Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.04.2019

«ЦІ ДВОХОДОВІ СХЕМИ НЕМОЖЛИВО НЕ БАЧИТИ, МИ НЕ ЗАКРИЄМО ОЧІ Й ВУХА» — ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ’Ю ПРОКУРОРА ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ СЕРГІЯ ОВЧАРЕНКА

ovcharenko
 
З осені минулого року, після оголошення підозр міському голові Черкас Анатолію Бондаренку, прокуратурі області почали приписувати чи не головні ролі у політичному житті Черкащини. Вручені підозри одіозному депутату, заворушення під час приїзду Президента – тільки підігрівають цікавіть громадськості до роботи правоохоронного органу. Всі деталі резонансних справ у ексклюзивному інтерв’ю «Вичерпно» обговорили із прокурором Черкаської області Сергієм Овчаренком.
 
ПРО СПРАВУ «9 БЕРЕЗНЯ»

«Ми думаємо, що з пластикових пляшок розприскували розчинник для фарби, розмішаний із масляною рідиною, можливо, це була олія»

- Пане Сергію, цього місяця Черкаси прославилися на всю країну та далеко за її межами  завдяки подіям, що сталися у центрі міста 9 березня. Наразі двом членам «Національного корпусу» Дмитру Кухарчуку та Антону Братко повідомлено про підозри і обрано міру запобіжного заходу. Нацкорпусівцям інкримінують організацію масових заворушеннях, грубе порушення громадського порядку, а також умисне заподіяння тілесних ушкоджень працівникам поліції під час виконання ними своїх службових обов’язків. Розкажіть, будь ласка, про цю справу детальніше та на якій стадії наразі знаходиться кримінальне провадження?
 
- За цим фактом буквально одразу було зареєстровано кримінальне провадження. Спочатку розслідувалося воно Черкаським міським відділом поліції, зараз передане у слідче управління Головного управління Національної поліції в Черкаській області. Щодо самих подій. Ви правильно сказали, що наше місто  «прославилося» і, на мою думку, не з кращого боку. Я особисто був в епіцентрі тих подій, оскільки за протоколом я, як і інші керівники правоохоронних органів, мав супроводжувати Президента. Я безпосередньо знаходився біля виходу зі сцени, бачив як відбувалися ці події. Відверто скажу, нічого спільного із мирним протестом вони не мали, люди, які це вчинили – були налаштовані на конфлікт. Це було видно відразу. Ніхто не забороняв їм підійти до сцени і поставити питання, вони мали для цього всі можливості, і навіть технічні, маючи гучномовці. Більш того, на мою думку, це була спланована провокація, бо вони чекали, поки закінчиться виступ Президента. До речі, від них ніхто не тікав. Коли виступ завершився, президент спокійно спустився і навіть хотів поспілкуватися, але йому служба охорони заборонила це робити, бо ніхто не розумів, що буде відбуватися. Коли почався рух кортежу Президента, тільки після цього розпочалася відверта бійка з працівниками поліції. Варто відзначити, ті хто називають себе активістами, вони вочевидь бачили, що працівники поліції не були готові до такого розвитку подій. Не було безпрецедентних заходів безпеки, захисних шоломів, щитів, кийків. Ніхто з працівників поліції не був забезпечений спецзасобами і, очевидно, вони про це знали і мабуть це додавало їм хоробрості у діях. Ми бачимо, що серед постраждалих 22 особи – працівники поліції. Навіщо це було зроблено? Я думаю, що ті, хто це робив, вони були запрограмовані зробити картинку, відпрацювати замовлення і вони це зробили.
 
DSC08664
 
- На фото та відео ми бачили чимало активістів, які безпосередньо брали участь у акції протесту, проте наразі підозри вручено лише двом. Чому така вибірковість?
 
