Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.10.2018

У прокуратурі Черкаської області підведено підсумки роботи упродовж 9 місяців 2018 року

У прокуратурі Черкаської області 12.10.2018 відбулася нарада під головуванням прокурора області, під час якої обговорено підсумки роботи органів прокуратури упродовж 9 місяців 2018 року та визначено основні завдання на наступний період.
 
У роботі наради взяли участь перший заступник і заступники прокурора області, керівники структурних підрозділів, прокурорсько-слідчі працівники прокуратури області, керівники місцевих прокуратур, їхні заступники та начальники територіальних відділів місцевих прокуратур.
 
Під час наради прокурор області зазначив, що поточного року значні зусилля органів прокуратури скеровано на забезпечення належної організації досудового розслідування та процесуального керівництва в кримінальних провадженнях на пріоритетних напрямах, ефективне здійснення представництва інтересів держави в суді та виконання інших конституційних функцій з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.
 
Сергій Овчаренко відмітив, що завдяки вжитому комплексу організаційно-практичних заходів вдалося досягнути певних позитивних результатів.
 
Так, за результатами досудового розслідування слідчими національної поліції до суду скеровано 84 кримінальних провадження у бюджетній сфері, проти 14 упродовж аналогічного періоду минулого року.
 
Більш, ніж вдвічі, вдалося збільшити кількість скерованих до суду обвинувальних актів у кримінальних провадженнях у земельній сфері. Прокуратура області займала принципову позицію щодо недопущення рейдерського захоплення підприємств.
 
Як результат, викрито злочинну діяльність групи осіб, які незаконно набули право власності на майновий комплекс одного з сільськогосподарських товариств, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених установчих документів товариства, чим спричинили шкоду в розмірі 119 млн. грн. За результатами розслідування СУ ГУНП в Черкаській області обвинувальний акт у провадженні скеровано до суду, а майно повернуто його законному володільцю.
 
Правоохоронними органами області виявлено 8 організованих злочинних угруповань у складі 31 особи. У тому числі, цього року викрито злочинне угруповання, яке організувало гральний бізнес. Продовжено протидію організованій злочинності на пріоритетних напрямах, у бюджетній сфері провадження цієї категорії скеровано до суду.
 
У вересні направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні, що розслідувалося слідчим відділом прокуратури області, стосовно колишнього заступника міського голови за фактом декларування недостовірної інформації.
 
За результатами досудового розслідування УСБ України в Черкаській області до суду скеровано по одному провадженню в земельній та бюджетній сферах, проти жодного минулого року. Викрито незаконну діяльність 3 осіб за фактами контрабанди.
 
Слідчими органів фіскальної служби до суду направлено обвинувальний акт за фактом вчинення злочину у складі організованої групи. Загалом збільшилася питома вага скерованих до суду кримінальних проваджень – 46% (було 35%). Покращено стан відшкодування збитків – відшкодовано 45% (було 30%).
 
Органами прокуратури області забезпечено оскарження незаконних судових рішень. Так, судом апеляційної інстанції скасовано 7 незаконних виправдувальних вироків у кримінальних провадженнях, з яких у 4 кримінальних провадженнях апеляційним судом ухвалено обвинувальні вироки. На належному рівні перебуває ефективність касаційного реагування прокурорів у кримінальних провадженнях, яка становить 75,9 %.
 
Ефективно спрацювали органи прокуратури області під час реалізації функції представництва інтересів держави в суді. На захист інтересів держави поза межами кримінального судочинства прокурорами до судів пред’явлено понад 300 позовних заяв, в тому числі з майновими вимогами на майже 1 млрд. грн., що на третину більше, ніж за весь 2017 рік.
 
Рівень реального виконання судових рішень за позовами прокурорів становить 82%, при середньодержавному близько 56%. Повернуто та попереджено незаконне надання 1270 га земель, що майже втричі більше, ніж торік.
 
Продовжується робота у сфері протидії адміністративно-караній корупції. За результатами розгляду протоколів до відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 103 особи, що вдвічі більше, ніж минулого року. Сума накладених штрафів склала майже 120 тис. грн.
 
У сфері ювенальної юстиції прокурорами заявлено позовів на суму 37 млн. грн., судами задоволено на суму 24 млн. грн. За цими показниками Черкаська область знаходиться в числі лідерів по державі. Зменшився рівень підліткової злочинності на 11%.
 
З метою забезпечення реального стану законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях внесено 207 документів прокурорського реагування, за результатами їх розгляду до відповідальності притягнуто 152 службові особи. Активізовано наглядову діяльність за додержанням чинного законодавства під час лікування, утримання осіб, узятих під варту та засуджених у спеціальних палатах при лікувальних закладах області.
 
На нараді також розглянуто проблемні питання в роботі органів прокуратури. Прокурором області наголошено на необхідності здійснення рішучих і наступальних дій у боротьбі з корупцією, зокрема викриття фактів адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, у діях посадовців вищої ланки, а також виявлення порушень вимог Закону України «Про запобігання корупції» в частині врегулювання конфлікту інтересів, сумісництва та отримання дарунків.
 
Крім того, потребує покращення стан протидії кримінальним правопорушенням за фактами самовільного захоплення земельних ділянок. Тримати на постійному контролі необхідно й стан досудового розслідування та процесуального керівництва в кримінальних провадженнях у сфері використання бюджетних коштів, виділених на будівництво та ремонт автомобільних робіт.
 
Про результати діяльності прокуратури на окремих напрямах діяльності поінформували на нараді  перший заступник, заступники прокурора області, також заслухано пояснення керівників місцевих прокуратур.
 
Під час наради керівники прокуратури області вимагали у підпорядкованих прокурорів максимально вжити дієвих заходів, спрямованих на підвищення ефективності реалізації прокурорських повноважень, окремих з них попереджено про притягення до відповідальності у разі неналежного виконання своїх посадових обов’язків у подальшому.
 
За результатами проведеної наради прийнято відповідне рішення з визначенням низки заходів, які необхідно реалізувати.   
 
 
Прес-служба  прокуратури Черкаської області
 
   

кількість переглядів: 1821