Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

ІНФОРМАЦІЯ ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ ПРОКУРАТУРИ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ УПРОДОВЖ І ПІВРІЧЧЯ 2023 РОКУ

Упродовж І півріччя 2023 року зусилля органів прокуратури Черкаської області були згуртованими довкола ефективного виконання конституційних функцій з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.

 

Документування та організація досудового розслідування злочинів, пов’язаних з військовою агресією Російської Федерації

Слідчими регіонального органу безпеки за процесуального керівництва прокурорів Черкаської обласної прокуратури упродовж І півріччя 2023 року до суду з обвинувальними актами скеровано 43 кримінальних провадження.

Пріоритетним напрямом діяльності була протидія кримінальним правопорушенням проти основ національної безпеки України.

За результатами досудового розслідування з обвинувальними актами до суду скеровано 17 кримінальних проваджень вказаної категорії, у тому числі 4 – за ст. 111 КК України за фактами державної зради. За результатами судового розгляду поточного року до реальної міри покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк засуджено 4 особи, винних у вчиненні державної зради.

Здійснювалася робота з виявлення та організації досудового розслідування кримінальних проваджень стосовно осіб-терористів, які сприяли діяльності терористичних організацій «Л/ Д НР», у тому числі які перейшли на бік держави-агресора в період воєнного стану.

Як результат, до суду скеровано 5 обвинувальних актів за ч. 1 ст. 258-3 КК України. За результатами проведення спеціального судового провадження до реальних мір покарань у вигляді позбавлення волі строком 15, 13 та 10 років засуджено 7 бойовиків терористичних організації «ДНР» та «ЛНР».

У полі зору органів безпеки залишалося питання виявлення колаборантів та осіб, які виправдовують та підтримують агресію РФ в Україні.

До суду скеровано 12 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях за ст. 436-2 КК України та 5 – за ст. 111-1 КК України. Судами області постановлено обвинувальні вироки стосовно 3 осіб за ст. 436-2 КК України, яких засуджено до реальних мір покарання.

Надважливим залишається питання швидкого та повного збору доказів у кримінальних провадженнях за ст. ст. 110, 438 КК України за фактами ракетних обстрілів цивільних об’єктів на території Черкаської області та загибелі громадян України, задля притягнення представників ЗС РФ до кримінальної відповідальності.

Діяльність органів державного бюро розслідувань також була спрямована на протидію кримінальним правопорушенням, пов’язаним зі збройною агресією РФ.

Так, за процесуального керівництва обласної прокуратури скеровано до суду 4 обвинувальних акти щодо колабораційної діяльності серед колишніх працівників правоохоронних органів Херсонської області у кримінальних провадженнях, що розслідувались слідчими Четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Черкасах) ТУ ДБР, розташованого у м. Києві.

Органами Національної поліції регіону поточного року розпочато 744 кримінальних проваджень за заявами від внутрішньо переміщених осіб про злочини, вчинені країною-агресором за ст. ст. 110, 438 КК України. Переважна більшість таких проваджень після проведення першочергових слідчих і процесуальних дій скеровується за підслідністю до відповідних територіальних органів безпеки.

Разом з тим, на підставі ч. 5 ст. 36 КПК України органами поліції здійснювалося досудове розслідування у 7 кримінальних провадженнях за
 ст. 436-2 КК України за фактами виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікації її учасників. За результатами до суду скеровано 2 обвинувальних акти вказаної категорії.

Аналіз статистичних даних з питань протидії злочинності, координаційна діяльність прокурорів

Упродовж січня-червня 2023 року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано 8 801 кримінальне правопорушення, що більше ніж за аналогічний період минулого року (6 332, або +39 %). По державі кількість зареєстрованих правопорушень збільшилася на 32 %.

Найбільший ріст зафіксовано на території Черкаського району (3 253 проти          1 697, +91,7 %).

У тому числі в 2,5 рази збільшилася кількість тяжких злочинів (2 953 проти 1 202), найбільше зростання (+3,1 рази) яких має місце на території Черкаського району (1 707 проти 549).