- Поясню. По-перше, вручені підозри на сьогоднішній день в першу чергу одному із організаторів, яким являється керівник обласного осередку «Національного корпусу» Дмитро Кухарчук. Всім було очевидно, і навіть пересічним громадянам, які дивилися відео подій, він керував групою в Черкасах і очолював безпосередньо бійку з працівниками поліції. Всі бачили, як він стрибав по поліцейському автомобілю. До речі, досі не розумію, в чому була потреба стрибати, як мавпа, на даху поліцейської машини, яка куплена за гроші платників податків. Його роль як організатора доведена беззаперечно. Звичайно, він був наступного дня затриманий по дорозі на Київ працівниками поліції, йому оголошена підозра. Йому обрано запобіжний захід: слідчі наполягали на триманні під вартою, але суд не підтримав, обравши цілодобовий домашній арешт, але то прерогатива суду. Наразі це рішення оскаржується обома сторонами.
 
Так само було встановлено ще одного активного учасника, який безпосередньо завдавав тілесні ушкодження працівникам поліції, він теж був затриманий, якраз знаходився в одному автомобілі з Кухарчуком. На сьогоднішній день продовжується ця робота. Скажу так, встановлено ще низку осіб – активних  учасників, які безпосередньо завдавали тілесні ушкодження працівникам поліції, вживаються відповідні заходи.
 
- Тобто оголошення підозр учасникам акції ще буде?
 
- Підозри ще будуть однозначно. Ми ж розуміємо, що дві особи не могли завдати 22 працівникам поліції тілесні ушкодження. До речі, вони заздалегідь та ґрунтовно готувалися до цих подій, окрім того, що вони використовували фаєри, вони також використовували рідину, яка була залита у пластикові пляшки. Ця рідина – не той сертифікований спецзасіб, який використовують працівники поліції, який власне не пристосований до того, щоб спричиняти серйозні тілесні ушкодження. В даному випадку, ми думаємо, що з пластикових пляшок розприскували розчинник для фарби, розмішаний із масляною рідиною, можливо, це була олія. За свідченнями багатьох працівників поліції, ця рідина не змивалася з обличчя та мала липку за своєю структурою консистенцію.
 
ПРО СПРАВИ БОНДАРЕНКА

«Думаю, що найближчим часом там вже має бути поставлена крапка»

- Восени минулого року міському голові Черкас Анатолію Бондаренку було вручено дві підозри, одна з них стосувалася проведення так званої «канівської сесії». Тричі прокуратура клопотала про його відсторонення від виконання посадових обов’язків на час розслідування кримінальних проваджень і тричі Соснівський районний суд відхиляв ці клопотання. Що наразі із справами Бондаренка? Чи буде продовження у гучній справі?
 
- Нам коментувати особливо нічого, бо всі справи по Бондаренку ми передали в НАБУ для подальшого розслідування. Тому на сьогоднішній день не хотів би обговорювати ці справи, оскільки  я не знаю точно, коли завершиться розслідування. Фактично пан Бондаренко в частині кримінальних правопорушень, які ми йому інкримінуємо, являється суб’єктом, який підслідний НАБУ. Тому ми були вимушені передати справи. Думаю, що найближчим часом там вже має бути поставлена крапка, принаймні я так сподіваюсь.
 
Щодо кримінального провадження про незаконне збагачення, яке стосувалося  незадекларованого автомобіля «Лексус», незадекларованої квартири, гаража і ще певних об’єктів, то можна сказати, що міському голові повезло. Він є серед тих, хто попав під рішення Конституційного суду про відміну відповідної статті Кримінального кодексу. По ст. 368-2 «Незаконне збагачення» КК України справа закрита. Можливо, вона завершиться підозрою по ст. 366-1 «Декларування недостовірної інформації» КК України, а саме: внесення фіктивних даних у декларацію, але то вже також прерогатива НАБУ.
 
DSC08663
 
- У грудні минулого року з’явилася інформація, що прокурора, який вручав підозри міському голові може бути звільнено. Мова іде про керівника Черкаської місцевої прокуратури Сергія Шелудякова. Зокрема, ЗМІ зазначали, що у Раді прокурорів України будуть ініціювати розгляд питання про внесення рекомендації щодо звільнення прокурора Шелудякова з адміністративної посади. За що тоді керівнику місцевої прокуратури було винесено догану? Це якось пов’язано із справою Бондаренка?
 
