Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.06.2023

Імплементація міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини – у прокуратурі відбувся семінар

16 червня 2023 року для ювенальних прокурорів, слідчих та дізнавачів, які здійснюють досудове розслідування у сфері захисту інтересів дітей та протидії насильству проведено навчальний семінар щодо особливостей здійснення досудового розслідування та процесуального керівництва в кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені за участю та стосовно дітей, у тому числі із використанням найкращих міжнародних практик правосуддя, дружнього до дитини.
До участі в семінарі були також запрошені представники Головного управління поліції Національної поліції в Черкаській області та структурних підрозділів, Черкаського відділу КНДІСЕ з питань дослідження впливу насильства над неповнолітніми в судового-психологічній експертизі та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області.
Особливу увагу приділено впровадженню у практичну діяльність пілотного проєкту імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, який стартував 1 червня 2023 року за ініціативи Генерального прокурора.
В основу покладено «дитиноцентризм», тобто всі етапи процесу будуватимуться навколо неповнолітнього, з урахуванням його інтересів, права на захист і допомогу, в тому числі психологічну.
Процес реформування системи юстиції стосовно дітей, формування правосуддя, дружнього до дитини, відбувається швидкими темпами, і навіть в умовах сьогоденні. Незважаючи російську агресію, Україна продовжує рухатися шляхом до Європейських цінностей.
У період становлення та розвитку ювенальної юстиції в Україні особливої актуальності набули питання забезпечення ефективного розслідування кримінальних проваджень за участю дітей, комплексного застосування функцій прокуратури щодо охорони дитинства шляхом впровадження інноваційних підходів та міжнародних практик.
Загалом захід пройшов у формі активного діалогу, учасники виявили значну зацікавленість до тем доповідачів, ставили запитання спікерам, моделювали ситуації та жваво обговорювали можливості впровадження пілотного проєкту, обмінювалися думками й досвідом.
Керівництво обласної прокуратури окреслило основні вимоги та орієнтири, спрямовані на досягнення позитивних результатів у роботі шляхом забезпечення прав неповнолітніх.
Робота на вказаному напрямі триває.
 
Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

кількість переглядів: 769