Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.10.2017

Затримано злочинну групу, члени якої причетні до вибуху в м. Умань та інших резонансних злочинів на території України

Прокуратурою Черкащини здійснюється процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за фактом вибуху із застосуванням спеціального предмету для нанесення тілесних ушкоджень, що стався в ніч на 21.09.2017 в м. Умань, неподалік від місця масового перебування паломників-хасидів, внаслідок якого пошкоджено дах одного з гаражів та постраждало 2 громадян Держави Ізраїль, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.
У рамках розслідування вказаного кримінального провадження, під час проведення слідчих (розшукових) дій, за сприяння оперативних працівників Управління Служби безпеки України в Черкаській області встановлено, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення причетні троє зловмисників, жителі міст Черкаси, Одеса та Київ.
Вказаних вище осіб 01.10.2017 в порядку ст. 208 КПК України затримано співробітниками Головного управління Національної поліції в Черкаській області під процесуальним керівництвом прокуратури Черкащини на території іншої області в ході підготовки до підриву пам’ятника угорцям на Верецькому перевалі Закарпатської області.
Під час обшуків у затриманих вилучено гранати, наркотичні засоби, зброю та інші знаряддя вчинення кримінальних правопорушень.
У ході розслідування кримінального провадження отримано інформацію щодо причетності зазначених осіб до вчинення низки інших резонансних злочинів в різних регіонах України. Установлено, що останні з метою розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності за допомогою вибухових пристроїв вчиняли акти вандалізму. Зокрема, вони причетні до випадку, що стався 21.12.2016 на могильному комплексі “Цадика Раббі Нахмана” в м. Умань, коли осквернили місце, де паломники–хасиди здійснюють релігійні обряди, залишивши голову свині та залишки речовини червоного кольору.
З урахування зібраних доказів 02.10.2017 зловмисникам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.
На цей час у кримінальному провадженні проводяться необхідні першочергові слідчі та процесуальні дії, спрямовані на встановлення повного кола осіб, які брали участь у вчиненні вказаних вище злочинів, збираються докази причетності зловмисників до інших кримінальних правопорушень, а також вживаються заходи забезпечення кримінального провадження.
Досудове розслідування в кримінальному провадженні триває, його хід перебуває на контролі Генеральної прокуратури України.
Довідково: за вчинення кримінальних правопорушень зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років.

 

Прес-служба  прокуратури Черкаської області
кількість переглядів: 2542