Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.03.2015

Юрій Шеремет невдоволений роботою правоохоронців, котрі ловлять браконьєрів

     На Черкащині гостро постало питання про законність використання живих водних ресурсів. Причина – початок нерестового періоду, адже саме в цей час браконьєри активізуються. Також внаслідок реформування, спеціалізований підрозділ в екологічній прокуратурі був ліквідований. Про це під час прес-конференції повідомив прокурор Черкаської області Юрій Шеремет.

   ‒ Тепер цей напрямок покладений на нас і ми будемо забезпечувати законність. У боротьбі з браконьєрством потрібен комплексний наступальний підхід, ‒ зазначив обласний прокурор. ‒ Адже так звана «Чорна яма», яка знаходиться у межах об’єкту природно-заповідного фонду, відома вже далеко за межами Черкаської області і користується популярністю в браконьєрів зі стажем.

    У боротьбі з браконьєрством значну роль відіграє позиція громадськості, вважає Юрій Шеремет. Саме громадські організації зможуть допомогти і стримувати корупційні ризики у правоохоронних та контролюючих органах, що займаються цим питанням. Підстави для сумніву щодо роботи державних органів у прокурора області з’явилися після міжвідомчої наради з питань протидії браконьєрству, яка проходила сьогодні ж.

    ‒ Під час розгляду певних питань було дійсно спекотно. На деякі питання відповіді взагалі не було. Але у подальшому, за допомогою громадськості, вони дрімати не будуть і у цій галузі буде наведений порядок, ‒ наголосив Юрій Шеремет.

    Аналіз роботи і звітів «Черкасирибоохорони» викликав у прокурора області занепокоєння. Особливо його насторожив стан викриття правопорушень та стан реального відшкодування збитків, що спричиняються незаконним виловом риби. Так, протягом 2014 року по адміністративним справам нараховується близько 2,5 млн. грн. збитків. З них отримано лише 3,7 тис. грн., що становить лише 1 %. Значна кількість позовних заяв залишається без судового розгляду.

     Потребує покращення стан фіксації порушень та складення відповідних матеріалів. За словами Юрія Шеремета, не у всіх випадках якісно складаються матеріали і порушники мають можливість уникнути відповідальності у суді.

      Зведена до нуля робота щодо виявлення таких порушень, як виготовлення та продаж сіток та інших знарядь лову. За період 2014 року складено всього 3 таких протоколів. Протягом останніх років спостерігається тенденція до зменшення запасів водних живих ресурсів у Кременчуцькому водосховищі. Проте кількість користувачів залишається майже незмінною.

     ‒ Є випадки порушення правил риболовства. У 2014 році працівники «Рибоохорни» виявили 21 факт порушень правил промислового рибальства. Але чомусь у жодному випадку не було поставлено питання про принципове позбавлення ліцензії, ‒ повідомив журналістам прокурор.

     Є претензії у Юрія Шеремета й до Державної екологічної інспекції. За його словами, контрольні повноваження реалізовуються не в повній мірі. У галузі охорони риби та інших живих водних ресурсів інспекцією проведено 235 перевірок, складено 557 протоколів. 522 посадові особи притягнуті до адміністративної відповідальності, сума накладених штрафів складає 57 тис. грн.

     ‒ Ніби й статистика хороша, але нараховані збитки за шкоду, нанесену водним живим ресурсам, відшкодовано у розмірі менше, ніж 4 тис. грн. А кількість вилученої риби становить менше, ніж півтонни. Я ніколи не повірю в об’єктивність таких даних у реальному стані речей, як і у те, що усі рибаки завжди плавають тверезими. Здивувало, що протягом року правоохоронці не склали жодного протоколу порушення за керування плавзасобом у нетверезому стані, ‒ наголосив Юрій Шеремет.

     Прокурор Черкаської області був змушений констатувати, що правоохоронні та контролюючі органи неповною мірою забезпечують покладені на них законом повноваження щодо своєчасного і повного виявлення та профілактики порушень природоохоронного законодавства у цих сферах. Чекає від них результативної, якісної, реальної роботи, яка виразиться у притягненні до відповідальності винуватих осіб, та реального відшкодування збитків державі. Юрій Шермет закликав небайдужих черкащан долучатися до боротьби з браконьєрами.
 
ДЖЕРЕЛО: http://novyny.cherkasy.ua/news/podii/yuri-sheremet-of-nedovoljeni-work-prabakaran-cotr-lowlat-braconier/

кількість переглядів: 2267