Водночас досягнуто зменшення у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року кількості облікованих умисних вбивств (11 проти 12, -8,3 %), тяжких тілесних ушкоджень (20 проти 31, -35,5 %), порушень правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого (13 проти 24, -45,8 %), крадіжок із квартир (27 проти 33, -18,2 %), грабежів (19 проти 32, -40,6 %).

Більше виявлено кримінальних правопорушень у сферах господарської діяльності (44 проти 35, +25,7%) та службової і професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг (245 проти 199, +23,1 %).

Збільшилася також кількість виявлених кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним поводженням зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами (97 проти 73 +32,9 %), а також у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів (878 проти 762, +15,2 %).  

Активізовано роботу з викриття корупційних кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 368-370 КК України, яких обліковано в 2,6 рази більше ніж за аналогічний період минулого року (62 проти 24). 

Поряд із цим на 35,6 % збільшилася кількість кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи (697 проти 514).

Також у 4,5 рази збільшилась кількість кримінальних правопорушень за фактами незаконного позбавлення волі або викрадення людини (9 проти 2).

Значним є ріст кримінальних правопорушень проти власності (2 686 проти 1 173, +2,3 рази), що зумовлено збільшенням кількості фактів шахрайств (з 1 469 до 256 або в 5,7 рази) та крадіжок  (1 035 проти 778, +33 %).

У 2,3 рази збільшилась кількість розбоїв (3 проти 7), також спостерігається майже у 3 рази ріст кримінальних правопорушень проти безпеки виробництва (20 проти 7).

Більшим також є число кримінальних правопорушень за фактами порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту (210 проти 159, +32,1 %), найбільшу кількість яких вчинено на території Черкаського (115) та Уманського (53) районів.

На території всіх районів області збільшилася кількість кримінальних правопорушень, вчинених особами, які раніше їх вчиняли (539 проти 285, +89,1 %) та у стані алкогольного сп’яніння (105 проти 75, +40 %).

Діяльність прокурорів у кримінальному провадженні

Упродовж І півріччя 2023 року за процесуального керівництва прокурорів слідчими та дізнавачами органів поліції розслідувалося понад 32 тис. кримінальних проваджень.

Прокурорами до суду скеровано 1 866 обвинувальних актів (минулого року – 1 154), або 24,9 % від загальної кількості закінчених проваджень проти 17,2 % торік.

Вжито заходів до розкриття кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах.

Ураховуючи актуальність питання правомірності використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв та безоплатної допомоги, роботу правоохоронних органів області зорієнтовано на своєчасне виявлення та розслідування кримінальних проваджень зазначеної категорії.

У 2 кримінальних провадженнях до суду скеровано обвинувальні акти, в одному з них – стосовно членів організованої групи.

Одним із пріоритетних напрямів у роботі правоохоронних органів області була протидія кримінальним правопорушенням, пов’язаним з ухиленням від призову на військову службу під час мобілізації.

До суду скеровано 17 обвинувальних актів за ст. 336 КК України, а також 2 обвинувальні акти у кримінальних провадженнях за фактами вчинення корупційних злочинів, пов’язаних із ухиленням від призову.

Органами Національної поліції в Черкаській області розслідувалося 12 кримінальних проваджень за фактами незаконного переправлення осіб через державний кордон України за ст. 332 КК України.

У 2 кримінальних провадженнях за результатами досудового розслідування до суду скеровано обвинувальні акти.

Активізовано протидію корупційним кримінальним правопорушенням.

Зокрема, більше на 51 % скеровано до суду обвинувальних актів про корупційні злочини (59 проти 39), у яких до кримінальної відповідальності притягнуто в півтора рази більше осіб (72 проти 43).

Підвищено ефективність розслідування кримінальних проваджень у бюджетній сфері.

Упродовж І півріччя 2023 року з обвинувальними актами скеровано на
15,2 %
більше кримінальних проваджень (38 проти 33), у тому числі 2 кримінальних провадження за фактами вчинення злочинів у складі організованої групи.

У земельній сфері до суду скеровано 18 обвинувальних актів проти 11 за аналогічний період минулого року (+39 %).

Завдяки скоординованим заходам правоохоронними органами області викрито 7 злочинних угруповань у складі 30 осіб, у тому числі одну злочинну організацію.