- Ні, це абсолютно не пов’язано. На сьогоднішній день він уже близько місяця звільнений з адміністративної посади. Була планова перевірка роботи місцевої прокуратури, яка проводилася прокуратурою області, були зауваження до організації роботи, у зв’язку з чим було ініційовано питання про звільнення керівника з адміністративної посади.
 
ПРО СПРАВИ ТРЕНКІНА

«Розумію, що їм важливо знайти собі виправдання перед журналістами і громадськістю»

- Ще одна резонансна справа – це повідомлення про підозру депутату Черкаської міської ради Юрію Тренкіну та двом керівникам приватних товариств. Зазначається, що пан Тренкін організував і очолив злочинну групу, яку підозрюють в умисному ухиленні від сплати податків і заволодінні бюджетними коштами в особливо великих розмірах. Зокрема зазначається, що упродовж 2016-2018 років, шляхом видачі та використання завідомо підроблених офіційних документів про неіснуючі фінансово-господарські відносини, вони ухилилися від сплати податків на суму 4,6 млн грн. Розкажіть про цю справу.
 
- Ця справа давня. Наскільки я пам’ятаю, вона була зареєстрована влітку 2017 року. Її фігуранти кривлять душею, коли кажуть, що ми під вибори підняли якусь справу. Зареєстрована вона була слідчим підрозділом податкової поліції за результатами оперативних розробок податкової поліції. Тобто це не була якась заява, це була оперативна розробка підрозділів податкової поліції, за результатами якої було встановлено, що це підприємство ухиляється від сплати податків. Були виявлені нетипові операції, відображені у податковій звітності, вони попали в поле зору ДФС, з того часу це провадження жодного разу не закривалося. Воно розслідувалося тривалий час, бо всі провадження, пов’язані з ухиленням від сплати податків, доволі складні і потребують вилучення великої кількості документів, проведення специфічних бухгалтерських досліджень. Це тисячі накладних, дуже кропітка робота. Ви пам’ятаєте, що майже рік тому проводили обшуки на ТОВ «Промбуд Індустрії», де всі галасували, що ми прийшли боротися із ковбасним бізнесом. Цей обшук, власне, і був пов’язаний якраз із цією справою.
 
Чого оголосили підозри так пізно? Справа в тому, що остання експертиза, яка стосувалася якраз розкрадання коштів на зупинках, завершилася у середині лютого. Практично одразу по завершенню цією експертизи була сформована підозра і оголошена всім її фігурантам. Щоб Ви розуміли, одне повідомлення про підозру складає понад 300 аркушів, матеріали справи – більше 50 томів. Сказати, що вона десь лежала чи чекала свого часу, — не можна. Я був би радий, якби вона була завершена до виборчого процесу, але, на жаль, вона припала саме так. Я вважаю, що ми не повинні були чекати, поки пройдуть вибори.
 
- У нашій студії пан Тренкін заявив, що «прокуратура намагається зшити цю справу білими нитками», і апелює до рішення Господарського суду міста Києва, яке визнає товарність зазначених операцій. І, за словами пана Тренкіна, це є його козир.
 
- Це рішення нічого не встановлює. Гадаю, варто розказати декілька слів у чому суть справи. Є підприємство «Хлібний Дім», власником якого є сестра пана Тренкіна, сам він раніше очолював це підприємство, але потім вийшов з керівного складу. Керівником цього підприємства працює чоловік сестри Тренкіна. Друге підприємство – «Промбуд Індустрія», на якому директором був призначений його помічник. Звичайно, ми розуміємо, що фактично власником обох підприємств є пан Тренкін, що доведено оперативними матеріалами. І коли ця справа буде слухатися, журналістам буде дуже цікаво послухати деякі розмови, які вже легалізовані і будуть наводитися в суді.
 
