Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.04.2017

У прокуратурі Черкаської області підведено підсумки роботи за 3 місяці 2017 року (ФОТО)

У прокуратурі Черкаської області 13.10.2016 під головуванням прокурора області Сергія Овчаренка відбулася оперативна нарада, на якій підвели підсумки роботи органів прокуратури області за 3 місяці 2017 року.
 
 
У роботі наради взяли участь перший заступник та заступники прокурора області, керівники структурних підрозділів, прокурорсько-слідчі працівники прокуратури області, керівники місцевих прокуратур та їхні заступники.
 
 
Відкриваючи оперативну нараду, прокурор області зупинився не тільки на позитивних напрацюваннях і тенденціях, що безперечно мають місце в роботі прокуратури, а й на необхідності негайного вирішення проблемних питань, які насьогодні ставить перед органами прокуратури Генеральний прокурор України.
 
 
Керівник відомства звернув увагу, що попри складну криміногенну ситуацію в державі, в області зменшилася кількість злочинів проти життя та здоров’я особи (-18%), умисних вбивств (-12%), не так стрімко, як упродовж минулих двох років, росте злочинність у сфері власності (лише +6,3%) та суттєво зменшилася кількість скоєних шахрайств, грабежів, розбоїв, вимагань.
 
 
Слід відзначити ефективність роботи правоохоронної системи області з викриття службових злочинів. За останні три роки це вперше, коли кількість правопорушень цієї категорії стрімко зросла (+54% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року). Також суттєво збільшилася кількість кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин (+60%). У поточному кварталі зусилля правоохоронців мають бути спрямовані на викриття джерел збуту наркотиків і з цією метою необхідно використовувати весь спектр повноважень для протидії справжній наркозлочинності.
 
 
Сконцетрувати зусилля необхідно також на викритті фактів торгівлі людьми, адже Генеральна прокуратура вимагає активної протидії правопорушенням на вказаному напрямі. Задля цього створено міжвідомчу групу, яка має продемонструвати результати своєї роботи. Заходи, визначені цією нарадою, мають бути виконані своєчасно та ефективно.
 
 
Докладено значних зусиль до протидії організованій злочинності. Так, правоохоронними органами області виявлено 3 організованих злочинних угруповання у складі 12 осіб, у тому числі у сфері земельних правовідносин, у бюджетній системі з корумпованими зв’язками.
 
 
Слід відмітити рівень відшкодування збитків, завданих інтересам держави та територіальної громади, у кримінальних провадженнях щодо організованих злочинних угруповань, де забезпечено відшкодування понад 80% установлених збитків. Однак в цілому стан відшкодування збитків у кримінальних провадженнях має перебувати на постійному контролі.
 
 
Слідством прокуратури області до суду скеровано 7 проваджень про корупційні злочини.
 
 
Наявні приклади результативного досудового розслідування проваджень на пріоритетних напрямах, зокрема забезпечення стану законності у земельній сфері та викриття незаконних оборудок у бюджетній сфері.  Так, Смілянською місцевою прокуратурою до суду скеровано  обвинувальний акт у кримінальному провадженні в бюджетній сфері, в якому державі завдано шкоди на суму понад 3 млн. грн., прокуратурою вжито заходів до їх відшкодування.
 
 
Звенигородською місцевою прокуратурою завершено досудове розслідування в кримінальному провадженні у лісовій сфері стосовно службових осіб з корупційною складовою.
 
 
Проте необхідно активізуватися на вказаних вище напрямах, а також покращити роботу щодо захисту інтересів держави від неправомірних посягань під час закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти, адже рішенням наради у Генерального прокурора цей напрям визнано пріоритетним.
 
 
Слід відмітити, що прокурорами продовжено роботу щодо протидії адміністративній корупції. Так, упродовж І кварталу 2017 року до Управління захисту економіки скеровано 28 матеріалів щодо вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, за результатами розгляду яких складено 21 протокол вказаної спрямованості та розпочато кримінальне провадження за ст. 366-1 КК України.
 
 
Та не всі спрацювали ефективно, тому очільник відомства поставив вимогу щодо необхідності проведення обов’язкових перевірок електронних декларацій посадовців усіх рівнів, а також співпраці з ДФС щодо перевірки повноти сплати податків з тих доходів, які були задекларовані.
 
 
Загалом підвищено роботу на напрямі представництва інтересів держави в суді. Прокурорами пред’явлено позовів на суму понад 100 млн. грн., що вдвічі більше ніж минулого року. Задоволено позовів на суму більш ніж 110 млн. грн. (проти 4 млн. грн. минулого року). Значно вище загальнодержавного є відсоток реального виконання судових рішень 85% проти 29% по державі. Це один із найкращих результатів по державі. Більш ефективною має стати представницька діяльність у бюджетній сфері.
 
 
Про результати діяльності прокуратури на окремих напрямах діяльності поінформував на нараді перший заступник, заступники прокурора області, також заслухано керівників місцевих прокуратур.
 
 
«Забезпечення ефективного розслідування, процесуального керівництва із додержанням розумних строків, недопущення порушення конституційних прав громадян у кримінальних провадженнях – це те, що ми повинні гарантувати суспільству», зазначив прокурор області.
 
 
За результатами наради очільник відомства Сергій Овчаренко вимагав у підпорядкованих прокурорів максимально вжити дієвих заходів, спрямованих на підвищення ефективності реалізації прокурорських повноважень, окремих з них попередив про притягення до відповідальності у разі неналежного виконання своїх посадових обов’язків у подальшому.
 
 
За результатами проведеної наради прийнято відповідне рішення з визначенням низки заходів, які необхідно реалізувати.
  
 
 
Прес-служба  прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1769