Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.10.2013

На сучасному етапі розвитку кримінальної юстиції прокурорсько-слідчі підрозділи потребують комплексного реформування, - Віктор Пшонка

    Вчора, 3 жовтня, у Генеральній прокуратурі України під головуванням Генерального прокурора Віктора Пшонки відбулося засідання колегії щодо оптимізації слідчого апарату в органах прокуратури.
     Участь у заході взяли:
     – прокурори обласного рівня; 
     – їх заступники та керівники структурних підрозділів, відповідальні за організацію досудового слідства у прокуратурі;
     – прокурори обласних центрів та міст з районним поділом; 
     – керівники організаційно-контрольних та кадрових підрозділів прокуратур обласного рівня, прес-секретарі прокурорів регіонів;
     – керівники структурних підрозділів центрального апарату. 

     За словами Генерального прокурора України Віктора Пшонки, ключовою подією, яка позбавить прокуратуру слідчих повноважень, має стати формування системи досудового слідства і введення в дію законів, що регулюють її функціонування. 

    «З прийняттям Кримінального процесуального кодексу визначено чіткі часові межі остаточної реформи слідства в прокуратурі – не більше п’яти років з дня набуття ним чинності. До того часу прокуратура продовжуватиме виконувати свою функцію. Однак зараз мене турбує дещо інша проблема – ефективність прокурорського слідства і відповідність його системи кримінальному процесуальному законодавству», - сказав Віктор Пшонка. 

     За його словами, на сучасному етапі розвитку кримінальної юстиції прокурорсько-слідчі підрозділи потребують комплексного реформування. 

     «Тому учора відбулося засідання колегії Генеральної про
куратури, на якій обговорено питання реформування слідчих підрозділів центрального апарату. Прийнято рішення про ліквідацію Головного слідчого управління та створення на його базі Головного управління наглядової діяльності у кримінальних провадженнях слідчих органів прокуратури. Крім того, утворено управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Генеральної прокуратури України», - повідомив Генеральний прокурор. 

       Також реорганізовано Головне управління з розслідування особливо важливих справ та створено Головне слідче управління. 

      Підводячи підсумки засідання колегії з питань реформування слідчих і наглядових підрозділів в органах прокуратури, Віктор Пшонка зазначив про те, що органи прокуратури ступили на шлях реформ та глибокої модернізації. 

      «Рішення про скасування системи прокурорського слідства давно прийнято на законодавчому рівні і питання його втілення у життя є справою часу. До цього моменту наше завдання – привести слідчий апарат органів прокуратури у відповідність до вимог Кримінального процесуального кодексу», - резюмував Віктор Пшонка. 

      Запропонована колегією Генеральної прокуратури структура оптимізації слідчо-наглядових органів була підтримана прокурорами обласного рівня. Таким чином, апарати обласних прокуратур також розпочинають реформування.
         Під час колегії обговорено питання реформування слідчих і наглядових підрозділів в органах прокуратури. 
 
     Відділ зв’язків із засобами масової інформації
     Генеральної прокуратури України
 

 

кількість переглядів: 2991