 Підозрювані шукали шляхи вирішення проблеми з ухилення від оподаткування. Для того, щоб не платити податки, вони формували між двома пов’язаними підприємствами безтоварні операції. Тобто, купувати нетипову для них продукцію, наприклад, ТОВ «Промбуд Індустрія», яка ніколи не займалася виготовленням м’ясних виробів, у великих обсягах купувала м’ясо і передавала його ТОВ «Хлібний Дім», який потім же надавав їм послуги зі зберігання, заморожування, розморожування і за це все вони виставляли рахунки. Коли на цьому їх спіймали податківці і порушили кримінальне провадження, вони зрозуміли, тих обсягів м’ясної продукції у них нема і не могло бути на складах. Ось чому тоді, коли ми проводили обшук, вони здійняли такий ґвалт. Зрозуміло, вони мусили рятувати ситуацію. Тому, так сказати «на папері», вони уклали договір і ніби передали більше 100 тонн фаршу фіктивному підприємству, яке зареєстровано у Київській області. Вже доведено, що це підприємство ніколи не здійснювало діяльності і не мало жодних потужностей і можливостей зберігати, а тим більше переробляти таку кількість фаршу. Важливо, що це підприємство зареєстровано по втраченому паспорту, а його власник працює електриком на одному з підприємств області.
 
Що за рішення суду? Підозрювані подали позов: стягнути з того фіктивного підприємства збитки, спричинені неповерненням їм м’ясної продукції. Звичайно, у господарський суд сторона відповідача не з’явилася. Суд по процедурі послав декілька викликів, зрозуміло, що це було безрезультатно. На основі поданих фіктивних документів, суд виніс рішення по скороченій процедурі. Зараз вони бігають з ним як з прапором і думають, що воно якимось чином допоможе уникнути їм кримінальної відповідальності. Я хочу їх розчарувати, бо це рішення немає жодного відношення до нашої справи і ніяким чином воно не створює для нас юридичних наслідків. Фіктивність того підприємства доведена і доведено, що ці операції не здійснювалися взагалі, а були проведені виключно на папері між пов’язаними підприємствами для того, аби ухилитися від сплати податків. Це рішення суду — їхня захисна стратегія, адвокати працюють. Розумію, що їм важливо знайти собі виправдання перед журналістами і громадськістю.
 
- Ще одна підозра, вручена пану Тренкіну, повідомляє про те, що так звана організована злочинна група упродовж 2016 року, шляхом завищення вартості підрядних робіт із капітального ремонту об’єктів інфраструктури міста, заволоділа бюджетними коштами на суму 1,7 млн грн. Мова іде про ТОВ «Промбуд Індустрія». На чому, за версією прокуратури, нажилися бізнесмени?
 
- Мова йде про встановлення зупиночних комплексів. Це теж було встановлено у матеріалах оперативних розробок податковою. Коли почали цим займатися, встановили, що по зупинках мало місце завищення вартості виготовлення зупиночних комплексів. Щоб зрозуміти, чому ми говоримо про злочин, поясню. Говоримо образно: у місті встановлюються 100 зупинок, одна зупинка вартістю від 50 до 80 тисяч гривень. Якби це відбувалося розумно і дійсно хотіли зробити для міста, мали б оголосити тендер, щоб забезпечити доступ учасникам, які б могли конкурувати по вартості, вибрали найкращий варіант і уклали договір, наприклад, на встановлення 100 зупинок. Цього не було зроблено. Чому? Бо першочергово була продумала схема: на кожну зупинку укладати окремий договір. Ми ж розуміємо, що це було зроблено для того, аби уникнути тендер і укласти договір з конкретно визначеним учасником, яким був ТОВ «Промбуд Індустрія», а в подальшому приватний підприємець, який робив це все під їхнім контролем. При чому досить часто було, коли зупинку встановили, а договір зробили вже по факту. Це все було з самого початку придумано для того, аби на цьому заробити. Якщо взяти по сумі, то вартість коливається від 45 до 80 тисяч. От рахуйте, що на кожній зупинці було завищено від 15 до 20 тисяч гривень. Якщо зупинка коштує 50 тисяч гривень, то 15 тисяч вже закладено у саму суму. Результат ми побачили, коли ці зупинки падали. Насправді, це ще не кінець історії, адже нами продовжується перевірка зупиночних комплексів і кількісно їх було значно більше.
 
