Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.03.2016

Прокурор області Сергій Овчаренко поінформував населення Черкащини про результати роботи органів прокуратури

25 березня цього року на виконання вимог ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» прокурором області на відкритому пленарному засіданні сесії Черкаської обласної ради інформовано населення про результати роботи органів прокуратури області у 2015-2016 роках.
 
Очільник відомства зазначив, що минулого року діяльність органів прокуратури здійснювалась в умовах набрання чинності новим Законом України «Про прокуратуру», проведення конкурсного відбору на заміщення посад керівництва та працівників місцевих прокуратур, а також їх безпосереднього утворення, реформування правоохоронної системи в цілому.
 
Так, у Черкаській області припинили діяльність 22 міських, районних, міжрайонних прокуратури та з 15 грудня 2015 року почали роботу 5 місцевих прокуратур. За результатами проведеного конкурсу укомплектовано їх штат. На одну з керівних посад, а саме заступника керівника Черкаської місцевої прокуратури, призначено особу з числа зовнішніх кандидатів.
 
Поточного року Генеральною прокуратурою України розпочато підвищення професійної кваліфікації новопризначених керівників місцевих прокуратур та їх заступників, в тому числі в рамках проектів Ради Європи «Подальша підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» та Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».
 
Слід відзначити, що завдяки скоординованим діям прокуратури та Головного управління Національної поліції в Черкаській області під час реформування забезпечено повне територіальне співпадіння підрозділів вказаних відомств на місцях. А тому,  робота поліції та прокуратури продовжує залишатися злагодженою та ефективною.
 
 
Упродовж минулого року органами прокуратури області першочергова увага приділялася стану досудового розслідування у кримінальних провадженнях, пов’язаних з Революцією Гідності. На сьогодні до суду скеровано 14 обвинувальних актів відносно 19 осіб у кримінальних провадженнях вказаної категорії. Зокрема, стосовно 6 слідчих ОВС, які проводили затримання та оголошували громадянам підозри, 3 колишніх працівників прокуратури, які їх погоджували.
 
Також до суду направлено обвинувальний акт щодо судді районного суду Кіровоградської області за фактом постановлення під час подій Революції Гідності завідомо неправосудної постанови про притягнення активіста до адміністративної відповідальності, а також щодо працівника ДАІ Кіровоградської області за фактом підроблення документів про адміністративне правопорушення.
 
Крім того, нещодавно (18.03.2016) Соснівським районним судом постановлено обвинувальний вирок, яким засуджено до штрафу колишніх співробітників ДАІ в Черкаській області, які не вжили заходів до припинення правопорушень «тітушками» стосовно учасників акції протестубіля приміщення Черкаської обласної державної адміністрації. Прокуратурою вирішується питання про внесення апеляційної скарги через мякість призначеного покарання.
 
 
В цілому ж навантаження на слідчих прокуратури збільшилося на третину (якщо порівнювати з 2014 роком). Упродовж минулого року розслідувано 562 кримінальних провадження, з яких 39 стосовно 51 особи скеровано до суду з обвинувальними актами, що майже вдвічі більше, ніж за 2014 рік.За результатами їх судового розгляду до кримінальної відповідальності притягнуто 47 працівників правоохоронних органів.
 
Упродовж січня-лютого 2016 року слідчими прокуратури області до суду скеровано вже 8 обвинувальних актів, ще у 42 провадженнях прийнято рішення про їх закриття.
 
З метою узгодження зусиль правоохоронних та інших державних органів з протидії злочинності торік у прокуратурі області проведено 3 координаційні і 3 міжвідомчі наради (прокурорами на місцях - 50 координаційних та 20 міжвідомчих нарад).
 
У зв’язку з вжитими заходами рівень кримінальних правопорушень на 10 тис. населення в Черкаській області хоча і зріс (+34%), проте в цілому його втримано на загальнодержавному рівні 131,8% (в державі – 132%).
 
Вдалося знизити на 26,2% кількість тяжких тілесних ушкоджень у тому числі, що спричинили смерть потерпілого, на 13% знизився рівень рецидивної злочинності, на 10,5% - групової, на 38,8% - кількість злочинів, вчинених у стані алкогольного сп’яніння.
 