Судами першої інстанції ухвалено 5 обвинувальних вироків у кримінальних провадженнях стосовно організованих злочинних угруповань. Засуджено 8 осіб, які вчиняли злочини у їх складі.

Вживалися заходи до підвищення ефективності розслідування у кримінальних провадженнях слідчими Четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Черкасах) ТУ ДБР, розташованого у м. Києві.

Здійснювалось процесуальне керівництво у 237 кримінальних провадженнях, із яких у 79 завершено досудове розслідування, у тому числі 17 кримінальних проваджень скеровано до суду.

Загалом у закінчених провадженнях до кримінальної відповідальності притягнуто 17 осіб, із яких 11 працівників поліції, 2 – ДСНС, 1 – Національної гвардії, 2 – майстрів лісу, 1 – фізичну особу.

Прокурорами забезпечено підтримання публічного обвинувачення у понад 100 кримінальних провадженнях, підслідних органам державного бюро розслідувань.

Загалом при здійсненні судочинства за діючим Кримінальним процесуальним кодексом України, за участю прокурорів органів прокуратури області судами розглянуто у першій та апеляційній інстанціях 2 482 кримінальні провадження, що на 38,5% більше ніж у минулому році.

Обвинувачення підтримано у розгляді 853 проваджень з ухваленням вироків (проти 576, або на 48,1% більше).

За 6 місяців 2023 року прокурорами у кримінальних провадженнях подано 100 апеляційних скарг (90 на вироки та 10 на ухвали).

Задоволено апеляційні скарги прокурорів на судові рішення стосовно 78 осіб (на вироки – щодо 63 осіб).

Судом апеляційної інстанції після скасування вироків місцевих судів ухвалено 27 нових вироків, якими засуджено 31 особу.

Протягом 6 місяців 2023 року прокурорами подано 11 касаційних скарг. За касаційними скаргами прокурорів Верховним Судом скасовано судові рішення стосовно 7 осіб.

Міжнародно-правове співробітництво під час кримінального провадження

Обласною прокуратурою розглянуто 22 запити про міжнародне співробітництво під час кримінального провадження: 18 – з питань надання міжнародної правової допомоги при проведенні слідчих (розшукових) та процесуальних дій, 3 – про екстрадицію, 1 – кримінальне переслідування.

Упродовж 6 місяців поточного року затримано 1 особу, яка перебувала у міжнародному розшуку каналами МОКП-Інтерпол. Стосовно вказаної особи застосовано тимчасовий арешт до надходження запиту про видачу (екстрадицію), а у подальшому екстрадиційний арешт із застосуванням спрощеної екстрадиції. За результатами екстрадиційної перевірки центральним органом України (Міністерство юстиції України) прийнято рішення про видачу (екстрадицію) особи до Держави Ізраїль. 02.05.2023 особа вибула для фактичної передачі.

На території іноземних держав затримано 2 осіб, які розшукуються правоохоронними органами області. У зв’язку з цим підготовлено і до центрального органу України направлено 2 клопотання про їх видачу (екстрадицію).

Виконано 15 запитів компетентних органів іноземних держав про надання міжнародної правової допомоги щодо проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій (з них у порядку безпосередніх зносин – 5).

Процесуальними керівниками органів прокуратури області підготовлено і обласною прокуратурою направлено 1 запит про надання міжнародної правової допомоги до компетентних органів іноземних держав.

Представництво інтересів держави в суді

За результатами роботи упродовж 6 місяців 2023 року судами відкрито провадження за позовними вимогами прокурорів на суму
3,42 млрд грн. Задоволено 115 позовних заяв на понад 2 млрд грн. Вартість активів щодо яких реально захищено інтереси держави перевищує 2 млрд грн. Представницьку діяльність закцентовано на вирішенні найактуальніших проблемних питань у бюджетній сфері, з питань земельних відносин, державної та комунальної власності.

Зокрема, в межах визначених законом повноважень органами прокуратури вжито заходів на захист інтересів держави у бюджетній сфері.

До судів скеровано 56 позовів на суму понад 357 млн грн, задоволено 34 позови на 14,6 млн грн. Вартість активів, щодо яких реально захищено інтереси держави становить 4,6 млн грн, попереджено незаконне вибуття 20,5 млн грн бюджетних коштів.

