Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.10.2018

Міському голові м. Черкаси повідомлено про підозру в створенні штучних перешкод у роботі депутатів Черкаської міської ради

У четвер, 04.10.2018, Черкаською місцевою прокуратурою повідомлено про підозру міському голові м. Черкаси у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 351 (перешкоджання діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради) Кримінального кодексу України.

Досудовим розслідуванням установлено, що підозрюваний, будучи посадовою особою органу місцевого самоврядування, як міський голова міста Черкаси, який відповідно до законодавства України очолює Черкаську міську раду на її пленарних засіданнях і має чітко визначені законодавством повноваження, зокрема відкривати, вести та закривати сесію міської ради, забезпечувати гласне проведення сесій із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, умисно, всупереч інтересам місцевого самоврядування створив штучні перешкоди в роботі депутатів Черкаської міської ради.

Так, підозрюваний, не дивлячись на відсутність невідкладних обставин, які дозволяють порушувати права та законні інтереси територіальної громади, жителів м. Черкаси та депутатів міської ради, достовірно знаючи про наявність свого розпорядження від 06.08.2018, яким перенесено продовження роботи 56 пленарного засідання 2 сесії Черкаської міської ради на 23.08.2018 на 10 годину в сесійному залі Черкаської міської ради, про що поінформовано всіх депутатів та структурні підрозділи Черкаської міської ради, не продовжив роботу зазначеного 56 пленарного засідання.

Натомість, з метою створення перешкод у роботі депутатів Черкаської міської ради 22.08.2018, перебуваючи в м. Канів, тобто не за місцем розташування територіальної громади м. Черкаси та її жителів, не доводячи в установленому порядку до відома посадовим особам відділу з питань роботи Черкаської міської ради, депутатів та керівникам структурних підрозділів ради, міський голова м. Черкаси оголосив про видане, затверджене ним і зареєстроване 22.08.2018 розпорядження про скликання 57 позачергового засідання 2 сесії Черкаської міської ради з розгляду галузевих та земельних питань на 15 годину 22.08.2018 в приміщенні музею імені Тараса Шевченка на «Чернечій горі» в м. Канів.

У порушення вимог чинного законодавства та Регламенту Черкаської міської ради про зміну часу проведення наступного пленарного засідання, яке мало відбутися 23.08.2018 в приміщенні буд. 36 по вул.Б. Вишневецького в м. Черкаси, та про скликання нового засідання сесії на 22.08.2018 в приміщенні музею імені Тараса Шевченка на «Чернечій горі» в м. Канів, міський голова не поінформував громадян територіальної громади, представників засобів масової інформації та не повідомив у визначені законодавством терміни всіх депутатів Черкаської місцевої ради.

Продовжуючи свої злочинні дії, міський голова головуючи провів позачергову сесію міської ради, яка тривала близько 30 хвилин, тим самим створив штучні перешкоди в роботі значної кількості депутатів, не забезпечивши їх присутність, а також позбавив останніх можливості реалізувати надані законом повноваження представляти на сесії Черкаської міської ради інтереси своїх виборців і відповідні партійні організації, приймати важливі для громади міста Черкаси рішення, голосувати, вносити пропозиції, зміни та поправки в рішення.

Своїми діями підозрюваний всупереч інтересам місцевого самоврядування безпідставно порушив фундаментальне право гласності в діяльності територіальної громади під час проведення позачергової сесії.

На цей час у кримінальному провадженні тривають слідчі та процесуальні дії, спрямовані на повне, всебічне та неупереджене з’ясування всіх обставин події, вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Довідково: за вчинення вказаного кримінального правопорушення передбачено покарання у вигляді штрафу від ста до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років.

 

Прес-служба  прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 7355