Водночас, відбулося збільшення кількості на 37,1% особливо тяжких злочинів, на 54,4% тяжких злочинів, на 53,8% злочинів проти власності, на 40,3% правопорушень проти безпеки руху та експлуатації транспорту.
 
Разом з тим, вказані негативні тенденції були враховані під час проведення координаційних нарад у 2016 році як регіональною, так і місцевими прокуратурами (всього проведено 6 таких нарад).
 
В цілому покращився стан розкриття кримінальних правопорушень, розслідуваних органами Національної поліції. За закінченими кримінальними провадженнями відсоток розкриття по області становить 47,8% (по Україні 39,1%), у кримінальних правопорушень, у яких особам повідомлено про підозру становить 50,8% (по державі 42,1%).
 
Поточного року цю позитивну тенденцію втримано. За підсумками 2 місяців за закінченими кримінальними провадженнями відсоток розкриття по області становить 19,6% (по державі 18,7%), у кримінальних провадженнях, де особам повідомлено про підозру становить 28,4% (по державі 24%).
 
Минулого року слідчими органів Національної поліції закінчено 22 649 кримінальних проваджень, з них скеровано до суду з обвинувальним актом 3 491, закрито 18 958. За результатами розгляду 250 доручень прокурорів про усунення порушень закону, до відповідальності притягнуто 262 працівника органів Національної поліції.
 
Дієво спрацювали органи Національної поліції спільно з органами прокуратури на напрямі протидії наркозлочинності. Так, прокуратурою області спільно з 4 територіальним управлінням Департаменту протидії наркозлочинності та СУ ГУ НП в області лише за цей рік виявлено 6 фактів кримінальних правопорушень, пов’язаних з обігом наркотичних засобів на території міста Умані та Уманського району. Обвинувальні акти у 5 провадженнях відносно 7 осіб вже скеровані до суду для розгляду.
 
Вдалося досягти істотного збільшення (майже вдвічі) питомої ваги кримінальних проваджень, розслідуваних органами СБУ та ДФС, обвинувальні акти у яких скеровані до суду.
 
Так, слідчими СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області скеровано до суду 16 кримінальних проваджень (у 2014 році – 12).   Упродовж січня-лютого 2016 року слідчими СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області закінчено досудове розслідування у 8 кримінальних провадженнях, з яких 4 направлено до суду з обвинувальними актами, заподіяні збитки склали 3,9 млн. грн.
 
Слідчим відділом управління СБУ в області досудове розслідування закінчено у 25 кримінальних провадженнях, з них 11 направлено до суду з обвинувальними актами, у тому числі 5 кримінальних проваджень про злочини, пов’язані із сепаратизмом.
 
Протягом 2 місяців 2016 року закінчено 6 кримінальних проваджень, з яких: до суду з обвинувальними актами скеровано – 3, з яких 2 щодо спеціального досудового розслідування відносно осіб, які на даний час перебувають в розшуку.
 
Позитивною є робота органів прокуратури на напрямі протидії організованій злочинності і корупції у 2015 році.
 
Внаслідок скоординованих дій правоохоронними органами області виявлено 5 організованих злочинних угруповань у складі 15 осіб.
 
Судами області ухвалено обвинувальні вироки та підтверджено кваліфікуючу ознаку – вчинення злочинів у складі організованої групи у 6 кримінальних провадженнях стосовно 21 особи.
 
Упродовж 2015 року прокурорами до суду скеровано 52 обвинувальних акти стосовно 59 осіб у кримінальних корупційних провадженнях.
 
Поточного року до суду направлено 4 акти вказаної категорії, у тому числі відносно 3 осіб, які підбурювали до дачі неправомірної вигоди у розмірах понад 15 тис. доларів та понад 1 млн. грн. керівництву обласного управління Держгеокадастру за вирішення земельних питань.
 
Судами постановлено 25 обвинувальних вироків щодо 30 осіб, з яких 7 осіб засуджено до позбавлення волі, 2 особи до арешту, 9 – до штрафу.
 
