
 
Кримінальна корупція (кримінальні провадження, які розслідуються органами Національної поліції в області)
 
 
2016 рік
 
 
Упродовж 2016 року СУ ГУ НП в області зареєстровано 67 кримінальних проваджень у сфері корупції.
 
До судів області скеровано 25 обвинувальних актів стосовно 29 осіб у кримінальних корупційних провадженнях, з яких: отримання неправомірної вигоди та надання неправомірної вигоди (ст.ст. 368, 369 КК України) – 15; зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 КК України) – 6, привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем – 4 (ст. 191 КК України).
 
 
Викрито злочинну діяльність 3 державних службовців, 2 посадових осіб місцевого самоврядування, 10 посадових та службових осіб інших органів державної влади, 3 службовців юридичних осіб, 1 адвоката, 1 депутата міської ради, 1 депутата районної ради, 8 інших осіб.
 
Упродовж 2016 року судами області ухвалено 19 обвинувальних вироків стосовно 21 особи, з них: засуджено до реального позбавлення волі – 3, із застосуванням ст. 75 КК України – 6, засуджено до штрафу – 12.
 
 
2017 рік
 
Упродовж 3 місяців 2017 року до суду скеровано 2 обвинувальні акти щодо організованих груп стосовно 9 осіб у кримінальних корупційних провадженнях.
 
 
Зокрема, зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 КК України) – 1, заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем - 1.
 
 
Викрито злочинну діяльність 6 державних службовців, 1 посадової особи органу місцевого самоврядування.
 
 
У скерованих до суду кримінальних корупційних провадженнях встановлено матеріальну шкоду на загальну суму 6 193 000 грн., відшкодовано – 5 308 000 грн., що становить 86%; накладено арешт на майно на суму 566 000 грн.; пред’явлено цивільний позов на суму 885 000 грн. У державну власність повернуто земельні ділянки загальною площею 7,6579 га.
 
 
У поточному році судами області ухвалено 4 обвинувальні вироки стосовно 4 осіб, з яких: засуджено до реального позбавлення волі – 1, із застосуванням ст. 75 КК України – 2, до штрафу - 1.
 
 
 
Кримінальні провадження, які розслідуються слідчими прокуратури області
 
 
2016 рік
 
 
З числа скерованих до суду обвинувальних актів (33) майже кожний другий – про корупційні правопорушення (15).
 
 
За результатами судового розгляду постановлено 10 обвинувальних вироків, які набрали законної сили. До реального позбавлення волі засуджено 2 осіб.
 
 
2017 рік
 
 
З числа скерованих до суду 9 обвинувальних актів, 7 - про корупційні злочини.
 
 
У закінчених провадженнях до кримінальної відповідальності притягнуто 12 працівників правоохоронних органів, з яких 5 - працівники поліції, 5 – державної лісової охорони та 2 – держрибохорони.
 
 
За результатами судового розгляду постановлено 2 обвинувальні вироки, які не набрали законної сили.
 
 
Адміністративно - карана корупція
 
 
2016 рік
 
 
Складено 89 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.
 
 
З яких 46 складено органами прокуратури, 8 – СБУ та 35 – ОВС.
 
 
За результатами їх розгляду до відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 55 осіб, з яких: 38 за протоколами органів прокуратури, 7 – СБУ та ОВС – 10.
 
 
З числа притягнутих: голова районного суду (єдиний в державі), міський голова районного центру, посадовці обласної державної адміністрації, фіскальної служби, пенсійного фонду, а також сільські голови та інші.
 
 
Сума накладених штрафів склала більш як 120 тис. грн.
 
 
Крім того, органами прокуратури області внесено 99 подань (16 - апаратом прокуратури області), за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 15 осіб, та скасовано 5 незаконних рішень органів місцевого самоврядування.
 
 
2017 рік
 
 
Складено 46 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією (всі  - ОВС).
 
 
За результатами їх розгляду до відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 12 осіб (всі – ОВС).
 
 
З числа притягнутих: депутати місцевих рад, працівник фіскальної служби, та ДБК.
 
 
Сума накладених штрафів склала близько 40 тис. грн. 
 
 
Крім того, органами прокуратури області внесено 10 подань (1 апаратом прокуратури області), за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 3 осіб.
 
 
Так, постановами Придніпровського та Соснівського районних судів м. Черкаси від 14.03.2016 та 12.04.2016 відповідно голову одного з районних судів визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, передбачених ч.ч. 1, 2 ст. 172-7 КУпАП, за надання всупереч закону відпустки своїй дружині, та піддано адміністративному стягненню у вигляді штрафів на загальну суму 5100 грн.
 
 
Окрім судді до відповідальності притягнуто міського голову районного центру, посадовців обласної державної адміністрації, фіскальної служби, пенсійного фонду, а також сільських голів та інших.
 
 
 
Робота щодо виявлення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, триває і на цей час. Тільки у цьому місяці до суду скеровано 2 протоколи стосовно колишнього судді апеляційного суду області, який несвоєчасно подав електронну декларацію та не повідомив про суттєві зміни в його майновому стані.
 
 
Після законодавчих змін, якими позбавлено прокурорів права складати протоколи про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, органами прокуратури області до Управління захисту економіки в Черкаській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України скеровано 51 матеріал щодо вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, за результатами розгляду яких складено та скеровано до суду 52 протоколи вказаної спрямованості. Більшість з них вже розглянуто та задоволено.
 
 
Переважна чисельність складених протоколів за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, оскільки посадовці до цих пір вважають, що прийняті ними рішення стосовно себе чи близьких осіб, які не виходять за межі їх повноважень, завжди є законними.
 
 
Не стоять прокурори Черкащини осторонь і від вивчення електронних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
 
 
У цьому році до відповідальності за несвоєчасну подачу декларації судами області притягнуто 2 осіб (м. Черкаси та м. Умань), ще 3 протоколи перебувають на розгляді.
 
 
Крім того, СУ ГУ НП в Черкаській області розпочато кримінальне провадження за ст. 366-1 КК України за фактом неподання декларації посадовою особою органів державної влади, досудове розслідування в якому триває.
 
 
Водночас з метою повного, належного та своєчасного вивчення зазначених декларацій, а також задля забезпечення оперативного обміну даними з цих питань між правоохоронними органами, прокурором області вирішено створити міжвідомчу робочу групу.
 
 
 
Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 2449