Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

ІНФОРМАЦІЯ Про вжиті органами прокуратури Черкаської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2013 році

(згідно з вимогами ч. 1 ст. 19 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції)

    Органами прокуратури області в межах повноважень, визначених Конституцією України, Законами України «Про прокуратуру» та «Про засади запобігання і протидії корупції» протягом 2013 року вжито вичерпних заходів щодо покращення прокурорсько-слідчої діяльності, зміцнення законності в частині боротьби з корупційними проявами.

    Протягом 2013 року правоохоронними органами області до суду скеровано 36 обвинувальних актів стосовно 42 осіб (прокуратура -17, ОВС – 19).

    Зокрема за закінченими провадженнями викрито 37 корупційних правопорушень, з яких 28 тяжкі та особливо тяжкі (або 85%), 24 (або 70%) – за фактами одержання неправомірної вигоди.
Вживалися заходи до викоренення корупції в  системі судової гілки влади. Торік прокуратурою області проводилося досудове розслідування у кримінальному провадженні відносно судді, яке з обвинувальним актом скеровано до суду.

    До кримінальної відповідальності притягнуто 13 осіб, з яких: 9 особам призначено покарання у вигляді позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням на підставі ст. 75 КК України, 2 особам – у вигляді штрафу, 1 особі – у вигляді обмеження волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням. До реальної міри покарання у вигляді взяття під варту за суджено 1 особу.

    Сума завданих корупційними кримінальними правопорушеннями збитків становить 957 тис. грн., з яких реально відшкодовано 151 тис. грн.

     Упродовж 2013 року уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції області складено та направлено до суду 61 протокол про адміністративні корупційні правопорушення (органами прокуратури – 24, ВБКОЗ УСБУ в області – 8, УБОЗ УМВС України в області – 28, ВВБ ГУ Міндоходів – 1.) 

    За результатами розгляду притягнуто до відповідальності 35 осіб, з них 3 державних службовців 5-7 категорії, 9 депутатів сільських, селищних, міських районних рад, 6 посадовців органів місцевого самоврядування, з яких 5 осіб 4 категорії та 1 – 5-7 категорії.

    Відшкодовано 13,1 тис. грн. із 26,5 тис. грн. заподіяних корупційними правопорушеннями збитків.

    Сума штрафів, накладених на корупціонерів, становить майже 16 тис. грн.

    Органами прокуратури області внесено 12 подань на незаконні судові рішення, за результатами розгляду яких скасовано 2 рішення суду.

    Крім того внесено 9 подань на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам, за результатами їх розгляду до відповідальності притягнуто 16 посадових осіб.

    З метою координування діяльності спеціального уповноважених суб’єктів, які здійснюють у межах своєї компетенції заходи щодо виявлення, припинення та розслідування корупційних правопорушень прокуратурою області проведено 2 координаційні наради та 2 колегію, на яких обговорено питання протидії корупції та розроблено спільні узгодженні заходи та покращення стан протидії корупції в Черкаській області.

    Діяльність прокуратури області у сфері запобігання і протидії корупції як пріоритетний напрям перебуває на постійному контролі керівництва прокуратури області.