Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.02.2015

На Черкащині оголошено вироки 22 посадовцям, які вчинили корупційні правопорушення

   Органами прокуратури Черкаської області постійно приділяється особлива увага роботі у сфері боротьби з корупційними правопорушенями.
    Так, протягом 2014 року правоохоронними органами області до суду направлено 31 обвинувальний акт про корупційні правопорушення стосовно 33 посадовців, серед них: 3 працівники органів внутрішніх справ, 1 суддя, заступник директора Департаменту Черкаської ОДА, 7 посадових осіб органів місцевого самоврядування та 12 осіб, які виконують організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські обов’язки.
    Судами постановлено 20 обвинувальних вироків відносно 22 осіб.
     Вироком суду до реального позбавлення волі, 7 та 6 років, засуджено начальника Смілянського міського відділу державної виконавчої служби, який за співучасть отримав від громадянина неправомірну вигоду у розмірі 12 тис грн за невчинення виконавчих дій.
    Прокуратурою області до суду скеровано обвинувальний акт відносно заступника директора Департаменту – начальника управління планування, розвитку та координації природоохоронної діяльності Департаменту екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації. Вона вимагала та отримала неправомірну вигоду від керівника приватного підприємства у вигляді 3 тис грн за погодження документів. Вироком суду останню визнано винною та засуджено до 5 років позбавлення волі з іспитовим строком 2 роки.
    Також вироком суду до 5 років позбавлення волі із застосуванням ст. 75 КК України засуджено Чигиринського міського голову та його заступника за отримання хабара.
    Вживались заходи щодо виявлення проявів хабарництва у судовій гілці влади.
    Так, прокуратурою області до суду скеровано обвинувальний акт відносно судді Уманського міськрайонного суду області, який за співучасть отримав неправомірну вигоду у розмірі 3 тис доларів США за прийняття рішення на користь чоловіка заявниці. Наразі судовий розгляд триває.
    Проведена належна робота прокурорів щодо здійснення координаційної діяльності правоохоронних органів з приводу виявлення адміністративно караних корупційних правопорушень.
    Зокрема, уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції області складено та направлено до суду 86 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення. З них складених: органами прокуратури – 32, міліцією – 30, службою безпеки – 24.
    За результатами розгляду протоколів судами до відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 58 осіб, а саме: притягнуто 8 державних службовців (серед них перший заступник голови Черкаської ОДА, голова Тальнівської РДА, перший заступник голови Уманської РДА), 16 депутатів сільських, селищних, міських районних рад, 11 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 4 митників, 2 податківців та 16 осіб, які виконують організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські обов’язки.
    Складено також протокол про вчинення виконувачем обов’язків Канівського міського голови адміністративного корупційного правопорушення, передбаченого ст. 172-7 КУпАП. За результатами розгляду якого останнього притягнуто до відповідальності.
    До суду скеровано протокол стосовно першого заступника Уманської РДА, який допустив порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності. За результатами судового розгляду останнього притягнуто до адміністративної відповідальності та звільнено з займаної посади.
    Робота на вказаному напрямку триває та перебуває на постійному контролі керівництва прокуратури області.

    Нагадаємо, що протягом 2015 року прокуратурою області погоджено повідомлення про підозру вже 4 посадовцям, яких правоохоронці затримали «на гарячому» під час отримання ними неправомірної вигоди.


    Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 3030