Тепер скажу не як прокурор, а як громадянин. Я раз у місяць буваю в Чернігові, звідки я родом. Там також три роки тому змінився міський голова і зараз місто просто не впізнати. Наскільки разючі зміни: повністю перекладено новим асфальтом основні магістралі,  робляться велосипедні доріжки, проведена масштабна реконструкція центральної частини міста, встановлюються світлозвукові фонтани, зупинки з електронним табло, на якому відображається час прибуття автобусів і тролейбусів. Це небо і земля, порівняно з тим, що відбувається у Черкасах. І додам, що бюджет там не більший, бо нема таких потужних бюджетоутворюючих підприємств. Я мовчу про ямкові ремонти, які у Черкасах роблять щорічно, а містом неможливо пересуватися.
 
- На своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» Ви писали, що фото повалених зупинок Ви, ймовірно, додасте до апеляційної скарги у справі Тренкіна. Проте, як виявилося згодом, міський обранець навіть хотів позиватися на Вас до суду, оскільки, за його словами, ці зупинки встановлювали не вони, а точніше, було здійснене їхнє перенесення департаментом ЖКК за допомогою КП «Челуаш». Як зреагували?
 
- Я б хотів на це подивитися. Ми всі маємо почуття гумору. Я коли побачив ці зупинки, мені стало смішно. Я згадав, як нас звинувачували у політичних репресіях. Звичайно, я не міг це не прокоментувати. Зараз можна посміятися і слава богу, що так сталося, що ніхто не постраждав. Повірте, нам би всім було не до сміху, якби ця зупинка упала і травмувала когось.
 
Я б на місці пана Тренкіна не думав би, як до нас позиватися. Звичайно, це його право, проте навряд чи він виграє позов. Він і сам про це знає. На його місці я б думав, як організувати реальну комісію, обстежив всі ці зупинки і вжив би заходів для того, аби там, де вони недороблені, вони були закріплені так, як цього вимагають норми. На його місці я б більше переймався цим питанням.
 
- Всі ми пам’ятаємо історію про сам процес вручення підозри міському голові. Тоді ви сказали свою вже легендарну фразу про те, що міський голова «бігав як хлопчисько» від правоохоронних органів. Чи не було такої ситуації з паном Тренкіним?
 
- Тут я хочу віддати належне пану Тренкіну, він не ховався. Він з’явився, йому була вручена підозра. На сьогоднішній день він не порушує свої зобов’язання, з’являється за викликом. Його процесуальна поведінка заслуговує на повагу. Коментарі — то його особиста справа, нехай коментує, це лірика. Він веде себе нормально і так має бути, у кожного має бути правова позиція.
 
ПРО ПОЛІТИКУ У СПРАВАХ ПРОКУРАТУРИ

 «На сьогоднішній день вони не тільки члени партії, але і службові особи органів місцевого самоврядування»

 
- Пане Сергію, думаю, Вам неодноразово доводилося чути, що черкаські ВІПи, які отримали від Вас підозри, звинувачують прокуратуру в політичному тиску. Адже і міський голова Анатолій Бондаренко, і депутат Юрій Тренкін є першими особами опозиційного ВО «Батьківщина» на Черкащині, зокрема пан Тренкін навіть очолює обласний виборчий штаб кандидата у Президенти Юлії Тимошенко. Як прокоментуєте?
 
- Ніякого політичного підтексту немає. Що стосується міського голови, то не я його посилав з депутатами у Канів, явно не прокурор з політичною метою провів ту сесію. Так само не я надавав йому повноважень підписувати лист і відкликати апеляційну скаргу по земельній ділянці. Так само точно не прокурор подарував йому «Лексус» і порадив оформити його на маму. Де тут політика? І справа в тому, що зараз вони кажуть про переслідування представників однієї політичної сили, але треба звернути увагу на те, що на сьогоднішній день вони не тільки члени партії, але і службові особи органів місцевого самоврядування. Вони мають пряме відношення до розподілу ресурсів, бюджетних коштів. Звичайно, що до них прискіплива увага і вимоги куди серйозніші. Те, що стосується корупції чи недекларування майна, кого перевіряють у першу чергу? Чиновників, держслужбовців, працівників правоохоронних органів. Звичайно, всім цікаво на чому їздить міський голова, чи відповідає його рівень життя доходам. Зрозуміло, він попав у поле зору. Все місто бачило, як він їздить на «Лексусі», а його нема в декларації. Це природньо, коли до осіб, які займають якесь відповідальне становище у суспільстві, ставляться уважніше.
 
