Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.08.2019

У прокуратурі Черкаської області підведено підсумки роботи за 6 місяців 2019 року

У прокуратурі Черкаської області 18.07.2019 відбулася нарада під головуванням прокурора області, під час якої обговорено стан виконання органами прокуратури області покладених завдань та функцій у ІI кварталі 2019 року.
 
Участь у роботі наради взяли перший заступник і заступники прокурора області, керівники структурних підрозділів, прокурорсько-слідчі працівники прокуратури області, керівники місцевих прокуратур, їх заступники та начальники територіальних відділів місцевих прокуратур.

Під час наради прокурор області зазначив, що поточного року органами прокуратури області здійснювалися системні організаційно-практичні, навчально-методичні та кадрові заходи з метою підвищення ефективності виконання покладених функцій та завдань відповідно до сучасних вимог.

Завдячуючи цій системній роботі за підсумками І півріччя поточного року деякі позитивні зрушення відбулися на напрямі протидії злочинності.

Рівень кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення зменшився та становить 71 правопорушення проти 82 минулого року. Знизився рівень вчинення тяжких злочинів, на 10% зменшилася кількість вчинених злочинів проти життя та здоров’я особи. Загалом продовжує зберігатися тенденція до зменшення кількості злочинів проти власності.

Покращена робота правоохоронних органів області і на пріоритетних напрямах.

За результатами розслідування територіальних підрозділів поліції області, до суду скеровано 72 обвинувальних акти проти 58 у 2018 році в бюджетній сфері, у тому числі 8 – у кримінальних провадженнях за фактами розтрати або привласнення бюджетних коштів виділених на будівництво, утримання та ремонт автомобільних доріг, 13 – у сфері земельних правовідносин, 36 – про корупційні кримінальні правопорушення.

Правоохоронними органами області виявлено 5 організованих злочинних угруповань у складі 18 осіб. Обвинувальні акти у цих кримінальних провадженнях скеровано до суду.

Прокурорами відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, здійснювалось процесуальне керівництво у 98 кримінальних провадженнях, із яких у 48 завершено досудове розслідування, 7 обвинувальних акти скеровано до суду, 1 з них з угодою про визнання винуватості.

Органами прокуратури області забезпечено оскарження незаконних судових рішень у кримінальних провадженнях.

Стан апеляційного та касаційного реагування загалом перебуває на загальнодержавному рівні та становить 87,9%  та 71,4%  відповідно.

Завдяки здійсненню належної діяльності у сфері запобігання та протидії корупції органами прокуратури області до спеціально уповноважених суб’єктів Національної поліції більше ніж втричі скеровано матеріалів щодо вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією (482 проти 158).

У ході представницької діяльності на захист інтересів держави прокурорами до судів пред’явлено 129 позовних заяв з майновими вимогами на понад 519 млн грн, повернуто та попереджено незаконне надання 554 га земель. Судами задоволено 63 позови на понад 213 млн грн. Ще 43 млн грн відповідачами відшкодовано добровільно.

В інтересах держави у сфері охорони дитинства заявлено 74 позовних заяв на загальну суму 100 млн грн (1 місце по Україні), із яких судами задоволено позовних вимог на суму 6,8 млн грн (1 місце по Україні), виконано на суму 8,9 млн грн. У тому числі вжито заходів до припинення незаконної ліквідації, відчуження та користування майном 7 закладів для дітей вартістю 74 млн. грн. Ініційовано питання про забезпечення 11 органами місцевого самоврядування безкоштовними харчуванням понад 200 дітей пільгових категорій, що відвідують дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади.

З метою забезпечення реального стану законності у піднаглядних органах та установах виконання покарань органами прокуратури області внесено 130 документів прокурорського реагування, за результатами їх розгляду до відповідальності притягнуто 104 службових осіб.

На нараді також розглянуто проблемні питання у роботі органів прокуратури.

Прокурором області наголошено, що забезпечення додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні є першочерговим завданням кожного прокурора.

Тому, керівник регіональної прокуратури підсумував, що пріоритетом у роботі залишається питання боротьби з корупцією, організованою злочинністю та розкраданням бюджетних коштів.

Під час наради керівники прокуратури області вимагали у підпорядкованих прокурорів максимально вжити дієвих заходів, спрямованих на підвищення ефективності реалізації прокурорських повноважень.

За результатами проведеної наради прийнято відповідне рішення з визначенням низки заходів, які необхідно реалізувати. 
 
Прес-служба  прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1622