Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.02.2016

У прокуратурі Черкаської області підведено підсумки роботи у 2015 році

 
25 січня в прокуратурі Черкаської області відбулася оперативна нарада, на якій обговорено результати роботи відомства у 2015 році в умовах реформування, законодавчих змін, впровадження нових стандартів та визначено заходи, спрямовані на підвищення ефективності їх діяльності, основні завдання на наступний період.
 У роботі наради взяли участь перший заступник та заступники прокурора області, керівники структурних підрозділів, прокурорсько-слідчі працівники прокуратури області, керівники місцевих прокуратур, їх заступники та начальники відділів місцевих прокуратур.
Оперативну нараду відкрив прокурор області Сергій Овчаренко, який повідомив, що в умовах законодавчих змін, процес реорганізації прокуратур районного рівня пройшов оперативно і злагоджено, збережено безперервність виконання прокурорських функцій. Органами прокуратури Черкаської області упродовж 2015 року вжито заходів до зміцнення законності та правопорядку в області. Також зазначив, що у роботі прокурорів є як позитивні тенденції, так і нагальні проблеми, що потребують термінового вирішення.
Так, у порівнянні з минулим роком рівень кримінальних правопорушень на 10 тис. населення в Черкаській області хоча і зріс (+34%), проте в цілому його втримано на загальнодержавному рівні - 131,8% (в державі – 132%).
Завдяки вжитим заходам вдалося знизити на 26,2% кількість тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі тих, що спричинили смерть потерпілого, на 13% знизився рівень рецидивної злочинності, на 10,5% - групової, на 38,8% - кількість злочинів, вчинених у стані алкогольного сп’яніння.
Загалом покращився стан розкриття кримінальних правопорушень, розслідуваних органами поліції:
-        за закінченими кримінальними провадженнями відсоток розкриття по області становить 47,8% (по Україні - 39,1%).
-        у кримінальних правопорушень, у яких особам повідомлено про підозру становить 50,8% (по державі - 42,1%).
Збільшилося навантаження на слідство прокуратури. Так, у 2015 році на 37% збільшилася кількість розслідуваних кримінальних проваджень, на 20% - закінчених проваджень, у тому числі скерованих до суду з обвинувальним актом – на 86%.
Завершено досудове розслідування з направленням до суду 10 обвинувальних актів в актуальних кримінальних провадженнях про злочини під час Революції Гідності.
Завдяки вжитим заходам, спрямованим на активізацію досудового розслідування, вдалося досягнути істотного збільшення (майже вдвічі) питомої ваги кримінальних проваджень, у яких за результатами досудового розслідування прийнято рішення про скерування до суду обвинувальних актів у провадженнях, які розслідувалися органами СБУ (з 12,5 % до 21,8 %) та ДФС (з 11,8% до 22,2%).
Викрито та припинено діяльність 5 організованих злочинних угруповань, одне з яких привласнювало бюджетні кошти понад 2 роки. До суду скеровано 5 обвинувальних актів цієї категорії.
Виступаючи перед присутніми, прокурор області зазначив, що залишається проблемним питання стану досудового розслідування органами поліції кримінальних проваджень у бюджетній сфері та забезпечення реального виконання судових рішень на пріоритетних напрямах.
Очільник відомства наголосив, що минулого року значні перешкоди виникли і на шляху реалізації представницької функції прокуратури. Законодавчим шляхом було значно звужено коло повноважень на цьому напрямі, органи прокуратури виключено з числа суб’єктів, звільнених від сплати судового збору. Однак робота на зазначеному напрямі згорнута не була.
До судів скеровано позовів на загальну суму 92,4 млн. грн., що майже на рівні 2014 року. Задоволено 384 позови на загальну суму 51,4 млн. грн. Ще понад 382 тис. грн. було сплачено боржниками вже в ході розгляду судами справ.
Крім того, Сергій Овчаренко акцентував увагу на роботі щодо виявлення та профілактики корупційних правопорушень, зазначивши, що протягом 2015 року вжито вичерпних заходів щодо покращення прокурорсько-слідчої діяльності, зміцнення законності в частині боротьби з корупційними проявами на території Черкаської області.
Так, упродовж зазначеного періоду прокурорами до суду скеровано 52 обвинувальних акти стосовно 59 осіб у кримінальних корупційних провадженнях, з яких: 27 – за фактами отримання неправомірної вигоди, 14 -  зловживання службовим становищем, 7 - привласнення або розтрата службовими особами майна та інші корупційні правопорушення.
Під час вказаного заходу з доповідями щодо конкретних результатів роботи за минулий рік виступили перший заступник та заступники прокурора області, які більш детально, з прикладами, зупинилися на напрацюваннях та проблемних питаннях на закріплених напрямах роботи. Також було заслухано керівників кожної місцевої прокуратури з приводу налагодження організації роботи підпорядкованого колективу та основних наявних проблем, що виникають в їхній діяльності.
За результатами наради визначено додаткові заходи, спрямовані на підвищення ефективності роботи органів прокуратури області.
 
Прес-служба  прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 2110