Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.03.2024

Недопущення тиску на бізнес має стати «Lex non scripta» в роботі правоохоронних органів

Очільниця Черкаської обласної прокуратури Катерина Шевцова спільно з виконувачем обов’язків начальника ГУНП в Черкаській області Олегом Гудимою провели зустріч із засновницею холдингу «Econia» Іриною Варагаш.

ТОВ ПІІ «ЕКОНІЯ» є бюджетоутворюючим підприємством Черкаської області, яке нині забезпечує роботою понад 160 працівників.

Це товариство бере активну участь у житті держави, забезпечує споживачів водою, дитячим харчуванням та є одним із великих платників податків (з 2022 року сплачено понад 26 млн грн).

Предметом обговорення на зустрічі представників реального бізнесу та керівництва правоохоронних органів Черкащини стало недопущення тиску на бізнес, який в цей нелегкий для країни час сприяє економічній стабільності.

На прикладі кримінального провадження, яке стосувалося товариства та розслідувалося із 2020 року, учасники обговорили проблематику надмірного та тривалого втручання в діяльність підприємства, у тому числі засобами кримінального характеру, що обмежують права реального бізнесу.

Катерина Шевцова наголосила, що принцип пропорційності, який був визначений в Угодах про утворення ЄС (зокрема в ст. 5 Договору про заснування Європейського співтовариства), а також закріплений в міжнародних нормативних актах, рішеннях Конституційного Суду України та Європейського суду з прав людини, орієнтує на те, що мета процесуальних дій має бути суспільно вагомою для досягнення конкретних результатів. Органи влади не можуть накладати зобов’язання, які перевищують установлені межі необхідності, а засіб досягнення суспільно вагомої мети має бути найменш обтяжливим в конкретних умовах.

«Головною метою принципу пропорційності є захист обсягу та змісту фундаментальних прав і свобод від свавільного впливу з боку публічних органів, а саме від їх надмірного впливу (у тому числі дискреційного характеру), необґрунтованої дискримінації, неналежного виконання ними своїх обов’язків щодо захисту цих прав і свобод».

«Отже, правоохоронні органи області мають виконувати свої функції лише за принципом пропорційності та сприяючи балансуванню публічних і приватних інтересів, що є найбажанішим результатом його використання».

Також Катерина Шевцова акцентувала на тому, що добросовісний бізнес може розраховувати на захист з боку прокурорів Черкащини від протиправного втручання та свавілля правоохоронців. А приклад кейсу «Econia» –  реагування на проблеми підприємства не шляхом «постійних відписок», а вирішенням питання по суті, має стати дороговказом для інших.

Пані Ірина Варагаш зі свого боку зазначила, що діяльність правоохоронних органів виключно у межах правового поля безумовно сприятиме бізнесу в залученні інвестицій і, як наслідок, створенню нових робочих місць, збільшенню сплачених податків і зборів.

Підсумовуючи учасники зустрічі погодилися, що такий діалог надзвичайно корисний та необхідний для налагодження комунікації та зміцнення довіри суспільства до правоохоронної системи.

 

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

кількість переглядів: 174