Виявлено ряд порушень у сфері публічних закупівель.

Активно здійснюється представницька діяльність на захист державної та комунальної власності.

До судів пред’явлено 30 позовів на суму понад 242 млн грн, задоволено 20 позовів на суму 95 млн грн, попереджено вибуття з комунальної власності майна на суму понад 105 млн грн. Вартість активів щодо яких реально захищено інтереси держави становить 178,5 млн грн.

Продовжується розпочата ще у 2021 році системна робота прокурорів Черкаської області щодо зобов’язання органів місцевого самоврядування прийняти та забезпечити належне утримання колишнього відомчого житлового фонду.

У І півріччі поточного року до суду скеровано 4 таких позови на суму понад 113 млн грн, які на цей час судом задоволені. 

У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України одним із найактуальніших питань став захист цивільного населення від впливу небезпечних факторів, що виникають внаслідок воєнних дій.

Прокурорами скеровано до суду 5 позовних заяв про зобов’язання балансоутримувачів 8 захисних споруд загальною площею 4294 кв. м місткістю 3950 осіб вжити заходів для приведення їх у належний технічний стан і готовність до укриття населення та 3 позови до Смілянської, Уманської, Городищенської міських рад про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання  розглянути з прийняттям рішення на черговій сесії питання щодо передачі з державної у комунальну власність 8 об’єктів цивільного захисту загальною площею 3120 кв. м, які розташовані у містах Сміла, Умань та Городище, які одночасно можуть розмістити 3578 осіб.

Судами задоволено 6 позовів вказаної категорії відносно 11 захисних споруд цивільного захисту загальною площею 4114 кв. м, які одночасно можуть розмістити 2998 осіб, закрито у зв’язку із добровільним виконанням провадження за 4 позовами прокурора відносно 6 укриттів площею 3054 кв. м місткістю 3380 осіб.

Не втрачає актуальності питання захисту інтересів держави у сфері охорони культурної спадщини.

Прокурорами пред’явлено 6 позовів у сфері охорони культурної спадщини. Судами задоволено 4 позови вказаної категорії.

З питань земельних відносин увагу приділено законності розпорядження та використання земель усіх категорій, у першу чергу, обмежено оборотоздатних та особливо-цінних, а також сільськогосподарських, що є важливим в умовах воєнного стану.

Пред’явлено позовів на понад 2,8 млрд грн, що майже вп’ятеро більше ніж за аналогічний період минулого року, задоволено з попередженням та добровільним відшкодуванням позовні вимоги прокурорів на понад
1,97 млрд грн. Реально виконано судових рішень на 1,64 млрд грн, що складає 94 %. Повернуто/попереджено незаконне надання 574 га земель державної та комунальної власності.

Зокрема, до суду скеровано 24 позови щодо конфіскації у громадян іноземних держав, переважно Російської Федерації, 28 земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 55,46 га вартістю понад 3 млн грн. Задоволено 4 позови про конфіскацію 5 земельних ділянок загальною площею 12,6 га вартістю 1,2 млн грн.

Щодо земель лісового фонду відкрито провадження за 10 позовами щодо земельних ділянок лісового фонду загальною площею 71,6 га вартістю
1,66 млрд грн. Задоволено 3 позовні заяви щодо 2,6 га на загальну суму
17,9 млн грн. Забезпечено виконання 3 судових рішень щодо 3 земельних ділянок загальною площею 0,38 га вартістю 7,5 млн грн.

До суду скеровано 11 позовів щодо земельних ділянок водного фонду загальною площею майже 50 га оціночною вартістю понад 1,1 млрд грн.

Задоволено 12 позовних заяв щодо 53,9 га на загальну суму 758 млн грн, в т.ч. з попередженням вибуття з розпорядження територіальної громади 36 га земель вартістю 295 млн грн.

Зокрема, упродовж травня Черкаським районним судом задоволено 2 позови Черкаської окружної прокуратури щодо усунення перешкод територіальній громаді у користуванні земельними ділянками водного фонду загальною площею майже 2 га вартістю понад 50 млн грн.

Забезпечено виконання 14 судових рішень щодо 15 земельних ділянок загальною площею 5,5 га вартістю 93 млн грн.