Упродовж 2 місяців 2016 року до реальної міри покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки притягнуто керівника одного із структурних підрозділів управління Держземагентства в Черкаській області, який вимагав та одержав неправомірну вигоду у розмірі 13 тис. доларів за сприяння у виділенні земельних ділянок.
 
Крім того, вживалися заходи з протидії адміністративно-караній корупції. Минулого року спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції виявлено та скеровано до суду 87 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення, з яких 72 протоколи складено органами прокуратури.
 
Протягом 2 місяців 2016 року складено 10 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення (прокуратурою – 7, УСБУ – 3). За результатами їх судового розгляду серед інших до відповідальності притягнуто суддю одного з районних судів області (штраф у розмірі 3,4 тис. грн.), посадову особу ДФС у Черкаській області (штраф у розмірі 5.1 тис. грн. з конфіскацією неправомірно отриманої вигоди у розмірі 2 тис. грн.)
 
У 2015 році з метою забезпечення реального стану законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян органами прокуратури області внесено 427 документів реагування (вдвічі більше ніж у 2014 році), за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 396 службових осіб (проти 233 2014 року).
Завдяки вжитим заходам в установах кримінально-виконавчої системи області заборгованість із виплати заробітної плати перед засудженими, які відбувають покарання у виправних колоніях та СІЗО, заборгованість перед Пенсійним фондом, дебіторська заборгованість підприємств, де працюють засуджені до виправних робіт, відсутня.
 
Прокуратурою Черкаської області зареєстровано в ЄРДР 4 кримінальних провадження відносно працівників установ виконання покарань області за фактом збуту у вказаних режимних об’єктах наркотичних засобів та мобільних телефонів, які скеровані до суду з обвинувальними актами.
 
Протягом 2 місяців 2016 року на даному напрямі роботи внесено 51 документ реагування, до відповідальності притягнуто 39 службових осіб, розпочато 2 кримінальних провадження.
 
У 2015 році діяльність органів прокуратури області поза межами кримінального судочинства здійснювалась відповідно до законодавчих змін в умовах звуження повноважень з реалізації функції представництва інтересів громадян та держави в судах, а також запровадження сплати прокурорами судового збору.
 
Однак робота на вказаному напрямі згорнута не була. На захист прав громадян та інтересів держави у 2015 році до судів скеровано позовів на суму 94,2 млн. грн.
 
Переважна більшість позовів (80%) пред’явлена прокурорами на захист інтересів держави.
В інтересах громадян пред’явлено 47 заяв про погашення заборгованості із виплати заробітної плати на загальну суму 431 тис. грн.
 
Задоволено 384 позови на загальну суму майже 51,4 млн. грн. (більше 2 млн. грн. складають кошти, які підлягають стягненню до бюджету)
 
На виконання судових рішень 2015 року реально стягнуто коштів та повернуто майна на загальну суму близько 44 млн. грн., що становить 90,5 % від суми за судовими рішеннями, що знаходяться на виконанні.
 
У поточному році до судів вже пред’явлено 26 позовних заяв на загальну суму 1,1 млн.грн.
 
Завдяки комплексному підходуу сфері захисту прав і свобод дітей вдалося досягти зниження рівня злочинності серед неповнолітніх (на 25,3 %, 127 проти 170 злочинів), поновити права майже 1005 дітей. На захист дитинства пред’явлено близько 100 позовних заяв на загальну суму близько 1,5 млн. грн.
 
Наприкінці свого виступу, Сергій Овчаренко наголосив, що органи прокуратури області налаштовані на активну протидію будь-яким корупційним проявам. Об’єктивні заяви громадян щодо будь-яких фактів вимагання в них хабарів, у тому числі працівниками прокуратури, знайдуть адекватне реагування зі сторони очільника відомства.
 
Разом з тим, прокурор області запевнив, що колектив органів прокуратури області в цілому працездатний та спроможний належно реалізовувати конституційні функції прокуратури, у межах компетенції захищати інтереси держави та громадян.
 
 
 
Get the Flash Player to see this player.
 

кількість переглядів: 3893