Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.04.2024

Прокуратура стала на заваді дачній забудові узбережжя Дніпра на Черкащині. Рішення Верховного Суду

 

 

Коментують: заступник керівника Черкаської обласної прокуратури Станіслав Торопчин, начальник відділу представництва інтересів держави з питань земельних відносин Черкаської обласної прокуратури Ірина Дмитрик, заступник керівника Черкаської окружної прокуратури Євгеній Троцько, начальник відділу Управління екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Віталій Бойко.

Верховний Суд завершив касаційний перегляд справи за позовом Черкаської окружної прокуратури, яка попередила незаконне будівництво на березі Дніпра поблизу обласного центру.

Прокурори встановили, що цільове призначення майже 3 га землі у прибережній захисній смузі річки протиправно змінили – із земель водного фонду на землі рекреації. Надалі передали їх в оренду обслуговуючому кооперативу для дачної забудови.

Рішення прийнято Черкаською райдержадміністрацією попри те, що повноважень на розпорядження цими землями вона не мала.

Прокуратура відреагувала на порушення чинного законодавства та звернулася у 2020 році з позовом до суду. Оскаржила укладений договір оренди та вимагала скасувати державну реєстрацію права власності РДА на земельну ділянку й права оренди обслуговуючого кооперативу. Так розпочалася боротьба за повернення земельної ділянки з незаконного користування.

Справа неодноразово слухалась судами усіх інстанцій, з лютого 2024 року – Верховним Судом, до якого прокуратура оскаржила постанову апеляційного суду про відмову у задоволенні позову прокурора.

Варто зазначити, що на початку цього року, незважаючи на відсутність кінцевого судового рішення, обслуговуючий кооператив розпочав масштабні будівельні роботи.

Це набуло значного суспільного резонансу та розголосу в медіа.

За заявами прокуратури суд касаційної інстанції в межах господарської справи та Соснівський районний суд м. Черкаси у рамках кримінального провадження наклали на земельну ділянку арешт та заборонили вчиняти будь-які дії. Зокрема, укладати договори, змінювати межі та конфігурацію в Державному земельному кадастрі, здійснювати підготовчі, земельні чи будівельні роботи тощо.

За результатами касаційного перегляду справи Верховний Суд визнав обґрунтованими доводи прокуратури, скасував постанову суду апеляційної інстанції про відмову в задоволенні позову та залишив у силі рішення господарського суду Черкаської області про його задоволення.

Таким чином, оспорювана земельна ділянка на березі Дніпра підлягає поверненню територіальній громаді села Свидівок на Черкащині.

Додамо, що крім цієї переданої в оренду землі, надано низку розташованих поруч земель громадянам дачного будівництва у приватну власність.

З метою повернення громаді 21 земельної ділянки загальною площею 1,4 га окружна прокуратура скерувала до суду відповідні позовні заяви. На цей час 15 позовів, що  стосуються майже 1 га земель, задоволено.

На виконання судових рішень припинено право приватної власності на 11 земельних ділянок загальною площею 0,6 га.  За рештою – кінцеві рішення ще не прийняті.

Наголошуємо, що позиція прокуратури є однозначною – землі водного фонду мають належати територіальній громаді та використовуватися виключно за встановленим цільовим призначенням.

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

кількість переглядів: 109