Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.12.2013

Відбулася зустріч Генерального прокурора України Віктора Пшонки з делегацією Європейського комітету з питань запобігання катуванням

    Сьогодні, відбулася зустріч Генерального прокурора України Віктора Пшонки з делегацією Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому ставленню, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, на чолі з президентом Комітету Летіфом Хусейновим.
     Під час зустрічі, зокрема, йшлося, про хід розслідування кримінальних проваджень, за фактами подій, що мали місце у м. Києву 24-25 листопада, 29-30 листопада, 1 грудня тощо.
    За словами Генерального прокурора, органи прокуратури України контролюють хід розслідування в усіх без виключення кримінальних провадженнях, що відкриті та розслідуються, як органами міліції так і Службою безпеки України.
    «В органах прокуратури, зокрема, перебуває 3 кримінальні провадження, одне з яких розслідується безпосередньо Головним слідчим управлінням ГПУ», - уточнив він.
     Віктор Пшонка підкреслив, що слідство сьогодні працює у трьох основних напрямках.
   «Це встановлення причетності і ступінь винуватості, по-перше працівників правоохоронних органів, по-друге організаторів провокацій та безпосередньо тих осіб, які ці провокації здійснювали, а також встановлення посадовців, котрі можуть бути причетними до прийняття певних рішень, або навпаки – до бездіяльності, що призвала до порушення закону і тих наслідків, які сьогодні ми маємо», - сказав Генеральний прокурор.
     За його словами починаючи з 24 листопада 2013 року до сьогодні, у зв’язку із сутичками, що відбувалися у центі столиці до органів внутрішніх справ через отримання тілесних ушкоджень загалом звернулося більше 400 осіб. З них – майже 200 – працівників правоохоронних органів, студентів – 18.
     Крім того, Віктор Пшонка зазначив, що слідством допитані вже сотні свідків, серед яких як керівництво МВС, так і керівництво спецпідрозділу «Беркут» також призначено низку експертиз, частина з яких вже завершена.
     «Генеральна прокуратура сьогодні отримала результати службової перевірки МВС, які будуть ретельно вивчені та перевірені слідчим шляхом. Йдеться про надання правової оцінки кожному рішенню та кроку, що приймалися у ту ніч (29-30.11 – ред.)», - додав Віктор Пшонка.
      Представники Комітету, у свою чергу, подякували керівництво ГПУ за надання повної та об’єктивної інформації щодо ходу слідства.
     Участь у переговорах з боку керівництва ГПУ взяли Перший заступник Генерального прокурора Віталій Білоус, заступник Генерального прокурора Лілія Фролова. З боку представників Комітету – керівник Секретаріату Комітету Майкл Нойройтер, члени Комітету – Джордж Тугуші та Джорджи Алемпіжевич.


    Відділ зв’язків із засобами масової інформації
    Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 2151