Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.12.2015

СКОРОЧЕННЯ, КОНКУРСНИЙ ВІДБІР ПО-НОВОМУ І ПРОЩАННЯ З РАДЯНЩИНОЮ,- ПРОКУРОР ОБЛАСТІ РОЗПОВІВ ПРО РЕФОРМУ

Скорочення, конкурсний відбір по-новому і прощання з радянщиною, – прокурор області розповів про реформу Сьогодні в Україні відзначають день працівника прокуратури. Уже через два тижні наша область повинна отримати частину оновленої системи органів прокуратури: почнуть діяти нові місцеві структури. Прокурор області Сергій Овчаренко розповів, як реформування відобразиться на органах прокуратури в Черкаській області. 
 
 – Який пункт, на Вашу думку, у реформі органів прокуратури є ключовим? – Найголовніше в цій реформі те, що відходить організація роботи, що була започаткована ще за радянських часів. Протягом тривалого часу працює система органів прокуратури, яка себе вже вичерпала. Зараз же стоїть питання про те, що змінюється організація роботи самої системи. Відбувається укрупнення районів, зменшення кількості прокурорів. Від реформи в першу чергу очікую більшої відповідальності і принциповості в боротьбі зі злочинністю та проявами корупції.  
– Який вигляд матимуть органи прокуратури на Черкащині після реформи? – У області замість 22 прокуратур, що є зараз, функціонуватиме 5 місцевих прокуратур: Золотоніська, Звенигородська, Смілянська, Уманська та Черкаська. Організаційні моменти діяльності місцевих прокуратур будуть визначати їхні нові керівники. Районні прокуратури, які будуть приєднані до місцевих, називатимуться відділами, їхні начальники на місцях будуть організовувати роботу на відповідній території. З 15 грудня місцеві прокуратури запрацюють в оновленому складі, будуть призначені перші заступники, заступники та визначений штат оперативних працівників. Місцеві прокуратури базуватимуться в тих приміщеннях, які належать Генеральній прокуратурі. Уже виготовлені печатки, штампи, підготовлені документи для прийому-передачі. Підготовча робота проведена. До речі, прокуратура області буде перейменована в Регіональну прокуратуру. 
 – Як проходить конкурс на посаду керівників місцевих прокуратур? Коли керівники будуть відомі? – Я вважаю, що порядок набору людей в прокуратуру – це велика новизна для країни в цілому. На сьогодні закінчено 4 етапи конкурсу на посаду керівників місцевих прокуратур. Всі вони відбувалися в режимі он-лайн. Хто завгодно міг за ними спостерігати, могли надати матеріали, які б позитивно або негативно характеризували претендентів. Такого прозорого і відкритого конкурсу не було ніколи в історії. Перший етап – це тест на знання законодавства, другий – тест на логічне мислення, тобто тест на IQ, який взагалі ніколи в нас не застосовувався, потім – психологічне тестування. Перевіряли здатність претендентів управляти колективом. Останній етап – співбесіда, яку проводила спеціальна незалежна комісія. На сьогодні комісією на посаду керівника кожної місцевої прокуратури обрано вже по 3 кандидати. Кандидатури будуть подані на розгляд Генпрокурору, і він призначить когось із цих кандидатів.
 – Скільки працівників прокуратури по області буде скорочено? Якою буде зарплата у прокурорів після реформи? – До прийняття закону штатна чисельність складала 517 чоловік. За результатами скорочення залишиться 400 чоловік. Це взагалі всі працівників з урахуванням водіїв, технічних працівників. Фактично відбулося скорочення майже на 25 %. У відділах місцевих прокуратур буде в середньому 4-5 чоловік. Залежно від населення та криміногенної ситуації. У цей же час у місцевих, разом з відділами, буде приблизно 25-30 оперативних працівників. По заробітній платі важко сказати. На сьогодні в цій частині, на жаль, закон не діє. По закону мала бути заробітна плата для рядового працівника прокуратури районної ланки десь приблизно 13 тисяч гривень. З кожною сходинкою вище – зарплата відповідно додається. Безперечно, підвищення заробітної плати необхідне. Людей треба мотивувати. Це один з елементів боротьби з корупцією. 
 – Які функції залишаться за прокуратурою? Чи залишається на органах прокуратури функція досудового слідства? – Згідно із Законом України “Про прокуратуру” на прокуратуру покладено 4 функції: підтримання державного обвинувачення в суді; представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених Законом; нагляд за додержанням законів органами, що проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство; нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. У проекті нової Конституції суттєво змінюються функції. Якщо зміни будуть прийняті, то в прокуратури залишиться 3 функції. Нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян не буде, це буде передаватися до відомчого контролю. Щодо досудового розслідування, то поки що в органів прокуратури залишилася ця функція. Державне бюро розслідувань повинне почати діяти з 1 березня. Фактично підслідність тих категорій злочинів, які зараз підслідні органам прокуратури, буде передано йому. Якщо все буде завершено, то з 1 березня в органів прокуратури не залишиться досудового розслідування. 
 – Зараз процес реформування прокуратури не критикує лише лінивий… – Критики говорять, що нібито оновлення не відбувається. Так, була дана можливість всім, хто має вищу юридичну освіту, взяти участь у конкурсі. Простіше критикувати, казати, що не сталося оновлення. Хто вам заважав взяти участь в конкурсі? Загалом, оцінити реформу прокуратури можна буде тільки після перших етапів становлення та її діяльності. На мій погляд, які б думки не лунали з приводу цього, реформа є однозначно позитивним моментом, оскільки за всю історію радянсько-української прокуратури це перша віха змін, які в подальшому однозначно приведуть до остаточного формування важливої державної інституції.  
 
Джерело:
 

кількість переглядів: 3118