Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.05.2019

На Черкащині прокуратура продовжує роботу щодо звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок

Апеляційним судом Черкаської області залишено в силі рішення Лисянського районного суду, яким у березні поточного року задоволено позов Звенигородської місцевої прокуратури про звільнення понад 11 гектарів самовільно зайнятої землі державної власності в Лисянському районі вартістю понад 1 млн. грн.

В ході представницької діяльності, за результатами опрацювання інформації Держгеокадастру прокуратурою встановлено факт незаконного використання громадянином земельної ділянки для сільськогосподарського виробництва без правовстановлюючих документів, чим спричинено шкоду державним інтересам.

За їх поновленням прокурор звернувся до суду з вимогою до відповідача  звільнити самовільно використовувану землю. Позовні вимоги прокурора в повному обсязі задоволено судом. Не погодившись з рішенням Лисянського районного суду, відповідач оскаржив його в апеляційному порядку.

З урахуванням правової позиції прокуратури, яка відповідає інтересам держави, апеляційним судом Черкаської області апеляційну скаргу відповідача залишено без розгляду, рішення про задоволення позову прокурора – без змін. 

Ураховуючи початок нового сезону весняно-польових робіт, органами прокуратури області продовжено розпочату торік спільно з правоохоронними та  контролюючими органами представницьку діяльність, спрямовану на виявлення та припинення фактів зайняття та використання на території області земель сільськогосподарського призначення без достатніх правових підстав.

Розуміючи принциповість позиції прокуратури, у 2018 році правопорушники віддавали перевагу добровільному звільненню незаконно використовуваної землі до винесення судом рішення за позовом прокурора про її примусове повернення.

Цього року з метою реального захисту державних інтересів у сфері земельних відносин, пов’язаних з самовільним використанням земельних ділянок, серед іншого, прокурорами повторно опрацьовується інформація щодо встановлених фактів самовільного зайняття та використання без правовстановлюючих документів земельних ділянок у 2018 році на предмет законності використання та наявності підстав для вжиття заходів представницького характеру.

Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1333