До суду скеровано 8 позовів щодо земельних ділянок історико-культурного призначення загальною площею 4 га вартістю 323 млн грн.

Протидія кримінальним правопорушенням та захист інтересів держави у сфері охорони навколишнього природного середовища

Покращився стан виявлення кримінальних правопорушень у сфері довкілля.

За даними ЄРДР упродовж 6 місяців 2023 року зареєстровано
162 кримінальних провадження
у сфері охорони навколишнього природного середовища. За результатами досудового розслідування до суду направлено
39 кримінальних проваджень
вказаної категорії.

У межах наданих повноважень вживалися заходи задля запобігання та протидії злочинності у сфері зайняття незаконним рибним, звіриним та іншим водним добувним промислом в умовах воєнного стану.

Внаслідок скоординованих дій правоохоронців упродовж поточного року зареєстровано 76 кримінальних правопорушень вказаної категорії. До суду з обвинувальним актом скеровано 21 кримінальне провадження.  

Викрито 40 фактів незаконної порубки лісу (+19,1 %). За результатами досудового розслідування направлено до суду 16 кримінальних проваджень.

У сфері охорони надр упродовж півріччя обліковано 4 злочини проти 3 упродовж 6 місяців 2022 року. До суду з обвинувальним актом скеровано одне кримінальне провадження за ст. 240 КК України.

Також скеровано до суду з обвинувальним актом одне кримінальне провадження у сфері забруднення або псування земель.

Поза межами кримінального судочинства прокурорами пред’явлено 32 позови на суму 426,9 млн грн, задоволено – на суму 172,3 млн грн, у тому числі попереджено вибуття із комунальної власності об’єкта водного фонду площею 24 га вартістю 159,3 млн грн. Реально виконано рішень судів на суму 117,6 млн грн.

Захист територій та об’єктів природно-заповідного фонду визначено один із пріоритетних напрямів діяльності.

Результати проведеної роботи засвідчили, що як і у попередні роки найбільш розповсюдженими наразі залишаються порушення з боку органів місцевого самоврядування у вигляді бездіяльності по проведенню робіт з винесення меж об’єктів ПЗФ в натурі та встановлення інформаційно-охоронних знаків.

З цього приводу заявлено 16 позовів зобов’язального характеру. Наразі Черкаським окружним адміністративним судом задоволено 14 таких позовів прокурорів. Вживаються заходи з метою забезпечення їх реального виконання. 

Проведено певну роботу щодо захисту інтересів держави у сфері охорони та раціонального використання надр. Заявлено 3 позови на загальну суму
13 млн грн. Судами задоволено 2 позови на суму 12,6 млн грн.

Упродовж поточного року за результатами вжитих заходів представницького характеру до суду скеровано 2 позовні заяви про стягнення шкоди, завданої порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища, внаслідок незаконної порубки дерев, в сумі
340 тис. грн. Наразі задоволено 3 позови на суму 362 тис. грн.

У сфері поводження з відходами пред’явлено та задоволено по одному позову немайнового характеру про визнання протиправною бездіяльності органу місцевого самоврядування, яка полягає у невжитті заходів щодо ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ, та зобов’язання вчинити відповідні дії.

Захист інтересів дітей та протидія насильству

Упродовж І півріччя 2023 року органами прокуратури області у сфері охорони дитинства пред’явлено 71 позовну заяву на загальну суму 591 млн грн.

Задоволено 43 позови на суму 36 млн грн. Сума коштів, вибуття яких попереджено із державної/комунальної власності – 324 млн грн.

Добровільно відшкодовано – 56 млн грн. За справами у яких закрито провадження попереджено вибуття майна вартістю 48 млн грн. Виконано рішень судів на суму понад 20 млн грн.

За позовними заявами прокурорів судами визнано протиправною бездіяльність 3 органів місцевого самоврядування та виконавчої влади щодо оформлення правоустановчих документів на земельні ділянки та приміщення закладів освіти загальною вартістю 120 млн грн.

За ініціативи Уманської та Черкаської окружних прокуратур до бюджетів районів суб’єктами господарювання буде повернуто 240 тис грн за постачання енергоносіїв до навчальних закладів за завищеними цінами.