Що стосується пана Тренкіна.  Я хочу відмітити принципову позицію керівника податкової поліції, керівника ДФС. Вони не заховали цю справу, і вони дивилися не на його партійність, а на нетипові операції: перевірили, підтвердили і від початку до кінця відпрацювали. Так, прокурори здійснювали процесуальне керівництво, але розслідували справу органи податкової поліції. Це економічна справа, вона немає жодного відношення до політики. До речі, там залишилося ще багато питань. Не сьогодні-завтра буде закінчено досудове розслідування і буде розпочато процедуру ознайомлення підозрюваного і захисників з матеріалами справи. Але є ще багато питань, які ми виводимо за рамки і продовжуємо розслідувати, тому що я казав, ще не всі зупинки опрацьовані, багато питань є по дитячому харчуванню. Ці двоходові схеми неможливо не бачити. Ми не закриємо очі і вуха. Як вигравали тендера і  як ТОВ «Промбуд Індустрія» освоювало кошти, писали всі ЗМІ і соцмережі.
 
У нас є багато справ, де фігурують чиновники, але  ведуть себе інакше, не галасують, що це політика. Притягувалися нещодавно по дорогах. Була справа, де група осіб освоювала кошти на дорогах. Мова йшла про 2,5 мільйони гривень.Люди отримали підозри, пішли до суду і там відстоюють свої права.
 
DSC08659
 
- Чи фігурують сьогодні посадовці та депутати Черкаської міської ради у кримінальних провадженнях? Якщо так, то у яких?
 
- Не хотів би поки про це говорити. Справи ще будуть і вони закінчаться підозрами. Не хочу, щоб зараз мої слова сприймали як якісь погрози тощо.
 
- Поза очі кажуть, що ціла хвиля вручення підозр черкаським ТОП-чиновникам може відбутися одразу після президентських виборів, щоб відкриті кримінальні провадження неможливо було назвати політичним тиском. Наскільки є доля правди у цих словах?
 
- Я не пов’язую справи з виборами. Ми жодну справу не відкладаємо «на потім». Все робиться планомірно. Коли назбираємо матеріалів для підозри, тоді вони будуть оголошуватися. Оскільки ми координуємо діяльність інших правоохоронних органів і керуємо процесуально-кримінальними провадженнями, можу констатувати, що ніяких заминок, штучних відтягувань я не бачу. Я би не драматизував.
 
ПРО СПРАВУ САВЧЕНКО

 «Підозрювана не співпрацювала із слідством, вона намагалася заплутати ситуацію»

 
- Ще одна резонансна справа стосується черкаської бізнес-вумен, екс-депутата обласної ради Любові Савченко. Влітку минулого року їй було вручено підозру у вчинені правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого). Минулого тижня з’явилася інформація, що пані Савченко хотіла оскаржити підозру про вчинення злочину. Як прокоментуєте?
 
- Справа дійсно резонансна. Вона не дуже проста, бо дуже активно працював захист підозрюваної, вони заявляли масу клопотань, випрацьовували захисну версію, намагалися уникнути відповідальності, тому було проведено цілу низку експертиз. Була певна заминка із оголошенням про підозру. Я її особисто заслуховував декілька разів. Щоб ніхто не подумав, що якось хотіли зам’яти справу, скажу, що там дійсно була проблема у тому, що підозрювана не співпрацювала із слідством, вона намагалася заплутати ситуацію. Підозрювана надавала покази, які не відповідали умовам вчинення ДТП, але ми мусили то все перевірити і спростувати це шляхом експертизи. Врешті-решт було проведено цілу низку експертиз, покази підозрюваної були спростовані. Було оголошено повідомлення про підозру. Свідченням того, що наша позиція обґрунтована було якраз те, що суд відмовився скасовувати це повідомлення про підозру. Наразі обвинувальний акт у цьому провадженні вже скеровано до суду, прокуратурою вживатимуться заходи для забезпечення розгляду справи в суді в розумні строки.
 
 

кількість переглядів: 3233