За втручання Черкаської окружної прокуратури стягнуто з товариства до бюджету міста Черкаси 320 тис грн за недійсними угодами про збільшення ціни на продукти харчування для закладів освіти міста.

Забезпечено процесуальне керівництво у 51 кримінальному провадженні у сфері охорони дитинства. Скеровано до суду 13 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях.

Разом з тим, за підсумками І півріччя 2023 року має місце ріст злочинності як за кримінальними правопорушеннями, вчиненими стосовно дітей (+57%), так і вчинених неповнолітніми (+38%).

При цьому організовано ефективне досудове розслідування таких кримінальних проваджень.

Як результат, скеровано до суду 114 кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення, від яких потерпілими є діти, а також у 24 провадженнях, у яких правопорушення вчинені неповнолітніми.

Окрім того, за координуючої ролі обласної прокуратури правоохоронними органами, органами державної влади регіону розпочато роботу із впровадження на території Черкаської області Пілотного проєкту імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, який запроваджений наказом Генерального прокурора з 1 червня 2023 року.

Запобігання і протидія корупції поза межами кримінального провадження

Прокурорами забезпечено участь у розгляді судами 60 справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

Завдяки вжитим організаційно-практичним заходам, а також виваженому підходу до вивчення адміністративних матеріалів, до відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 39 правопорушників.

Сума накладених штрафів склала більше 131 тис. грн.

Протидія порушенням прав громадян у правоохоронній та пенітенціарній сфері

Упродовж поточного року розглянуто 89 (76 у 2022) документів реагування про усунення порушень при виконанні кримінальних покарань та застосуванні інших примусових заходів, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 116 (91 у 2022) службових осіб.

Прокурором звільнено 2 осіб з приміщення для відбування дисциплінарних стягнень колонії, скасовано 8 незаконних актів піднаглядних установ.

Випадків незаконного утримання осіб упродовж звітного періоду не виявлено, акції масових заворушень не мали місце.

Зменшилася кількість вчинених в'язнями злочинів (4 проти 7).

У 2023 році не допущено збільшення кількості смертей в'язнів (1 проти 10 у 2022).

В умовах воєнного стану забезпечено дієвий нагляд у місцях несвободи області, у зв'язку з чим не допущено дезорганізацію діяльності піднаглядних установ ДКВС та спецустанов поліції області.

Здійснювалась певна робота оперативними підрозділами піднаглядних установ ДКВС області і щодо запобігання потрапляння до охоронюваних зон наркотиків.

Так, службовими особами установ ДКВС області попереджено 37 спроб доставки у місця несвободи таких заборонених речовин, у зв’язку з чим територіальними органами поліції розпочаті кримінальні провадження.

Проводилась спільна злагоджена робота правоохоронних органів області і з приводу притягнення до кримінальної відповідальності в'язнів за поширення злочинного впливу у місцях несвободи області.

Крім того, на даний час триває судовий розгляд обвинувального акту стосовно двох в'язнів, які, поширюючи злочинний вплив, у минулому році  збували в ДУ «Черкаський слідчий ізолятор» наркотики.

Розгляд звернень і запитів, забезпечення доступу до публічної інформації

Протягом 6 місяців 2023 року кількість звернень, які надійшли до органів прокуратури області, залишилася майже на рівні з минулим роком (+2,4%).

За цей період вирішено 1376 звернень громадян та юридичних осіб, задоволено 44 звернення.

Найбільшу кількість звернень розглянуто з питань досудового розслідування – 838.

Четверта частина звернень, розгляд яких віднесено до компетенції органів державної влади, контролю та інших установ, відповідно до вимог Законів України «Про звернення громадян», «Про прокуратуру» та галузевих наказів Генерального прокурора спрямовано за належністю.

Крім того, органами прокуратури області розглянуто 25 запитів про доступ до публічної інформації.

Інформування суспільства щодо діяльності органів прокуратури області

З метою формування в суспільстві об’єктивної думки щодо діяльності органів прокуратури, підвищення рівня довіри до них прокурорами систематично висвітлювалася інформація про результати роботи в медіа.

Здійснено 1516 виступів. Найчастіше інформація оприлюднювалася в електронних медіа (549 виступів).

 

Відділ організаційного

та правового забезпечення

Черкаської обласної прокуратури

кількість переглядів: 86